Trenger du hjelp til å skrive søknad?
Fond for utøvende kunstnere har kveldsåpent mandag 2. februar. Da kan du få råd fra fondets tre saksbehandlere om hva en søknad bør inneholde. Hva du kan søke støtte til, og hvilke opplysninger som trengs, finner du også mer om på fondets hjemmesider. Neste søknadsfrist er mandag 16. februar 2004.

Fond for utøvende kunstnere finner du i Kirkegata 1-3 (rett ved Kafé Engebret). Mandag 2. februar 2004 har fondets kontor langåpent. Mellom kl. 15.00 til 19.00 kan du få hjelp av fondets saksbehandlere, Mette, Larz og Jannicke til å skrive søknad.

Fond for utøvende kunstnere gir støtte til prosjekter der det deltar profesjonelle, utøvende kunstnere, og til innspillinger som foretas i Norge. For begge tilfeller må utøverne bo og hovedsakelig ha sitt virke i Norge.

Historie
Stortinget vedtok i 1956 en lov om bruk av opptak av utøvende kunstneres prestasjoner, hvilket den gangen ville si bruk av plater eller båndopptak. Loven fastsatte at den som bruker opptak offentlig skulle betale en avgift for dette. Til forskjell fra den rene vederlagstanken, hvor den som har spilt inn opptaket får vederlag for hver gang opptaket blir framført offentlig, gikk man i "fondsloven" inn for en solidarisk og kulturpolitisk løsning, som skulle gi alle profesjonelle, norske utøvere adgang til å søke støtte fra Fondet. Året etter ble Fond for utøvende kunstnere opprettet.

Senere har loven blitt endret noe, senest sommeren 2000, da retten til vederlag ved offentlig framføring av opptak ble innført, og gjeninnføring av avgift til Fondet for bruk av ikke-vernede opptak i kringkasting ble vedtatt.

Lovendringene medfører at brukerne nå skal betale vederlag til Gramo for bruk av vernede opptak, og avgift til Fondet for bruk av ikke-vernede opptak. Dette gjelder både for kringkasting og annen offentlig bruk. Avgiften og vederlaget skal ligge på samme nivå, slik at det ikke skal "lønne seg" å bruke det ene framfor det andre.

På denne måten får altså norske utøvere vederlag via Gramo hver gang deres innspillinger blir benyttet i radio, på et diskotek eller lignende. Samtidig har disse utøverne - og også alle de andre profesjonelle utøverne som lever av å være musikere, sangere, skuespillere, dansere osv., muligheten til å søke Fondet om støtte til prosjekter, stipend, reiser, etc.

Norge har dermed et to-delt system for utøvere, en vederlagsordning og en kulturpolitisk ordning. Den sistnevnte er det altså Fondet som står for, og Fondets inntekter vil i framtiden kun komme fra bruk av ikke-vernede opptak. Dette er opptak som ikke har vern etter Åndsverkloven, hvilket i hovedsak vil si amerikanske innspillinger. Altså opptak som norske utøvere ikke har rettigheter til.

Stortinget har fastslått at Fond for utøvende kunstnere nå er et rent kulturfond, og Fondets midler skal benyttes til støtte for profesjonelle utøvere som bor og har sitt virke i Norge, og til norske innspillinger.

Fondet skal sikre bredde i uttrykksformer. Som kulturfond har man - innenfor de økonomiske rammer vi har til rådighet - også en forpliktelse overfor landets innbyggere; at disse har tilgang til levende utøverprestasjoner innenfor alle sjangere og utøverkategorier.

Reisestipend
Fondets reisestipend for videre utdanning som utøver utlyses også i disse dager. Hvem som regnes som utøvende kunstnere er definert i "Lov om avgift på offentlig framføring av utøvende kunstneres prestasjoner m.v." av 14.12.56 nr. 4, § 1, og stipendet kan søkes av musikere, sangere, skuespillere, dansere, dirigenter og sceneinstruktører. Stipendet gis til videreutdanning - fortrinnsvis i utlandet - innenfor det utøvende yrket.

Skapende kunstnere, som komponister, billedkunstnere, forfattere m.v., kan ikke søke reisestipendet. Det må benyttes søknadsskjema som fås hos Fondet, tlf. 22 40 27 60, e-post ffuk@ffuk.no

og på http://www.ffuk.no Søknadsfrist: Mandag 15. mars 2004.

Styre

Styret i Fond for utøvende kunstnere er oppnevnt av Kultur- og kirkedepartementet og består i perioden 1. august 2002 til 1. august 2006 av Reidun Berg (leder), Ingrid Kindem, Liv Bjørgum, Arnfinn Bjerkestrand, Sigmund Sæverud og Larry Bringsjord.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry, Funding, Application deadlines