Svar fra Norges Musikkorps Forbund
Norges Musikkkorps Forbund, som i juli valgte å tre ut av Norsk musikkråd, svarer her på angrepet fra den nye korpsorganisasjonen Korpsnett Norge. De mener at Korpsnetts innlegg i Ballade var skjemmet av utskjelling og nedlatende holdninger, og understreker at de selv vil prioritere det fortsatte arbeidet med å styrke det frivillige musikk-Norge.

Norges Musikkorps Forbund (NMF) har lest presentasjonen av den nye korpsorganisasjonen Korpsnettverk Norge på musikkavisen Ballade.

Generelt vil vi framholde at norsk korpsbevegelse har store fordeler av å stå sammen i én organisasjon. Vi var derfor interessert i å vite mer om visjonen for den nye korpsorganisasjonen - ideene og tilbudene - kort sagt; hva de som en konkurrerende organisasjon mener å tilby korpsene.

På Ballades sider finner vi imidlertid en artikkel som begrunner etableringen av en ny organisasjon med en frustrert og ukontrollert utblåsning overfor NMF: Utskjelling av nåværende ledelse i NMF, hån og latterliggjøring av demokratiske retter for barn som betaler sin medlemskontingent og er aspiranter hos oss, og en holdning som sier at profesjonelle, velutdannede mennesker som arbeider med musikk er mer verd enn de frivillige ildsjelene i norske musikkorps og i norsk fritidsmusikkliv landet rundt.

NMF merker seg de holdningene dette innlegget målbærer. Vi ser at kjernen i det som er konflikten mellom NMF og NMR blir tydeliggjort. NMF er frivillig organisasjon for musikkorps. Alle våre medlemmer er likeverdige. Også NMR er en medlemsbasert organisasjon. Vi tar sterkt avstand fra Kari Holdhus' utsagn om at en aspirant i et skolekorps har mindre verdi i NMR enn en høyt utdannet musikkterapeut i full jobb i musikklivet .

NMF arbeider seriøst for å bedre rammevilkårene for norske musikkorps. En del av de pengene som staten bevilger til våre medlemmer formidles gjennom NMR. Den økonomiske konflikten mellom NMF og NMR handler ikke om at organisasjonen NMF skal ha mer, men om mer penger ut til det enkelte musikkorps. Fordi vi vil at det behandlingsgebyret på 10 prosent som NMR trekker fra sine utbetalinger til korpsene skal falle bort.

Vi har tatt til etterretning at landsmøtet i NMR prioriterte å opprettholde NMR-administrasjonen framfor å få disse pengene fram til lokalnivået i korps, kor og andre studiearrangører.

NMF ønsker et effektivt og målrettet samarbeid innenfor musikk- og kulturlivet. Og NMF har i dag slike samarbeidsprosjekter og langvarige samarbeidsrelasjoner gående, på kryss og tvers i hele musikklivet og på alle nivåer i organisasjon. NMR er bare én av mange arenaer for slikt samarbeid.

Men vi kan ikke bare samarbeide - vi må arbeide også. Organisasjonene som samarbeider i NMR har særinteresser og egne utfordringer. NMF er fokusert på utviklingen av våre korps og arbeider for å styrke det frivillige musikk-Norge. Da er penger fram til grasrota, stimulering og støtte til lokale initiativ og respekt for ildsjelene i by og bygd de viktigste bærebjelker i dette arbeidet.

NMF oppsummerer sitt ståsted i NMR-saken slik:


NMF og Norsk Korforbund fikk ikke gjennomslag for sine synspunkter på NMRs Landsmøte i 2001 og har derfor valgt å melde seg ut fra 01.01.02. Vi mener utmelding er til korpsenes beste og at NMF er den organisasjonen som kan tilby korpsene faglig veiledning og de beste medlemsfordelene.

Hvordan blir så framtiden uten NMR?
Medlemskap i NMF gir eksklusiv adgang til:
NMF ønsker fortsatt:
Selv om NMF går ut av NMR oppfordrer vi selvfølgelig korpsene til å fortsette det gode samarbeidet de har på lokalplan. Dette arbeidet avhenger ikke av hvilken paraplyorganisasjon NMF er tilknyttet, men av det enkelte lokalmiljø, musikknettverk, samarbeidsrelasjoner og interesser.

Lag konserter og arrangement sammen, ta opp saker som angår dere, det styrker alle utøvere!

Bergen/Stavanger, september 2001.

Lovisa Midtbø, president NMF
Ulf-E. Rosenberg, visepresident NMF

Av Lovisa Midtbø Foto/illustrasjon:
Wind Band, Organizations, Politics