Pusse opp eller bygge om?
I følge Anniken Huitfeldt er det ikke mye som må gjøres med åndsverkloven før den er ferdig pusset opp. Advokat Harald Bjelke jr. tror full ombygging etter amerikansk modell er både mulig.

Regjeringen har i følge kulturministeren en ambisjon om å sette åndsverkloven i stand til å møte det digitale samfunnets utfordringer. Starten på revisjonen, eller gjennomgangen, ble markert for få dager siden med etableringen av en arbeidsgruppe som skal komme med innspill.

I følge opphavsbransjen, som under et BI-seminar om opphavsrett i går var representert med blant andre TONO-sjef Cato Strøm, er det på høy tid at det skjer noe etter at de rød-grønne har sittet på sine egne hender i denne saken i fire år.

Men hvor langt skal revisjonen gå?

Huitfeldt er klar på at vi ikke trenger noen "ny lov". Enkelte jurister, blant andre Harald Bjelke jr, også til stede på gårsdagens seminar, ber om mer.

Han gikk langt i å slutte seg til juristkolleger som åpner for en radikal omskriving av loven for at den skal bli forståelig og anvendelig.

Effekten av en slik fullstendig revisjon kunne i så fall gå i amerikansk retning, der vurdering av lovbrudd vurderes opp mot en bestemmelse om "rimelig bruk" (Fair Use, i den amerikanske loven). Bjelke hevder at lignende regler allerede finnes i den norske åndsverkloven men at dagens variant er uklar. En omlegging som baserer seg på rimelig bruk ville også kreve at konkrete vurderinger måles mot noen eksempler på hva som ikke er rimelig bruk som må nedfelles i lovteksten.

Cato Strøm tror ikke full ombygging er mulig, blant annet på grunn av Norges internasjonale forpliktelser og samarbeid på feltet. Strøm og TONO vil først og fremst ha en omskriving som gjør loven forståelig for folk flest, slik at det blir lettere for oss å vurdere hva som er ulovlig. (Dessuten vil han ha en riktig innføring av EU-bestemmelser i norsk rett slik at rettighetshavere kan tvinge internettselskapene til å intervenere mot ulovlig nedlasting).

Selv om han støtter tanken, tror tydeligvis heller ikke Bjelke at det går mot en total omlegging av lovverket. Han peker på at det eneste som foreløpig er gjort er å nedsette en gruppe som skal veilede regjeringen i vurdering av fildelingen. Det sier i følge Bjelke noe om hvor lavt ambisjonsnivået er.

Av Tellef Øgrim Foto/illustrasjon: