Lanserer sikkerhetsveileder
Norsk Rockforbund og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap lanserer en "Sikkerhetsveileder for store arrangement". Den skal være et felles verktøy for arrangør og myndigheter ved store arrangement.

Sikkerhetsveilederen er satt sammen av en arbeidsgruppe nedsatt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Relevante myndigheter og aktører fra bransjen var med i gruppen.

- Det er et arbeid som har tatt et par år, sier sjefsingeniør i DSB, Terje Olav Austerheim.

- Vi har tatt utgangspunkt i allerede eksisterende veiledere, spesielt den svenske.


På høy tid
Veilederen skal presenteres på helgens festivalseminar i Tromsø. Svein Egil Hernes, sikkerhetskonsulent ved Norsk Rockforbund (NRF), sier at det var på høy tid å få ferdig en norsk sikkerhetsveileder.

- De engelske myndighetene kom med sin guide i allerede i 1991. Deres Purple Guide har fungert som lærebok for mange som har holdt på med store arrangementer rundt om i Europa og Skandinavia. Det har i mange år vært påpekt et behov for å lage noe bransjeaktører i Norge kan lære mer av, og for at myndighetene hever kompetansen om alt det et stort arrangement innebærer, uansett om det er snakk om musikk eller idrett eller andre ting. Danmark kom med sin et halvt år etter ulykken på Roskilde i 2000, svenskene med sin i 2007. Endelig har vi fått en som er tilpasset virkeligheten i Norge, sier Hernes.

- Hva er vanlige feil norske arrangører gjør?

- Et stort arrangement er en komplisert affære, det er veldig mange faktorer man skal ta hensyn til. Det er ikke sånn at man kan lese denne boka og være utlært - det viktigste med denne veilederen er at bransje og myndigheter kan få et felles sikkerhetsbegrep, og at man gjennom det øker dialogen mellom myndigheten og arrangører, sier Hernes.

- Et felles sikkerhetsbegrep var på sett og vis formålet med denne jobben. Veilederen gir ikke i seg selv noen nye krav eller plikter, de foreligger allerede i eksisterende regelverk. Det veilederen gjør, er å sammenfatte og gi en felles fortolkning av regelverket, slik at man kan få en mer forutsigbar myndighetsutøvelse, sier Austerheim.


Bør ha like rammer
Hernes mener det handler om rammer for kunsten og kulturen.

- De rammene bør være så like som mulig. Vi ser absloutt bedring, men det er samtidig forskjellsbehandling ute og går. Myndighetene opererer med ulike løsninger, ikke alltid like veldokumenterte, avhengig av hvor man er.

- Når jeg tenker på festivalulykker i Norge, ser jeg for meg Hellbilliesvokalist Aslag Haugen i nakkekrage og med begge armene i gips. Jeg antar dette handler om mer generelle ting enn å huske å sette opp gjerder backstage?

- Ja, det handler om mye mer generelle ting enn det. Gjennom veilederen viser vi at du har et stort ansvar som arrangør: Du skal ta vare på utøverne, publilkummet og de som jobber for deg, enten det er leverandører, ansatte eller frivillige. Det handler om å legge til rette for gode, servicevennlige, trivelige og trygge arrangementer. Etter hvert som andre piler peker nedover, øker arrangmentene både i antall og størrelse. En slik guide blir dermed bare viktigere og viktigere. Veilederen er laget for at de gode opplevelsene skal bli enda bedre, sier Hernes.

Veilederen, som skal presenteres på Norsk Rockforbunds festivalseminar i Tromsø fra 12. til 14. november, kan leses i sin helhet her.

Av Espen A. Eik Foto/illustrasjon:
Music Industry, Festivals, Conferences / Seminars