Kulturkutt i NRK - ni stillinger forsvinner
NRK planlegger i disse dager å kutte kulturavdelingen med hele ni årsverk. Oppsigelsene ser ut til å gå hardt utover kanalens spesialkompetanse innenfor jazz, klassisk og samtidsmusikk. Klubbleder Stein Eide reagerte kraftig da de ansatte ble informert forrige uke: - NRKs styrke er nettopp spesialkompetansen. Allmennkringkasteren NRK skal være fanebærer for de verdiene som ikke kan måles i kroner og øre, derfor er disse oppsigelsene en trussel mot det NRK skal være en garantist for, sier Eide til Ballade i dag.

Av Knut Steen

Da de ansatte fikk meldingen om nedskjæringene i forrige uke, ble det umiddelbart forfattet et protestskriv, som ble sendt til kanalledelsen.

Ballade har fått lov til å publisere dette brevet i sin helhet:

”Norsk journalistlags klubbstyre i NRK-kultur er svært skuffet over og uforstående til forslaget om å kutte i antallet journalister i kulturavdelingen.

Kulturprogrammer på radio, TV og internett er en bærebjelke for NRKs berettigelse som lisensfinansiert allmenkringkaster.

I et kommersielt marked er NRK nesten alene om å ha en seriøs kulturredaksjon. Å drive en mangfoldig journalistikk og produksjon av kuturprogrammer krever en redaksjon av en viss størrelse.

Kulturjournalisten i NRK har gjennom de siste årene gradvis møtt stigende krav til effektivitet, tempo og produksjonsomfang i tråd med økende krav til kvalitet og mangfold i den kulturinteresserte opinion. Det er derfor helt uforståelig at ledelsen kan foreslå å kutte ned på antallet journalister.

Dette blir også enda mer uforståelig når vi jevnlig får informasjon om suksess og fremgang for NRK så vel økonomisk som i form av økte seer og lyttertall.

Med et enstemmig klubbstyre i ryggen vil jeg som leder for NRKJ-kultur med dette protestere mot at det nedbemannes blant kulturjournalistene.”

Sign:
Stein Eide, klubbleder NRKJ-kultur.”

Kultursjef Nita Kapoor har tidligere varslet at hun har behov for å kvitte seg med ti årsverk. Enkelte har allerede fått sine oppsigelser – på ymse måter.

VG skriver i dag om fotografen Klaus Sandvik, som fikk sparken over telefon, mens han var ute på oppdrag. Hva synes klubblederen om å si opp folk på denne måten?

- Uansett hvordan man får beskjeden, vil det være dramatisk. Jeg vet ikke om det finnes noen måter som er bedre enn andre når nyhetene er så dårlige. Journalistlaget har hatt mye fokus på at unge journalister går år etter år i usikkerhet. Kreativitet trives best i et trygt arbeidsmiljø, og utrygghet på arbeidsplassen er en trussel mot det som skal væer vårt varemerke, nemlig god og solid journalistikk, sier Eide.

Klubblederen er også oppgitt over at NRK nå vil gi slipp på så mye viktig kompetanse:

- Journalistene sliter allerede med kortere deadlines og større krav til å levere stoff. Kulturredaksjonen er der den bør være, i forhold til å møte kravene og samtidig bygge opp viktig spesialkompetanse, som skal være vår styrke. Når denne trues, er dette en trussel mot det vi skal være en garantist for, nemlig det allsidige tilbudet som allmennkringkasteroppdraget krever.

Eide jobber nå hardt for å få i gang en dialog med NRK-ledelsen.

- Hva vil de med NRK? Toppledelsen må kunne gi oss et skikkelig svar på det spørsmålet. Det er helt galt å nedbemanne kulturavdelingen nå – våre seere og lyttere blir stadig mer krevende og kravstore – de forventer at vi leverer journalistikk i toppklasse. Allmennkringkasteren NRK skal være fanebærer for de verdiene som ikke kan måles i kroner og øre. Derfor er ledelsen på prinsipiell kollisjonskurs når det kuttes blant kulturjournalistene.

Hva synes du kulturengasjerte seere og lyttere bør gjøre?

- De bør delta i enhver offentlig debatt på en renslig og ryddig måte, det at folk bryr seg er et godt signal som jeg absolutt ønsker velkommen, oppfordrer Eide.

Ballade har ennå ikke lyktes i å få tak i kultursjef Nita Kapoor. Denne saken vil utvides i morgen og i de neste dagene.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Music Industry