Internasjonale klokkespillkonserter i Uranienborg kirke
SONUS, foreningen for klokker og klokkespill i Oslo, inviterer for annen gang til internasjonale klokkespillkonserter fra Uranienborg kirkes konsertklokkespill. Fire utenlandske klokkenister gjester Oslo i løpet av august. Programmet kan du lese her.
Konsertklokkespill plakat (300x699)

For annen gang inviteres det til internasjonale klokkespillkonserter fra Uranienborg kirkes konsertklokkespill. I år vil det bli fire konserter med verdenskjente utøvere innen klokkespillskunsten. Nylig ble verdenskongress for klokkespill holdt i Gdansk, og som en representant for den polske klokkespilltradisjon vil Malgosia Fiebig åpne årets konsertserie. De øvrige gjester er Toru Takao fra Japan, Sjoerd Tamminga fra Nederland og Ørjan Horn Johansen
fra Danmark.

Konsertklokkespillet ble utviklet i Flandern. Med tradisjon tilbake til 1500-tallet ble klokkespillene raskt populære instrumenter både i Holland, Belgia og Frankrike og senere
andre steder i verden.

Et konsertklokkespill har minst 25 klokker og klaviatur for manuelt spill. I 1922 fikk Norge sitt første konsertklokkespill plassert i Stavanger domkirkes tårn. 13. juni 2004 ble instrumentet i Uranienborg kirkes tårn vigslet som byens tredje og landets niende konsertklokkespill.

I juni 2004 ble og World Carillon Congress for første gang arrangert i Oslo med deltakere fra hele verden. Hennes Majestet Dronning Sonja var kongressens høye beskytter. SONUS – Amici Campanarum Osloensis er en forening for klokker og klokkespill i Oslo. Foreningen har som oppgave å fremme interessen for klokker og arrangere konserter på byens konsertklokkespill.

Over fire lørdager i august besøker altså fire utenlandske klokkenister Oslo, for å holde konserter på Uranienborg kirkes konsertklokkespill.

Om utøverne
Malgosia Fiebig ble født i 1975 i Gdansk i Polen. Hun studerte ved Musikkakademiet i Gdansk hvor hun fikk graden Master of Music i orgelspill i 1999 og i kordireksjon i 2002. I 1999 fulgte hun et kurs i klokkespill med Gert Oldenbeuving. Hun ble den første på 60 år til å spille på klokker i Gdansk (St Katharina kirken). I 2001 begynte hun også å spille på det nye klokkespillet ved Rådhuset i Gdansk. Ukentlig har hun gitt konserter på disse instrumentene og organisert klokkespillfestivaler.

I 2001 studerte hun med Bernard Winsemius og Arie Abbenes ved Den nederlandske klokkenistskole i Amersfoort med det europeiske Sokratesstipendet. I 2004 flyttet Malgosia til Nederland og fikk Bachelor of Music i klokkespill året etter med Arie Abbenes. For tiden studerer hun til Master graden med Frans Haagen og Henk Verhoef som lærere.
I internasjonale klokkespillkonkurranser har hun vunnet 3. pris i Hamburg (2001) og 1. pris i Enkhuizen i kategori B (uten diplom). I juni 2006 vant hun første pris i Tiel i kategori A (med diplom). Hun har konsertert i Nederland, Tyskland, Belgia, Polen, Portugal, Irland, Litauen, Frankrike, Norge og USA.

Toru Takao (1977) ble født i Himeji i Japan. Han mottok i 1999 bachelorgraden i tysk litteratur og kunst ved Kwansei-gakuin universitet i Japan. Etter sine akademiske studier arbeidet han et år i Los Angeles, senere et år i Oberhausen. Under oppholdet i Tyskland ble han betatt av klokkespillet og siden 2002 har Toru studert ved Den nederlandske klokkenistskole i Amersfoort. I 2006 fikk han bachelorgraden i klokkespill. Nå er han i ferd med å ta mastergraden i klokkespill. I 2006 vant han andre pris ved den internasjonale konkurransen i Tiel.

Sjoerd Tamminga (1947) studerte ved Koninklijke Beiaardschool ”Jef Denijn” i Mechelen, Belgia. I 1976 avla han klokkenisteksamen med svært gode resultater. Fra 1977 har han vært klokkenist ved klokkespillet i Maria Magdalenatårnet i Goes, Nederland.

