Trolig flertall for ny kopisperrelov
I morgen holder familie-, kultur- og administrasjonskomiteen åpen høring om forslaget om endringer i åndsverksloven, som blant annet omhandler kopiering av CD-plater. Selv om det har vært stor motstand mot loven på Stortinget, kan det se ut som det juridiske spillerommet i forhold til fastsatte EU-regler er svært begrenset. Stortinget kan med andre ord bli tvunget til å vedta en EU-lov de norske folkevalgte helst ville vært foruten.
Trond Giske, 2003 (280x423)

Av Knut Steen

APs Trond Giske, som sammen med alle ungdomspartiene, SP, SV, Venstre og FrP har uttrykt sterk motstand mot at det skal være ulovlig å kopiere kopisperrede plater til eget bruk, kan nå se ut til å ha blitt innhentet av finjusen.

- Vi må ha regler som er fornuftige og samtidig innenfor EU-direktivet, sa Giske til Aftenposten 4. april.

Dermed blir det sannsynligvis flertall for den nye loven, som Kulturkomiteen skal avgi sin instilling til 26. april.

Vil ha tydeligere kopisperre-merking
Selv om Giske later til å innse at EU-loven kan bli vanskelig å komme utenom, understreker AP-politikeren overfor Aftenposten at han enda ikke har gitt opp håpet om å hindre kriminalisering av kopiering til eget bruk fra CD til MP3.

- Dette blir et tolkningsspørsmål. Vi har ikke lagt oss flat for departementet, sier Trond Giske.

I det samme intervjuet signaliserer Giske at han ønsker en langt tydeligere merking av kopisperrede plater enn den som finnes i dag.

- Forbrukerne har krav på å få bedre informasjon om hvilke CD-er som ikke kan lastes over til en mp3-spiller, sier Giske til Aftenposten.

Mest til bestselgerne
Med det nye EU-tilpassede loven på plass, blir det ulovlig for nordmenn å laste ned ulovlig kopiert musikk fra internett. Samtidig sørger EU for at den norske stat må ut med flere titalls millioner til de artistene man antar at folk kopierer hyppigst – på lovlig måte. Dermed er det bestselgerne som vil få mest ut av den nye ordningen.

Summen, som er beregnet av Kulturdepartementet, skal være en ”rimelig kompensasjon” for den lovlige kopieringen som finner sted i norske hjem. Jo flere plater en artist selger, jo flere kopier antar man at folk lager til bruk i bil, til familiemedlemmer, eller som lytteprøver til venner. At en slik kompensasjon i det hele tatt skal deles ut, er nedfelt i EUs nye direktiv om opphavsrett, som også skal implementeres i EØS-landet Norge.

Tidligere har man kun hatt én kollektiv kompensasjonsordning for lovlig kopiering. Denne har blitt administrert av Fond For Lyd og Bilde (FFUK). I løpet av de siste årene har dette beløpet blitt redusert kraftig. I 2000 delte fondet ut hele 29,6 millioner, mens årets bevilgning er på 19,5 millioner kroner.

Hvem fordeler pengene?
De resterende millionene – 32,5 i tallet – har Kulturdepartementet enda ikke bestemt seg for hvem som skal dele ut – men paraplyorganisasjonen Norwaco, som organiserer 34 organisasjoner for rettighetshavere til åndsverk, sies å ligge godt an.

Men denne ordningen vil imidlertid ikke kunne omfatte alle de norske bestselgerne, poengterer avdelingsdirektør i Kulturdepartementet, Bengt Hermansen:

- De som selger CD med kopisperrer får ikke slik kompensasjon, fordi de velger å selge et produkt som ikke skal kunne kopieres, sier Hermansen til Aftenposten.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Politics