Skattefri betaling
Sommerfestivalen i Selbu betaler for sine frivillige - og trenger ikke skatte for det.

Sommerfestivalen i Selbu har i løpet av sine 10 år aldri hatt frivillige i tradisjonell forstand.

- Vi bruker kun lokale lag og foreninger, og betaler fra 100 kroner per person per time for arbeidet. Pengene går til de lagene og foreningene som stiller med mannskap, sier festivalsjef Morten Dahlø.

- Dette gjør vi fordi vi vil at festivalen skal være en aktør i lokalsamfunnet, som kan være med på å opprettholde den aktiviteten som allerede finnes i Selbu. I år betalte vi til sammen 1,2 millioner for arbeidet, og vi er den største inntektskilden til noen av disse lagene. På en måte kan man også si at vi kjøper oss litt goodwill i Selbu, hvor husstandene nå slipper å bli nedrent av loddselgere fra lag og organisasjoner som hjelper oss.


Frivillighet Norge: Kommersielle festivaler låner legitimitet av frivillig sektor


Slipper arbeidsgiveravgift
De som deltar i dugnad er ikke skattepliktige for verdien av dugnaden så lenge de ikke mottar vederlag fra organisasjonen eller andre.

Utbetaling til organisasjoner utløser heller ikke arbeidsgiveravgiftsplikt for festivalen, opplyser Skatteetaten i en mail til Ballade.

Hvis laget/foreningen som mottar støtten har fritak fra skatteplikt fordi den ikke har ”erverv som formål” (se for øvrig Skatteetatensbrosjyre "Skatt for frivillige og ideelle organisasjoner") skal det ikke betales skatt av inntekter fra frivillig innsats.


Støtter det lokale
Hovefestivalen praktiserer delvis en lignende ordning som Sommerfestivalen. De rekrutterer frivillige på tradisjonelt vis, men bruker også lokale lag og foreninger.

Pressesjef Gaute Drevdal forklarte til Ballade tidligere i sommer at deres frivilligordning "bygger opp under lokale lag og foreninger og gir dem inntekter de ellers ikke ville hatt. Alle organisasjonene som deltar får betalt per frivillige av oss. Fotballklubben som har satt opp gjerdene våre i år har fått et sekssifret beløp til klubbkassa og er naturligvis veldig glade akkurat nå. Alle frivillige er ikke fra lokale lag og klubber, men vi prøver å prioritere dem fordi de er enklere å håndtere, og fordi det støtter lokalsamfunnet".


Må vurdere ordningen
Dahlø i Selbu forteller at festivalen hadde gjort det bedre økonomisk om de ikke betalte sine frivillige.

- Festivalen hadde gjort det økonomisk bedre om vi brukte tradisjonelle frivillige, men det er sånn vi har gjort det i 10 år nå. I år ender vi med røde tall, så nå må vi se om vi må gjøre noen grep. Vi driver nok en av landets rimeligste festivaler når det gjelder festivalpass, men denne ordningen med antall frivillige er noe vi hele tiden må vurdere. Det blir nok endringer til neste år.


Music Industry, Debate, Festivals, Politics