Over 5000 underskrifter mot kopisperrer
Folkeaksjonen "Forbrukere mot kopisperre" har hittil samlet over 5000 underskrifter. Hver dag de siste to ukene har hundrevis av sinte forbrukere benyttet muligheten til å si sin mening om plateselskapenes kopisperrer - eller "avspillingssperrer", som de stadig oftere kalles. Den samstemmige dommen er ikke nådig: - Fjern kopisperrene, eller mist oss som kunder for alltid! Samtidig utttaler Forbrukerombudet at forbrukerne har krav på å vite om CDer har kopisperrer - også ved kjøp via nettet.

Av Knut Steen

"Forbrukere mot kopisperrer", som begynte med en indignert platekjøper som ikke godtok at favorittartisten Janove Ottesen sin første plate skulle utgis med kopisperre, har antatt uante proporsjoner.

Over 5000 sinte forbrukere har så langt grepet til tastaturet, og sendt inn sine underskrifter og protester mot det de mener er et overgrep mot forbrukernes rettigheter. Mange av de som har signert, mener kopisperrene kun er egnet til å gjøre musikken vanskelig å lytte til, og føler seg stemplet som tyver av de samme plateselskapene de kjøper eller ønsker å kjøpe plater fra.

I motsetning til hva Ballade fikk inntrykk av igjennom samtaler med EMI, Platekompaniet og Free Record Shop, virker det også som de fleste av de som har skrevet inn, har opplevd store problemer med å avspille de kopisperrede platene i helt ordinær avspillingsutstyr. Flere melder også at lydkvaliteten er forringet. Ingen later til å ha noen problemer med å omgå kopisperrene, men irritasjonen er stor over at de originale platene blir stående i hyllen fordi de er "ubrukelige". Noen velger å knekke kopisperrene for så å bruke kun de brente eksemplarene, mens andre laster musikken ned fra nettet i forargrelse.

En av dem skiver endogtil at han har tatt kontakt med BMG i forbindelse med en plate som ikke lot seg avspille i hans CD-spiller: Hjelpen han angivelig fikk, var visstnok en oppfordring om å "la være å kjøpe plater fra selskapet i fremtiden".

I anledning protestaksjonens omfang, har Ballade sendt en håndfull spørsmål til de tre plateselskapene i Norge som utstyrer utgivelsen sine med kopisperrer; BMG, Sony og EMI. Universal, Warner og Bonnier Amigo bruker ikke kopisperrer på sine CDer. Svarene vi håper å få inn i løpet av denne uken, vil forhåpentlig gi svar på noen av de spørsmålene som har gjentatt seg oftest på folkeaksjonens hjemmesider, http://forbrukermakt.drmowinckel.com.

Utsagnet folk har skrevet under på er forfattet av aksjonens initiativtaker, Henning Klokkeråsen, og lyder slik:

"Jeg som forbruker nekter å være tilskuer til at plateselskapene selger produkter som ikke innfrir forbrukerens rettigheter. Kopisperren "Copy Controlled" hindrer forbrukeren i å ta berretigede kopier til eget bruk, og fungerer ikke i alle avspillere. Plater med kopisperre kan også ødelegge enkelte avspillere. Jeg viser derfor mitt standpunkt mot kopisperrer ved å boikotte plater merket "Copy Controlled".

Ellers har Elektronisk Forpost Norges innklaging av internett-platebutikken CDOn.com vakt reaksjoner.

Eivind Schackt i MTG, som er øverste ansvarlig for CDOn, forstår ikke hvorfor Elektronisk Forpost bare har klaget inn dem, står det å lese på NRKs nettsider i dag:

- En par andre store kjeder har ingen informasjon på nettet om det er kopisperrer. Det handler mye om at informasjonene i utgangspunktet er så begrenset, så det er umulig for oss å oppgi det på en god nok måte. Vi har veldig få henvendelser fra kunder om dette, sier Schackt.

OM EFNs klagemål vil vinne frem gjenstår fremdeles å se, men Forbrukerombudets rådgiver Frode Elton Haug uttaler allerede i dag til NRK at "forbrukerne har krav på å vite om CDer har kopisperre" - også når de kjøpes på internett.

Ballade kommer tilbake med mer i denne saken, så snart vi hører fra de nevnte plateselskapene.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Copyright, CD Releases, Politics, Tours