Ørjan Horn Johansen (1969) er født i Brønnøysund. Han avla kantor- og organisteksamen ved Musikkkonservatoriet i Trondheim i 1990. Senere studerte han hos prof. Jon Laukvik ved soliststudiet i Stuttgart og avla solisteksamen i 1992. Ørjan studerte videre hos Nicolas Kynaston i London i 1993. Han er utdannet klokkenist fra Løgumkloster kirkemusikskole 2006 med nest høyeste karakter som eksamensresultat. Ørjan debuterte som organist i 1992 i Oslo konserthus.

Han har arbeidet i Bodø domkirke, Nordland musikkfestuke og i Fauske kirke før han i 1998 ble
ansatt som organistassistent ved Helligaandskirken i København. Han har spilt mye kammermusikk, særlig som cembalist med Trondheimssolistene. Som organist har Ørjan spilt de større pasjoner og kor-/orkesterverker innen barokken. Han brukes som organist i symfoniske
verker med Radioorkestret i Købehavn. Ørjan har et bredt repertoar innen orgellitteraturen. Han
har spesielt viet oppmerksomhet til Johann Sebastian Bach, Marcel Dupré og Max Reger samt at han gjerne beskjeftiger seg med nyere musikk. Han har konsertert i Norden, Tyskland, Frankrike, Østerrike, Litauen og Ungarn.


Program
Lørdag 5. august kl 19:00
Klokkenist Malgosia Fiebig, Polen

Suite I for cello BWV 1007 av Johann S. Bach (arr. A. Abbenes)
Laudate Dominum KV 339 av Wolfgang A. Mozart (arr. B. Winsemius)
Alla Turca – Allegretto fra Klaversonate i A KV 331 av Wolfgang A. Mozart (arr. B. Winsemius)
Mazurka op 17:4 av Frederic Chopin (arr. M. Fiebig)
Prélude I av Robert Lannoy
Carnival Suite Frank av DellaPenna *1951
Tango El Choclo av A. G. Villoldo (arr. A. Abbenes)
The Entertainer av Scott Joplin (arr. A. Abbenes)

Lørdag 12. august kl 19:00
Klokkenist Toru Takao, Japan

Partita BWV 1006 av Johann S. Bach (arr. R. Kroezen)
Tradisjonell japansk musikk:
(Tunes) av Rokudan Kengyo Yatsuhashi
Chidori no Kyoku Kengyo Yoshizaw (Song of Plover)
Sakura trad. (Cherry Blossom) (arr. T. Takao)
3 Sonata KV 570 av Wolfgang A. Mozart (arr. R. Kroezen)

Lørdag 19. august kl 19:00
Klokkenist Sjoerd Tamminga, Nederland

Rondo (fra Sketches on Bach) av R. Van Otterloo
Over the Rainbow av H. Arlen
The Deer Hunter S. Myers av Alfie B. Bacharach
Litanei av F. Schubert
Ich wollt, meine Lieb ergösse sich av F. Mendelssohn-B.
Mon coeur s’ouvre à ta voix av C. Saint-Saëns
Misty av E. Garner
Round Midnight av T. Monk
Nuages av D. Reinhardt
Blue Rondo a la Turk av D. Brubeck

Lørdag 26. august kl 19:00
Klokkenist Ørjan Horn Johansen, Danmark

fra Partita II i d for solo fiolin av Johann S. Bach (arr. A. Gerken)
Variasjoner over et tema av Rameau av Bent Lorentzen
Dansk kjærlighetsvise “Jeg kan se på dine øjne” av Bent Lorentzen
Variasjoner over Bellmans “Fjäriln vingad syns på Haga”av Hugo Melin
Variasjoner over en gammel dansk folkevise av Poul S. Rung-Keller
fra Partita per Carillon av Arne Nordheim

Orgel
Orgelsymfoni nr 4 av Peter Møller

Konsertene fra Uranienborg kirke nytes best fra parken ved kirken. Tårnet vil være åpent for omvisning etter konsertene. Uranienborg internasjonale klokkespillkonserter arrangeres med økonomisk støtte fra Uranienborg menighet.

Se også www.carillon.no

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Classical, Concert series