NRK2s nye liv - og opptakten til "M"
"Høsten 1997 satte NRK2- ledelsen alle kluter til for å kapre de unge seerne, og sørge for at ambisjonene om et ung og tung kanal ble omsatt til seertall", skriver Aage Wolff og Øyvind Stavseth i denne tredje bolken om NRK TVs popsatsning. Daværende NRK2-sjef Trond Viggo Torgersen var svært optimistisk med tanke på den ferske kanalens fremtid. Resultatet av ambisjonene ble "U:Musikk", et halvtimeslangt program med Hans Christian Andersen som programleder og Anja Viuf som prosjektleder. Senere ble Nazneen Khan headhuntet til denne stillingen, og programmet ble gjort om til "M" - det nærmeste NRK TV har kommet et seriøst popmusikk-program de senere årene. Mandag ser vi nærmere på hvordan det gikk med denne ambisiøse satsingen.
Nazneen Khan (Foto: NRK) (180x265)

"Høstprogrammene på NRK2 viser at kanalen ikke lenger er en nedprioritert avlastningskanal. Tilbudet i høst er sprekere, krydret og fremdeles smalt. (...) Men først NRK2-sjefen Trond-Viggo Torgersen. (...) - Vi starter et nytt liv med å ta med oss det som har funket, vi har bestemt oss for hva vi må ta bort og lagt til en hel del, sier Trond Viggo til Bergens Tidende. - Det er ikke uten grunn at vi har vært litt stille det siste halve året. Vi har spart siden mai. Jeg vil si at vi har gjort et lite økonomisk kunststykke. Det vi har spart bruker vi nå til å relansere oss. - Men vil det vare? Kan seerne igjen oppleve at NRK2 blir nedprioritert? - Nei. Vi vil ha kanalen slik den skal fremstå nå. Vi har allerede lagt planer ut våren, da kommer det enda mer nytt, sier han og definerer målsettingen: - Det er et helt klart mål at vi skal være annerledes, ikke sånn annerledes, men annerledes interessant.(...) - Dette er min tro på hva unge voksne vil ha, og jeg er grenseløst spent på hvordan de vil reagere." (BergensTidende - 13/9 1997).

Helt siden NRK2 startet opp, hadde de slitt med dårlige seertall. I 1997 og 1998 prøvde man altså å ta et krafttak for å snu situasjonen.

Satsingen på musikkprogrammer var en viktig brikke. En etter hvert sentral person i denne satsingen var Anja Viuf. Viuf har fartstid i NRK fra 1993. Hun hadde arbeidet med ungdomsprogrammene til NRK TV (NRK1), og var engasjert i programmet "Topp 20" fra starten av. Etter hvert ble dette programmet flyttet fra barne- og ungdomsredaksjonen over til U-redaksjonen. Topp 20-staben fikk da også tilbud om utvidet sendetid
for Topp 20.

Mer journalistikk, takk!
- Jeg ville ha noe mer enn listepopfyll i den økte sendetiden, sier Viuf. Hun savnet et musikkmagasin.

Resultatet av ambisjonene ble "U:Musikk", et halvtimeslangt program med Hans Christian Andersen som programleder og Viuf som prosjektleder.

Mens Topp 20 var et typisk hitlisteprogram der de mestselgende platene ble presentert i form av musikkvideoer, var "U:Musikk" et mer journalistisk basert program hvor det ble satt fokus på artister og temaer rundt popindustrien, med både artistintervjuer, artistopptredener og visning av andre musikkvideoer enn de som lå på listene.

Etter kort tid ble programmet flyttet fra NRK1 til NRK2, og etter hvert ble redaksjonens ansvarsområde utvidet, de ble blant annet ansvarlig for å lage sommerprogram basert på visning av musikkvideoer

- Vi produserte året rundt. I tillegg styrte vi innkjøpene av musikkdokumentarene, sier Viuf.

NRK mente riktignok at HC Andersen ikke var det riktige valget av programleder for "U:Musikk", derfor headhuntet de Nazneen Khan, en profilert musikkjournalist fra Aftenposten.

"Kanalsjef i NRK2, Trond-Viggo Torgersen, har sikret seg nok et nytt TV-fjes for 1998. 29 år gamle Nazneen Khan fra Oslo overtar "U:Musikk". (...) - I utgangspunktet blir dette en videreføring av et format som etterhvert begynner å bli innarbeidet hos våre seere. Samtidig er det klart at valget av Nazneen som programleder naturligvis vil smitte av. Vi må prøve å bygge opp noe som er knyttet til hennes person, sier redaksjonssjef i NRK2 Leif Holst Jensen. Han er godt fornøyd med å ha sikret seg 29-åringen som arvtager etter Andersen. - Hun har en allsidig bakgrunn, og har etterhvert også fått en høy stjerne i musikkmiljøene. Hun har på en måte en litt snill form, men har likevel vist at hun har ben i nesen, sier Holst Jensen." (Aftenposten Aften 18/12 1997)

"- Det hele har gått litt fort, men visjonen med U:Musikk er at det skal være et temaprogram hvor jeg ønsker å gå i dybden med en litt sånn pop-sosiologisk vri, samtidig som det definitivt skal være underholdende. Helt siden jeg var ung har jeg savnet et program som tar musikk på alvor, og ikke bare som en triviell hobby. Musikk handler om så mye mer enn det. Derfor er det en stor utfordring at jeg nå får sjansen til å lage nettopp det musikkprogrammet jeg ønsker. Jeg føler meg privilegert, sier Khan, som samtidig regner med at at hun nok vil representere noe annet enn forgjengeren Hans Christian Andersen." (Aftenposten Aften 18/12 1997)

Våren 1998 tok Khan over som programleder, det gikk riktignok ikke mer enn et halvt år før "U:Musikk" ble lagt ned. Denne nedleggelsen var riktignok udramatisk, ettersom ingen i redaksjonen fikk sparken. De fikk derimot beskjed om å fortsette med mer eller mindre det samme. NRK2 rokerte om på sendeskjemaet høsten 1998 for å få flere seere.

Dermed ble Anja Viuf og hennes kolleger plutselig tildelt en svær sendeflate: De skulle fylle en halvtime hver ukedag fra mandag til fredag.

- Ledelsen ville ha musikkvideoer hver dag hele uka. Vi synes det var en dårlig idé. De som arbeidet med programmene brant for det de holdt på med, og ville lage skikkelige og seriøse musikkprogrammer, sier hun.

Løsningen ble å gjøre om det som hadde vært programmet"U:Musikk" med Nazneen Khan som programleder i studio, til "M" der Khan og hennes kolleger Per Sundnes og Kjell Paulsen hadde like viktige og profilerte roller.

Semesteroppgaven ”Splitter pine " er ført i pennen av Aage Wolff (som i dag er å finne i Musikkmisjonen på Petre) og Øyvind Stavseth (som nå er i Tønsberg Blad), og ble skrevet da de fremdeles gikk på journalist-høgskolen.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry, Genre\Popular Music, Organizations, Politics, Press