Bak bergenske pulter
I sammenheng med By:Larm 2004 i Bergen har man naturlig nok satt fokus på det såkalte Bergensbølgen og det tilhørende soundet. Mens det har blitt skrevet mye om artistene har det imidlertid vært lite fokus på de produsentene og studioene som står bak det klingende produktet. I denne artikkelen, som Ballade gjengir med velvillig tillatelse fra By:Larms egen festivalavis, ser Lars Ursin og Erik Fossen på denne viktige delen av Bergens musikkmiljø. Her presenteres meget aktive Bergensstudioer: Lydriket, Gjøa studio, Duper, Grieghallen Studio og Tinnitus Recordings.
Kings Of Convenience (300x232)

Av Lars Ursin og Erik Fossen

Lydriket
I et trehus på Verftet har Lydriket holdt til siden 1999. Produsent Geir Luedy er en ringrev i bergensrocken, som frontfigur i Chocolate Overdose, medlem av Unge Frustrerte Menn og tekniker i Sigma Studio. I Lydriket satser han først og fremst på å jobbe tett med artistene.

- Vi er blitt mer og mer et produksjonsselskap som signer egne artister og satser mot utlandet, sier han. Med Trucks og Karin Park har Lydriket samarbeidet tett med Waterfall Records. Gjennom produksjonsselskapet Your Favourite Music satser Luedy og Hans Petter Aaserud (Trang Fødsel) på nye navn som Jack og Robert Fylling.

- Folk utenfra kan også booke studioet, men det er blitt mindre av det, sier Luedy. I Lydriket jobber man mest med pop og rock, men også blues, jazz, tv/film og andre ting.

Teknisk: Stort hovedrom, mellomstort vokalrom og rommelig kontrollrom. Mulighet for både digitalt og analogt opptak. Mackie d8b mikser.
Personale: Geir Luedy, Jørn Haarr Eriksson og Øyvind Rydland.
Nøkkelartister: Karin Park, Trucks, Jan Eggum, Odd Nordstoga

Gjøa studio
Hans Petter "HP" Gundersen og Kato Ådland er ringrever i norsk rock og har spilt med de fleste av landets musikkveteraner. Gundersen er nok mest kjent som produsent for Sondre Lerche (sammen med Jørgen Træen i Duper) og driver dessuten Gjøa studio sammen med Ådland. Studioet ble først komplett i 2000, men navnet har eksistert lenger.

- Det startet som et 8-spors hjemmestudio hos meg i Gjøaveien. Jeg ville bruke det navnet fordi jeg hadde spilt inn masse til den første Helen Eriksen-platen der, den som kom ut på Blue Note, sier Gundersen.

I Gjøa jobber han og Ådland stort sett med venner og bekjente.

- Vi verken kan eller vil produsere hva som helst. Tar ofte fatt i ting som ikke har noen deal, bare fordi vi ser potensialet til noe veldig genuint. Om folk er unge eller gamle er uvesentlig, bare de først og fremst er opptatt av den kreative prosessen, mer enn konsekvensene - det at de kanskje kan bli popstjerner eller sånt.

Resultatet er en slags musikalsk storfamilie, som de kaller det, med egne kvelder på byens utesteder og mye samarbeid over bandgrensene. I 2002 startet de dessuten eget plateselskap, New Records.

- Det var en naturlig konsekvens av det fantastiske miljøet som er oppstått. Vi kan holde alt innen familien - trenger ikke knytte til oss kunstige forbindelser.

Teknisk: Stort alt-i-ett-rom, mindre rom til trommer og vokal, samt velbrukt korridor og trappegang.
Nøkkelartister: Sgt. Petter, Real Ones, Helen Eriksen, Nathalie Nordnes, Mattias Tellez
Personale: Hans Petter Gundersen og Kato Ådland

Duper
Et lite klistremerke på døren ut i gangen annonserer "Duper!" i overoptimistisk løkkeskrift. Bak skjuler det seg mye mer enn et studio. Yngve Sætre og Jørgen Træen flyttet en gang på nittitallet ut fra det da legendariske Sigma for å bygge opp et studio i et par små rom i Industrihuset på Møhlenpris. Da det plutselig ble større lokaler ledig lenger inn i gangen, slapp de alt de hadde i hendene og flyttet tyve meter vestover. Der finner du Duper i dag, mellom underlige lampeskjermer, bisarre lekesaker, sofaer og ting ingen helt husker hva er til lenger.

- Planen var å ikke lage et typisk studio, men heller noe som minnet om en stue. Et sted det var trivelig å være, ikke bare et arbeidsrom, forklarer Jørgen Træen. Studiostuen har blitt et naturlig midtpunkt i et enormt kreativt miljø som er et av de viktigste tyngdepunktene i Bergens musikkliv. Bjørn Torske, Röyksopp, Kaptein Kaliber og mange andre har eller har hatt roterom vegg-i-vegg. Tellé Records sitter like ute i gangen. Og i det gamle studioet holder Tinnitus Recordings til. Men det er Duper som begynner å bygge på seg legendestatus.

