Kampen om Internett: - Se etter muligheter, ikke begrensninger
Både Dagbladets Anders Grønneberg og VGs Stein Østbø tar i dag for seg nedlastningsproblematikken på kommentatorplass. - Se etter muligheter, ikke begrensninger, lyder Dagbladets råd til de store plateselskapene, mens Østbø skriver: - Aldri før har digital nedlastning av musikk vært mer omfattende enn i 2002, sier IFPI med fryktbevrende stemme. Samtidig unnslår de at plateslaget i Norge samme år gikk opp med 14 prosent. Også Phonofiles Bendik Hofseth melder seg på i debatten, og mener at prisen på musikk over nettet må ned.

Av Arvid Skancke-Knutsen

Samtidig som Elektronisk Forpost Norge går kraftig ut mot den etablerte platebransjens håndtering av artister og forbrukerrettigheter, har Mikal Telle valgt å legge ut musikk fra Tellé Records gratis på nettet - "i takknemlighet til våre musikknedlastende venner". Begge utspillene har vakt adskillig oppmerksomhet, og blir i dag gjort til gjenstand for kommentarartikler på musikksidene til både Dagbladet og VG.

Dagbladets Anders Grønneberg skriver rett ut: - Kopisperrede CDer er vi lite begeistret for. Platebransjen trer en digital kondom over utgivelser for å beskytte seg selv og sine artister mot overgrep. Madrugadas «Grit» er kopibeskyttet, men har faktisk fått støtte fra Kassettavgiftsfondet - som er en kompensasjon for kopiering. Vi har forståelse for at artister og selskaper vil ha kontroll og sine rettmessige penger, men man må finne løsninger som fungerer. Grønneberg kommer også inn på det åpne brevet som Elektronisk Forpost Norge skrev til Bertine Zetlitz via Ballade i går, og avslutter med følgende oppfordring: - Se etter muligheter, ikke begrensninger.

Stein Østbø legger heller ikke fingrene imellom i dagens Helt Stein-spalte, og kaller feiden mellom Telle og IFPI-selskapene "en debatt hvor de sanne musikkinteresser avsløres."

- De store plateselskapene - representert via sammenslutningen IFPI - går fremdeles i spontant hylekor for å få fildelings-faenskapen forbudt. Napster fikk de kneblet, nå står Kazaa og andre tjenester for tur. Tellé fremhever derimot Internett som demokratisk distribusjonskanal, og har selvfølgelig for lengst innsett at hvis du tidlig sprer god musikk til folket, vil alle etter hvert få betalt.

- For det er akkurat det som skjer. Gjennom Internett har du fått unike muligheter til å oppdage ny musikk. Som du i neste omgang går i platesjappa for å kjøpe. Dermed burde alle parter være fornøyde. Men det er jo altfor enkelt, skriver Østbø blant annet, og følger opp med følgende tirade mot IFPI:

- Et lettere paranoid IFPI - som for lengst har latt det gå prestisje i å stoppe alt som heter fri utveksling av musikk via Internett - vil kvele denne unike PR-kanalen, som i fjor gjorde Eminem til verdens mest nedlastede artist. IFPI bruker derimot aldri som argument at Eminem samtidig var verdens mestselgende artist. Det er nemlig slik det fungerer. Aldri før har digital nedlasting av musikk vært mer omfattende enn i 2002, sier IFPI med fryktbevrende stemme. Samtidig unnslår de at platesalget i Norge samme år gikk opp med 14 prosent. Hvor er logikken?

Østbø sammenligner videre IFPI-selskapenes kamp mot nedlasting med Don Quijotes angrep på vindmøller, og tar også opp høringsforslaget fra Kultur- og Kirkedepartementet, som foreslår å forby nedlasting fra "åpenbart ulovlige kilder".

- I februar gikk det ut et advarende dekret fra IFPI sentralt, hvor verdens regjeringer og ledende bedrifter ble advart mot sine ansattes mulighet til å laste ned musikk fra Internett. I forrige uke hadde også musikkminister Valgerd Svarstad Haugland fått rundskrivet, og truer nå med straff for alle som søker å distribuere piratkopiert materiale. Herrejemini, har ikke de en ordentlig krig å stoppe?, spør Østbø sarkastisk.

I går intervjuet NRK.no/musikk styreleder Bendik Hofseth i Phonofile, som tilbyr nærmere 45 000 norske musikkfiler til nedlasting mot betaling. I følge nettstedet har Phonofile så langt solgt rundt 20 000 slike låtfiler, hvorav mesteparten har dreid seg om gamle innspillinger som ikke er tilgjengelig i CD-format. Hofseth tror forbrukerne syns Phonofiles tilbud er for dyrt, og mener at man bør komme ned i en pris på åtte-ti kroner per fil.

- Når vi hopper over de fordyrende mellomleddene og distribusjonsleddene, så tenker folk at de gjerne vil ha musikken billigere enn om de skulle kjøpt den over disk, uttaler Phonofile-styrelederen til NRK. - Når prisen er høy, så blir det fristende å laste ned musikken et annet sted hvor folk ikke behøver å betale. Jeg tror at de aller fleste innerst inne ønsker å betale en artist for musikken, bare prisen er riktig.

NRK.no har også intervjuet Mikal Telle i sakens anledning. Ikke uventet mener Tellé-direktøren at Phonofiles tilbud er altfor dyrt.

- Har du valget mellom å få noe gratis og kjøpe låta for 12 kroner, så føler du ikke forpliktelsen til å støtte artisten økonomisk. Da tror jeg heller de støtter artisten ved å kjøpe konsertbilletter eller noen andre produkter som har med artisten å gjøre. Vår erfaring på kontoret er at når vi laster ned musikk vi liker, så kjøper vi ofte den musikken etterpå. Vi på Telle Records kjøper bare mer og mer plater jo mer vi laster ned. Nedlastingen blir en lyttepost akkurat som i en platebutikk. At du finner ut hva du har lyst å kjøpe etterpå. Jeg tror de fleste som er glad i musikk ønsker å eie platen.

Hele kommentaren til Grønneberg kan du lese her, mens NRK.no's oppslag rundt Phonofile er å finne på denne lenken. VG Nett har nå lagt ut Helt Stein-spalten som et fast tilbud til sine brukere, slik at dagens kommentar kan leses på disse sidene.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Media, Organizations, CD Releases, Politics, Press