Nordisk musikkfest under Norrsken 2002
En rekke spennende utøvere innen folkemusikk, folkedans og verdensmusikk står klare når Norrsken 2002 tar til på Røros i dag. Her kan du lese nærmere omtale av i alt seksten norske innslag under årets arrangment, der alle kveldskonserter er åpne for publkum.

Blant de norske innslagene på Røros finner vi Glåmos Spellmannslag, som gjennom 50 år gjort en stor innsats for å ivareta og videreføre tradisjonsmusikken fra Rørosdistriktet. Videre kommer det svensknorske Mats og brudarna, som startet opp høsten 2000, og består av fem spellekvinner og en spellemann som for tiden bor og studerer i Trondheimsområdet. Gammeldansgruppen Småviltlaget har vunnet Landsfestivalen to ganger, og beskrives som en gjeng med trøkk og dansefot, som har gitt ut CDene "På skuddhold" (1996) og "Lader om" (1999). Kvedar består av musikere fra Sverige, Finland og Norge, og fremfører fellesnordiske stev og viser. Agnes Buen Garnås, Halvor Håkanes, Geirr Lystrup og Eli Storbekken er den sterke norske beholdningen i gruppen, som også byr på dans av Cathrine Smith. Kvedar er for øvrig også Månadens Artist hos Norsk Folkemusikkatalog.

Dalakopa omtales som en internasjonal gruppe fra Røros-området, som har spesialisert seg på norsk gammaldans/folkemusikk. Disse Spellemannsprisvinnerne holder til i Røros-området, og blander øst-norsk og trøndersk tradisjon med impulser fra både USA, Danmark og Sverige. Gruppen har også gitt ut mange CD-produksjoner. Store forventninger har ellers begynt å bygge seg opp rundt det unge trønderbandet Gåte, som i Bergens Tidende ble beskrevet som "ekte rock'n'roll med beina solid planta i norsk folkemusikktradisjon". Gåte blander tradisjonelle folketoner med pumpende rock, og utfyller ellers lydbildet sitt med både synther og samplinger. De er også aktuelle for by:Larm i Kristiansand, og har nylig vært i studio med Alex Møklebust fra Zeromancer. Tone Hulbækmo Band har på sin side folkemusikken frå Østerdalen som grunnpilar, og samler ellers alt fra middelalderske melodiganger og elektroniske loops til heftige polsrytmer og kosmiske klanger. Stemmen til Tone Hulbækmo står sentralt, og blander seg med klanger fra bl.a. harpe, lutt, fløyter, perkusjon og synthesizer. Hennes foreløpig siste plateutgivelse er "Kyrja" fra 1999.

Per Anders Buen Garnås omtales av Norrsken 2002 som en av landets mest markante spelemenn, som kan vise til mange førsteplasser fra større og mindre kappleiker rundt om i landet. I fjor avsluttet han studiene på Spelemannsskulen ved Ole Bull Akademiet, der han var med på å danne "Åtte Potte". I tre år har han vorte kåra til "Årets Fanitull", er tildelt Øivind Bergs minnepris, og er for tiden aktuell med sin første solo-CD "Åleine". Sinkelipass (S) og Rundt`om (N) er to grupper som sammen med den finske gruppen Katrilli arbeider med forestillingen "Nordens nattlosa nätter", som skal utvikle den nordiske dansen som scenekunst. Under Norrsken møter vi den svenske og norske delen av prosjektet. Synnøve Bjørset studerer folkemusikk ved Norges Musikkhøgskole med hardingfele som hovudinstrument, arbeider med tradisjonelt solospel på hardingfele og har slåtterepertoar fra hele Vestlandet. Ved siden av sitt virke som soloartist medvirker hun også i gruppene Vestafolk, Marylands og Majorstuen Spelemannslag. Solo-CDen "Ram" har nylig fått god mottagelse, og på Norrsken 2002 spiler hun sammen med Anders Røine på mandola, som også er med på CDen.

Et annet norsk/svensk samarbeid finner vi i folkemusikkgruppen Yggdrasil, som ble startet høsten 1993 i Bergen. Fra starten spilte Yggdrasil folkemusikk frå Balkan, men etterhvert begynte de å arrangere og spille musikk basert på norsk folkemusikk. I tillegg har den svenske perkusjonisten påverka bandet i øtleg retning. Olemann er på sin side en svensk-norsk trio som spiller i vestsvensk tradisjon med den lyse og lette bohusmusikken i høysetet, samt en del norsk med tyngdepunktet på vakker finnskogmusikk. Jon Anders Halvorsen & Tore Bruvoll er et musikalsk møte mellom kveding, langeleikslåtter, delta-blues og eggende gitarrytmer. Også Halvorsen er med i Åtte Potte, mens Bruvoll bl.a. er med i den nordnorske gruppen Draugtøva.

Trond Westberg, Jan Frostvoll, Magne Haugom omtales som en sterk trio frå Brekken i Røros kommune, både som solospelemenn og i tradisjonelt samspill. Alle tre er også med i før nevnte Småviltlaget, mens Westberg kommer med sin første solo-CD i februar. Norsk-finske Frigg er også med på å markere den nordistiske ånden på Norrsken 2002, og spiller mye selvkomponert musikk, blandet sammen med tradisjonell finsk og norsk folkemusikk. Frigg har spilt inn en CD som skal være klar i disse dager. Prisen for mest oppsiktsvekkende navn går nok til Skum´balax, som debuterte i 1998 under verdensmusikkfestivalen Verden i Norden. Musikken til den seks mann sterke gruppen, som på Norrsken 2002 er representert i trio-format, er basert på kora og Manding-tradisjonen fra Vest-Afrika.

Omtalene av artistene er basert på presseskriv fra Landslaget for Spelemen.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Genre\Folk / Traditional, Conferences / Seminars, Concerts