- Jeg tror det har med måten vi angriper låtene på å gjøre. Vi går ofte mer aktivt inn i arrangementene enn det mange andre gjør, forklarer Jørgen Træen. Han og Yngve omtales ofte varmt som ekstra bandmedlem av fornøyde kunder. Hvilket utstyr de har til rådighet vil Jørgen nesten ikke ut med. Kreativitet og trivsel er viktigere enn teknikk hos Duper.

- Vi er ikke ute etter Den Perfekte Lyden. Vi er rett og slett ikke så opptatte av lyd, smiler Træen.

Teknisk: Miksepult, datamaskiner, mikrofoner og sånt, er alt Jørgen vil ut med. Ett stort kontrollrom med betydelige mengder krimskrams, stort hovedrom og mindre vokalrom.
Nøkkelartister: Dum Dum Boys, Morten Abel, Anne Grete Preus, Ephemera, Kaizers Orchestra, Jaga Jazzist, m.fl.
Personale: Yngve Leidulv Sætre, Jørgen Træen

Grieghallen studio
I basstangentenden av Bergens konsertstorstue, den flygelformete Grieghallen, ligger et studio som har et svært godt rykte på seg i metalkretser. Legendariske metalplater har blitt til med Pytten bak spakene i det gamle hørespillstudioet. Grieghallen var nemlig en gang tilholdssted for NRK Hordaland, og det var tydeligvis gode tider i statskanalen da de bygget det. For Pytten og makker Davide Bertolini har litt av et rom å boltre seg i.

- Dette rommet er det mest dyrebare vi har, sier Pytten. Det sier ikke så rent lite, der han sitter i det imponerende, toetasjes innspillingsrommet, omkranset av konsertflygel, et bergensbygget pumpeorgel, et Hammondorgel med Lesliekabinett og et sjeldent Vox bassanlegg Pytten er spesielt stolt over. For ikke å snakke om mikrofonparken.

- Gode mikker er viktig for å fange dette rommet. Det ukontrollerbare, uforutsigbare i det er det som er interessant, hevder Pytten. Grieghallen er ikke noe sentrum for elektronikaproduksjon. Her er det metal, folkemusikk, akustisk pop og blues som har skapt de største overskriftene. Pytten kan blant annet vise til Grammynominasjon fra samarbeidet med Charlie Musslewhite.

- Data gir noen vanvittige muligheter med kontroll. Band som Kaptein Kaliber utnytter det kreativt og bra. Men mye populærmusikk mister rett og slett liv av det, sier Pytten,

Teknisk: Soundcraft Sapphyre mikser. Mulighet for analogt opptak (24- og 16-spors). Mellomstort kontrollrom, svært hovedrom med 5-6 meter takhøyde, mindre rom. Meget bra mikrofonpark.
Nøkkelartister: Mayhem, Aeternus, Helheim, Burzum, Emperor, Enslaved, Gorgoroth, Håkon Høgmo, Utla, Kings Of Convenience,
Personale: Eirik "Pytten" Hundvin, Davide Bertolini

Tinnitus Recordings
Noen måneder etter at Duper hadde etablert seg i Industrihuset på Møhlenpris flyttet de noen meter på seg. Rommet de etterlot seg inviterte de to produsentspirer til å fylle. I dag driver Bjarte Ludvigsen og Christer Hjelmeland Tinnitus Recordings. Det ferskeste studiomiljøet i dette knippet har slått seg raskt opp, spesielt fordi de har drevet frem unge talenter. I tillegg har de blitt del av det spesielle kollektivet som eksisterer rundt nabostudioet.

- Det er et veldig samhold her. Vi hjelper hverandre frem, og låner hverandre det vi trenger av utstyr og så videre. Nå dreier det seg mest om småting, men i begynnelsen var det viktig drahjelp, forklarer han. Han og Hjelmeland driver studioet etter en rimelig enkel filosofi:

- Vi skal tilby den samme kvaliteten de beste studioene i byen gjør, men vi skal ikke være dyrest, forklarer Ludvigsen. Nærheten til Duper gjør det ikke vanskelig å holde seg orientert om hvor høyt nivået ligger, bare i samme hus.

- Vi stikker gjerne innom og hører på det de gjør. Når vi hører hvor tøft det er, er det bare inspirerende for oss. Vi får ideer, og vi får motivasjon til å bli enda bedre, forklarer han.

Teknisk: Soundcraft 2400 mikser, digitalt opptak med Steinberg Nuendo (kompatibelt m/Pro Tools). Middelsstort hovedrom, mindre vokalrom.
Nøkkelartister: Ralph Myerz & The Jack Herren Band, Askil Holm, Furia, Lorraine, Ephemera
Personale: Bjarte Ludvigsen, Christer Hjelmeland

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry, Genre\Popular Music, Sound Engineering