Spotify: Frykt og mistillit
Britiske låtskrivere krever åpenhet fra Spotify om hvor pengene blir av.

Skepsisen til at Spotify vil være i stand til å generere inntekter til rettighetshavere som står i forhold til antallet avspillinger i streaming-tjenesten ser ikke ut til å avta. I går karakteriserte The British Academy of Songwriters, Composers and Authors (Basca) utbetalingene fra Spotify som ørsmå og krevde samtidig at Spotify informerer om hvordan forretningsmodellen faktisk er ment å skulle fungere.

Bascas formann Patrick Rackow sa at hemmeligholdet fra Spotify fører til et klima preget av frykt og mistillit.

Han uttalte til BBC at pengesummene som betales ut pt er veldig små, og at det kan komme av at det ikke finnes noen penger. Problemet er i følge Rackow at det ikke er noe spor komponistene kan følge for å finne ut hva de burde ha fått. "Disse tingene er skjult av et teppe av hemmelihold og det er ekstremt urovekkende".

Han la til at hemmeligholdet skader Spotify og oppfatningen av Spotify hos en gruppe som ønsker å støtte tiltaket.

Noe av tvilen til Spotifys evne til å generere inntekter for rettighetshavere er knyttet til det faktum at plateselskapene er deleiere i selskapet. Rackow tviler på at eiernes utbytte vil bli omdirigert til artistene.

Spotify vil ikke kommentere utspillet, men har ved flere anledninger insistert på at flere betalende brukere vil gi større utbetalinger til de menneskene som lager musikken.

Under 5 prosent av Spotifys brukere betaler abonnement. Resten får i stedet avspillingen avbrutt av reklame.

Tjensten er per idag tilgjengelig i Sverige, Spania, Norge, Finland, Frankrike og Storbritannia (kilde: Wikipedia).

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry