by:Larm 2007: Årets artister, N-Z
Ballade bringer her videre siste del av festivalens egen artistpresentasjon. Her finner vi helt ferske navn som Yoyoyo Acapulco og New Violators, etablerte artister som Sissy Wish og Silver, samt en del nordiske band, blant andre Quit Your Dayjob og Raymond & Maria
New Violators (Foto: Kim Nygård) (330x223)

New Violators

New Violators er en nyskapning fra Trondheim som allerede har blitt et navn på mange musikkinteressertes lepper. Selv om bandet er nytt, skjuler det seg drevne folk bak navnet. Vokalist Per Borten har tidligere besøkt by:Larm som frontfigur i Cadillac, mens bassist Gjermund Landrø tidligere var medansvarlig for rytmene i Gåte. Utrustet med et sound et sted mellom "Born to run", "Love will tear us apart" og Bowies "Let’s dance", har New Violators tiltrukket seg oppmerksomhet fra bl.a. Pitchforkmedias Brandon Stosuy som utropte dem til sitt favorittfunn på Øyafestivalen. Særlig frontfigur Per Bortens sceneutstråling gjorde et solid inntrykk. Deres egenutgitte singel "Burma" har allerede generert mye spilletid på norske radiostasjoner. Debutalbum og omfattende turnering venter i 2007.

Nico D

Når norske rappere trenger fengende refrenger, er Nico D som oftest på toppen av ønskelisten. I løpet av de siste årene har sangeren hjulpet blant andre Jaa9 & OnklP, Ralph Myerz & The Jack Herren Band, Tungtvann, Cast, Madcon, Philip, elAxel a.k.a F’em One og mange flere.

Nico D alias Nicolas Albert Holter har hatt en mer internasjonal oppvekst enn de fleste. Etter at han ble født utenfor Paris for 24 år siden, var han på konstant flyttefot sammen med sine foreldre til forskjellige land, før han fikk Oslo som fast base. Den store eksponeringen for vidt forskjellige kulturer har definitivt satt sitt preg på Nicos musikk og preferanser, men det er reggae som står hans hjerte nærmest og dermed gjennomsyrer hans originale og lidenskapelige sang.

Etter å ha satset på artistlivet på fulltid for snart fire år siden, først som en del av den populære reggaegruppen Jah Ark Manifest, har Nico fått enorm konserterfaring, og en CV som inkluderer oppvarming for alt fra legender som The Wailers, Steel Pulse, til nye superstjerner som Matisyahu, samt blant annet opptreden på Quartfestivalen, NRK Topp 20 på Rådhusplassen, Norway Cup og FN-konferanser i både Barcelona og Vancouver.

Nico D er på god vei fra å være etablerte artisters favorittgjest til å bli en anerkjent soloartist med en unik stil.

Northern Star Groove Alliance

I et land herjet av strømkrise, mørketid, oljegriskhet og Idol, har et naturstridig fenomen sett dagens lys. Fra Kilan i Lofoten kommer Norges første afrobeatband, Northern Star Groove Alliance. Med sin mikstur av afrobeat, funk og reggae, genererer bandet en positiv energi som setter innesluttethet, angst og norsk dansestivhet ut av spill.

Alliansen fokuserer på å skape dansbar musikk med suggererende groover, og har hentet inspirasjon fra tidligere storheter som Fela Kuti, The Meters og James Brown, det hele ispedd en god porsjon nordnorsk galskap og lofot’sk sjøsprøyt. Etter å ha eksistert i knapt ett år, har bandet allerede blitt kåret til ukas urørt på NRK P3, og gjort flere formidable konserter, bl.a på Storåsfestivalen 06.

Northern Star Groove Alliance kommer med sin første utgivelse på nyåret 2007.

Ola Kvernberg Trio

Trioens repertoar består i dag hovedsakelig av Ola sine låter; en ubeskrivelig mix av bebop, folkemusikk, bluegrass og modaljazz. Med et sjeldent dynamisk samspill, er resultatet svært unikt: alt fra den villeste energieksplosjon til det ekstremt sarte og melankolske.

Pale Kids

Siden 1998 har rockbandet Pale Kids vært et undergrunnsband. De spiret først frem over medietoppene rundt årsskiftet 2005-2006. Men helt siden starten har bandet spilt og deltatt på utallige konserter og arrangement. De laget en musikkvideo som ble såpass påstemt på Urørt jukebox, at bandet ble plukket ut til å gjeste topp 20 i januar. Deretter meldte Pale Kids seg på Norwegian Woods ”Underwood”, hvor de samlet seg nok stemmer til å bidra på begivenheten i juni.

I september gjorde Dagens Næringsliv en reportasje om nettstedet Myspace, hvor Pale Kids var et av Norges mest besøkte band. Pale Kids kommer med debutalbumet i løpet av 2007.

Pirate Love

Pirate Love er et mørkt garagepunkband fra Oslo bestående av sanger David Dajani, gitarister Milton von Krogh og Henrik Steen, trommeslager Espen Skinnpisker og bassgitarist Ivàn Rudi Romeo. De debuterte i fjor vår med singelen "Laughing Gas".

Pirate Loves liveshow er som en amerikansk missil pumpet full av methamfetamin og bensin, og guttene selv hevder å aldri ha spilt en konsert lengre enn 25 minutter. Debutalbumet er allerede ferdig innspilt, men først venter altså by:Larm i Trondheim.

Pleasure

Pleasure aka Fred Ball er opprinnelig fra Fredrikstad, men lager musikk som setter ham på produsentkartet i samme bås som Quincy Jones; snappy, fengende og funky.

Bosatt i London stod han for en av 2003s kanonutgivelser med fantastiske anmeldelser i norsk og britisk presse for sitt selvtitulerte debutalbum. Med gjesteartister som tidligere Elastica-vokalist Justine Frischmann; Ed Harcourt; Cerys Matthews fra Catatonia; og, selvfølgelig, Doctor Fink, synthikonet fra Minneapolis som var med på de fleste av Princes klassiske album fra 1980-tallet.

Etter hans Alarmopptreden på by:Larm i Bergen i 2004 gikk Dagbladet så langt som å kalle Pleasure Norges beste popartist! Nå er Fred Ball tilbake, etter å ha jobbet tett med bl.a Brett Anderson og Bertine Zetlitz, og nytt album ventes i løpet av vinter/vår 2007.

Powersolo (DK)

Powersolo er en trio fra Århus i Danmark som stripper ned til to gitarer og ett trommesett. Konseptet inkluderer rockabilly, country, blues, surf og punkrock. I Danmark der de er adskillig mer kjent vekker navnet assosiasjoner til arven fra The Cramps, Haskil Adkins og Southern Culture on Skids. Det er styggvakkert, eksperimenterende, rått og deilig.

Pumba

Pumba er en rapper som har holdt på siden 1998. Han er også en del av gruppen Mørk Atmosfære sammen med Dannyboy. I følge Pumba har tekstene hans både et samfunnsbevisst budskap og flow.

Quit Your Dayjob (S)

Punken kom til Landskrona i det sørlige Sverige tidlig på 80-tallet. En liten gjeng fremmedgjorte lokale ungdommer var mest opptatt av husokkupasjon, og brukte fritida til å slåss mot lokale nynazister med stilettkniv og fuzzgitarer. To tenåringer, Jonass og Marcass, ble fanget opp av den lokale punkscena. I nattens mulm og mørke stjal de en gitar og en bassynth fra en lokal platebutikk, og begynte å produsere rask og aggressiv musikk. Deres første gig var som oppvarmere for den beryktede punkeren Neon Leon, som på den tiden spilte en form for pornografisk blues med innlagte Little Richard-aktige utbrudd.

Omtrent 15 år senere møttes Jonass og Marcass igjen i Malmø, og sammen med skafantast Andreas startet de Quit Your Dayjob. De ble raskt kjent som et glitrende liveband, og 700 mennesker møtte opp for å feire deres første singel "Head of the Daycare Center". De bygget opp en solid fanskare gjennom stadig turnering rundt om i Sverige. I 2004 kom et selvtitulert minialbum fylt med vill elektropunksurf og rå energi. Jonass, Marcass og Andreass inviterer herved også DEG til å bli med deres raskt voksende hær i kampen mot hverdagslig kjedsomhet.

Ranheim

Anført av Admiral von Ranheim, Kaptein Ranheim og Don Ranheim har trioen en slagkraft kanskje selv mindre paramilitære styrker ville misunt dem?

Som ved innspillingen av andre klassiske rockalbum, kastet heller ikke Ranheim bort unødvendig tid i studio. Debutalbumet ble innspilt på en dag i Caliban studio i Oslo og er mikset i London av John Fryer, som tidligere har produsert og mikset storheter som Nine Inch Nails, Depeche Mode, Raging Speedhorn, Cocteau Twins m.fl.

De musikalske røttene har forgreininger til amerikanske undergrunnsband som Melvins, Shellac og Scratch Acid, mens bandets proletarrøtter fra gulvet på Ranheim Papirfabrikk gjør at de leverer sin videreforedlede rock på ærlig vis.

Raymond & Maria (S)

Det har tatt litt tid men nå er svenske Raymond & Maria tilbake. Singelen "Storstadskvinnor Faller Ner Och Dör" spilles veldig mye på svensk radio, og albumet "Hur Mycket Jag Än Tar Finns Alltid Lite Kvar" slippes i Norge 16. oktober og i Sverige 18. oktober. Bandet øver for fullt og skal snart ut og spille live. Fremdeles handler det om akustiske gitarer, vakre melodier og svenske tekster om alle tings tilstand. Nytt er pianoet og at Maria og Camillas stemmesang har fått selskap av Pers røst på den siste singelen. Det ble ganske fint og Per har nå lovet å stemme opp på scenen også. Det ser hele bandet fram til

Real Ones
Real Ones er fem barndomsvenner fra Bergen. De har tilført byen en dose psykedelisk pop - en by som allerede har sin pophistorie å være stolt av: Real Ones følger i rekken av band fra vest som definitivt vil opp og fram, hakk i hæl på Röyksopp, Annie and Kings of Convenience.

Real Ones spiller folk/pop/psykedelia med stor teft for melodier, og er et fantastisk liveband. De ga ut sitt forrige album på eget label og til strålende kritikker i januar 2005. Siden da har Real Ones reist rundt i verden, og bl.a spilt i USA og England en rekke ganger - der de begeistrer nye hjerter gang på gang med sin organiske folkrock i trestemte harmonier.

I England kalles de et nytt Sgt. Pepper, og blant adjektivene finnes suggererende, varmt, hjertelig og magisk - ikke uvanlige merkelapper på band i samme gate som Flaming Lips, Wilco og The Band. Real Ones har en misunnelsesverdig tilstedeværelse som gjør melodiene umiddelbare og fryktelig lette å bli glade i. Å oppleve Real Ones live er som å strø glitter på hverdagen.

Real Ones spiller i disse dager inn ny plate i Bergen, release i 2007.

Reykjavik! (ISL)

Et av høydepunktene i Reykjavik! sitt relativt korte bandliv så langt, sies å være at de er det eneste islandske bandet med egen profil og intervju i en nylig utgitt internasjonal guidebok om byen med samme navn. Alt dette kan nå være i ferd med å snu. Etter å ha utgitt albumet "Glacial landscapes, religion, oppression and alcohol" på Islands beste platelabel 12 Tónar i sommer, og etter å ha spilt for en gjeng med internasjonale bransjefolk på Iceland Airwaves i oktober, har de så langt blitt booket til Eurosonic, SXSW og ikke minst by:Larm. Der vil de få sjansen til å vise andre enn innfødte islendinger at de er et av de aller beste rock ’n’ roll livebanda derfra akkurat nå, og at de ikke sparer på kruttet når de får sjansen til å stå på scenen.

Rockettothesky
10 år med by:Larm

Rockettothesky er Jenny Hval fra Tvedestrand, den nye norske kritikeryndlingen som i motsetning til andre soloartister har valgt et bandaktig artistnavn. Både musikalsk og lyrisk har hun noe som er annerledes. Vokalen spiller på et stort register, men hele tiden med en selvsikker sårbarhet. Melodiene er stemningsfulle historier som vokser. Det er like originalt som det er umiddelbart. Debutalbumet ”To Sing You Apple Trees” kom i høst, og trillet inn femmere i alle aviser.

The Rooph

Det skal en voldsom spilleglede og et stort musikalsk hjerte til for å gjøre over 120 konserter på knappe fire år som ukjent undergrunnsband. Og noe har skjedd et sted på veien. The Rooph har ikke bare forlatt retrorocken og utvidet den musikalske horisonten, de har også spilt inn sitt debutalbum som slippes på Dead Letter Records i januar. ”The Rats of October Philharmonics” er elleve låter med rockreferanser et sted mellom svenske Fireside og britiske Placebo. The Rooph føyer seg inn i rekka av de mange nye lovende banda i Trøndelag. De turnerer Norge i februar, etterfulgt av England i mars.

Royal Family

Tommy Tee er en veteran i Norsk hip hop som har hatt stor innflytelse i miljøet i en årrekke. Nå tar han med seg en hel gjeng av sine venner og presenterer både gamle og nye helter under logoen Royal Family. Foruten Tommy selv har følgende meldt sin ankomst til by:Larm: Ken Ring, Son of light, A-Lee, The Loudmouf Choir, Opqaue, Warlocks, Karpe Diem, Noora Noor, Kohinoor og DJ Hercules

The Royalties

The Royalties er en popkvintett fra Kristiansund med base i Bergen. Historien om The Royalties begynner sent på 90-tallet når Alf, Tommy and Bjørn Kåre danner et punkeband i hjembyen i de glade gymnasdager. Etter en lang og brokete historie samles til slutt hele gjengen igjen i Bergen og danner sammen med Tor Erik og Mattis The Royalties i 2005. Debutalbumet «The Royalties» ble spilt inn i mai 2006 i Gjøa studio med HP Gundersen (Sondre Lerche, Delillos, Madrugada/Ane Brun, Sissy Wish m.m) som produsent, og mikset i Duper studio av Yngve Sætre (DumDum Boys).

Plata er altså klar for å gis ut, og bandet kommer til å gi den ut selv en gang på nyåret, om det ikke før det dukker opp noen som er interessert i å gjøre det for dem. The Royalties spilte i Zoom:Urørt-finalen på Garage i Oslo i november, men måtte se seg slått av jentene i Cables og Ida Maria.

Rubik (FIN)

Det siste året har vært begivenhetsrikt for finske Rubik. De har spilt konserter med Mogwai, Carpark North, Disco Ensemble og Autechre, turnert Finland sammen med de lokale indieheltene Lapko, signert med finske Fullsteam Records og ikke mist spilt inn debutalbumet, som er ventet i begynnelsen av 2007. I høst på Music and Media, den finske utgaven av by:Larm, imponerte de stort det fremmøtte publikum med sin atmosfæriske pop ala Radiohead/Mew/Elbow, og landet i tillegg til by:Larm, spillejobber på Eurosonic, Great Escape, Musexpo og en av Skandinavias største festivaler.

The School
10 år med by:Larm

The School hang første gang på seg gitarene i Trondheim våren 2004. De gjorde seg raskt bemerket på byens klubber med sin kompromissløse holdning og catchy riff. by:Larm plukket deres utmerkede demo ut av kjempebunken bare litt over et år etter starten, og satte dem på programmet i Tromsø 2006. Dette tilførte bålet en god mengde bensin, og The School har vært et av de mest omtalte undergrunnsbandene her hjemme siden.

De har brukt sommeren til å spille festivaler, og vil turnere land og strand utover for å promotere sitt nye album "Espionage". by:Larm inviterer selvsagt The School tilbake for å vise hva de kan på hjemmebane.

Schtimm

Alkojazz/dunkelpop-orkesteret Schtimm kommer opprinnelig fra Saltdal i Nordland, men har base i Trondheim. Siden 2000 har fire albumutgivelser og seks europaturneer funnet sted. Schtimm har gjennomført en turné der publikums eneste lydkilde var hodetelefoner.

Schtimms musikk beskrives ofte som en dynamisk form for alternativ pop som spenner fra det helt nakne, minimalistiske og stemningsfulle, til det mer utagerende og truende, og kjennetegnes også blant annet av veksling mellom kvinnelig og mannlig vokal.

Schtöggminator

Schtöggminator spiller kjapp, energisk og hard rock. Trondheimsbandet ble dannet i 2004 av folk fra bla. Brutal Kuk, Funny Farm, Motown Torpedoes og NoLife Orchestra. Schtöggminator har rykte på seg for å være et "waxi" bra live band og slipper sin første skive på nyåret 2007.

She Said Destroy

She Said Destroy, en molotovcocktail av ekstremmetall, har de siste årene markert seg kraftig innen den norske og europeiske metallscenen gjennom å overskride sjangergrenser. Deres debutalbum "Time Like Vines", som ble sluppet i 2006 på NAP/Candlelight Records, høstet gode kritikker. Dette bandet sier de har som mål å rive deg i filler og ete deg rå. Og at de skal gjøre det i 2007.

Silver
10 år med by:Larm

Silver startet opp allerede i 1996, og forløste sin stadig økende popularitet på by:Larm i Tromsø 2001. Konserten deres på Blårock har gått inn i historiebøkene som legendarisk, og praten etterpå gikk som ild i tørt gress. Den påfølgende Zoom-turnéen helte enda mer bensin på bålet. I begynnelsen av 2004 mottok de også den prestisjetunge "styrets Alarmpris". I 2006 viste de seg fra en ny side med den mer Punkorienterte skiva “World Against World”, denne gangen uten Emil Nikolaisen som har valgt å konsentrere seg om Serena Maneesh. Silver er en naturlig gjest når by:Larm fyller 10 år.

Sissy Wish

Sissy Wish debuterte med EPen “Six Feet Tall” i 2003, som hun vant årets Urørt på P3 med. I 2004 kom debutalbumet, “You May Breathe”, som med sine 13 6-ere sannsynligvis er det best kritiserte debutalbumet i Norge. For dette vant hun også Spellemannsprisen for Beste Kvinnelige Artist.

Nå er det to år siden siste albumutgivelse (Tuning in), og Sissy Wish er klar med nytt album, “Beauties Never Die”. Hun har skiftet produsent fra Gjøa til Jørgen Træen i Duper Studio - det høres tydelig på lydbildet. Albumet kommer ut i Norge i mars.

Sondre Lerche
by:Larm 10 år

Sondre Lerche før by:Larm 2001: Den ukjente bergenseren har akkurat blitt plukket opp av plateselskapet Virgin, og er ganske snart klar med sin debutplate. Det er store forventninger til platedebutanten, salen er full og de fleste ser Sondre for første gang. Hans debutskive blir en stor suksess og klatrer til nr. 2 på VG-lista. I januar 2007 er det klart for "The Phantom Punch", hans fjerde album i rekken. Singelen med samme navn har allerede snurret hyppig på diverse radiostasjoner. I de senere årene har Sondre brukt mye av sin tid i USA, der han turnerer jevnlig.

Spit

Hvem er SPIT? Aldri hørt om bandet…? Da er det jaggu på tide!!

Forestill deg å treffe en betongvegg i 120km/t ...uten sikkerhetsbelte! Spit er en hybrid mellom en orgasme og en spade i bakhodet. Med Spit vet du aldri hva du får, bortsett fra konstruktiv aggresjon. Musikken kan best beskrives som en symbiose av melodiøs svenskinspirert dødsmetall og hardcore. Å sette Spit i en bås tar egentlig altfor lang tid, så vi sparer oss for den tradisjonelle båssettinga.

Bandets nåværende besetning hadde spilt sammen i tre måneder da de vant den lokale finalen i Zoom:Urørt 2005. Seks måneder senere kom ep-en "Deliverance" ut, til gode mottakelser i både lokale og nasjonale medier. Tittelsporet fra utgivelsen gikk rett til topps på den internasjonalt anerkjente musikksiden Garageband.com, mens låten "Last Request" ble kåret til Ukas urørt på NRK.

Spit inntar Trondheim i februar 2007. Fremdeles i tvil? Møt opp, bli sjokkert, og bedøm selv!

Stjern

Stina Moltu – vokal, Ove Aleksander Billington - piano, Hermund Nygård - trommer, Andreas Amundsen - bass

Stonefish Brigade

Stonefish Brigade kommer fra Stavanger og spiller melankolsk rock krydret med country og folk. Inspirasjonskilder er alt fra Cave, Cohen og Cash, til Pink Floyd, Bowie og Sisters of Mercy.

Debutalbumet ”Lay Down Your Arms” ble sluppet høsten 2006. Bandmedlemmene har bakgrunn og erfaring fra ett vidt spekter av musikalske stilarter - alt fra rock, gothic og metal, til jazz, støymusikk, folk og klassisk.

SuperJupiter

Electrofunkerne, glamrockerne og superpoperne har landet! I følge hyllesten på Popjustice låter det som Sparks, Scissor Sisters, The Blood Hound Gang og O-Zone spiller "Funky Town" og "9 to 5". Det er popmusikk som høres ut som dance, og dancemusikk som høres ut som pop - kort sagt et over toppen fengende og friskt sound ulikt noe annet.

Terje (vokal/gitar/keytar), Ivar (synth-trommer, programmering, keyboards) og Hal 2000 (synth, bass, gitar) er signet til Waterfall Records.

Deres debutsingel "You Know", som er en perfekt porsjon elektrorock, klatret i høst opp på topp 5 på MUSIC WEEKs CLUB CHARTS og ser ut til å være høstens store clubhit i Storbritannia. I Norge har den også markert seg bra som den mest spilte singelen på MTV i november.

Supervixen

Noen band må klippe og lime i Pro-Tools for å finne seg selv. For Supervixen holdt det med et lite analogt studio på Rognes, ca. en time sør for Trondheim - helt fritt for datamaskiner og digitalt superlim. Med på lasset var produsent Marcus Forsgren (The Lionheart Brothers, Silence the Foe). Forsgren har de siste åra opparbeidet seg et særs stødig rykte på produksjonsfronten. For Vixen-damene har dette ført til et ærlig og rått lydbilde. Musikken er røff, men samtidig melodiøs - rett-i-trynet kompromissløs, men likevel catchy, alternativ rock. ”Diamond Dust” er Supervixens første fullengdeutgivelse.

Susanne Sundfør

Susanne Sundfør dukket opp fra mer eller mindre intet på by:Larm i Tromsø i 2006, og ga de fremmøtte dype hakeslipp med sin unike stemme alene bak pianoet.

Siden da har Susanne spilt flere konserter rundt om i landet og rukket å spille inn sitt tittelløse debutalbum, med releasedato 12. mars. I høst fikk vi radiosingelen ”Walls”, og vi gleder oss allerede til å se hva konsertene hennes i Trondheim kan medføre, når hun nå stiller med fullt band til backe seg.

Syme

Det Bergensbaserte Stavangerbandet Syme lager alternativ popmusikk i krysningspunktet mellom det melodiøse og støybaserte. Noen musikalske referanser kan være Postal Service, Radiohead & Mogwai.

Syme ble tildelt Bergen Kommunes etableringsstipend som eneste band av året, og jobber nå med oppfølgeren til den kritikerroste debutplaten ”Swing Swing” fra 2005. Andreplaten slippes våren 2007. ”Modern Love EP” slippes 13. november 2006.
Taxi Taxi (S)

Så langt har det vært mest skriverier om de eneggende tvillingene Miriam og Johanna Eriksson Berhans alder og utseende i svensk media. Ja visst er de unge og ser fantastisk bra ut, men det er likevel musikken de lager sammen som er det spesielle med Taxi Taxi. De fremfører skjøre, nesten magiske små mesterverk av melankolsk pop, der to slingrende alveaktige stemmer i perfekt harmoni tar lytteren med til det parallelle univers søstrene har skapt. De spiller musikk som er modig, ukonvensjonell og fremfor alt vidunderlig bra.

Uten en eneste utgivelse så langt, har jentene igjennom livespilling og MySpace fått mange og dedikerte fans både i Sverige og utenfor landegrensene.

Når søstrene ikke er høydepunktet på Emmabodafestivalen eller trollbinder publikum på Debaser, går de på musikkgymnas på Söder i Stockholm, der de skriver låter om å ikke ville vokse opp, døden og kjærligheten.

Akkurat nå snekres det på en ep som etter planen skal slippes i løpet av 2007 på det danske plateselskapet Rumraket.

Tommy Tokyo

Født i 71, lærte å spille gitar i 95. Største musikalske øyeblikk var da han oppdaget "The Freewheelin' Bob Dylan" på Fredrikstad kommunale bibliotek. Latter og gråt snodde seg sammen til en søyle av beundring.

Den tekstlige rocken med abstrakte beskrivelser og gutturale leveranser har nok farget Tommy Tokyos egen innstilling til musikk.

Debutalbumet "Octopusdrunk and Arms to Prove It" følger opp EPen fra i fjor, og kommer ut på Osito Records i februar 07.

Torch

Torch ble startet opp i Trondheim ved årtusenskiftet, og det tok ikke lang tid før de hadde staket seg opp sin egen sti i hardcorelandskapet. Harmoniske melodier, midt-i-trynet-trøkk og svingende rytmer er oppskriften på bandets stadig voksende suksess.

Deres debutalbum "Death to Perfection" ble sluppet på Kong Tiki Records i mars 2006

Torch har bygget seg opp en god fanskare og er et av de mest profilerte hardcorebanda her hjemme for tiden.

Totalt Jävla Mörker (S)

Skellefteå 1996. En svensk by i en tid med avfolking. De lokale ungdommene er opptatt med å drikke, spille ishockey eller være kristne.

Hardcorebandet Bitter End hadde på denne tiden akkurat brutt opp, og noen av medlemene hadde bestemt seg for å fortsette samarbeidet. Ideen var å skrike enda høyere og spille enda råere i et nytt band. Musikken svingte mer i retning av klassisk punk kombinert med skjødesløs blackmetalharving. Tekstene ble skreket på deres eget morsmål og bandprosjektet ble døpt "Totalt Jävla Mörker".

Syvtommeren "Industri, betong och sålda själar" ble sluppet i 2000 og TJM la ut på veien i Sverige og Norge. Neste innspilling var en splittsingel med amerikanske They Fear The Reclaim. Den voksende hypen kulminerte på Hultsfredfestivalen 2002 når TJM på en fullsatt demoscene med alt fra Swamppunks, ZTV-folk og to eksmedlemmer av Ebba Grön blant publikum.

Albumet "Det ofrivilliga lidandets maskineri" ble nominert til beste rock på dansk P3s Guld Awards og vant en pris for beste hardrock/punk på svenske Manifest Awards.

Tuna Laguna

Tuna Lagunas tolv føtter står godt plantet på rockens noe grusete landevei, men bandet lar stadig vekk de virrete hodene sine ta avstikkere til mer avsidesliggende strøk. Med snodige og skjøre, men samtidig fengende melodier, etablerer Tuna Laguna bindeleddet mellom åpne, fargerike landskap og hermetisk lukkede rom, mellom dronende skypumper og monotone motbakker.

På overflaten er Tuna Laguna iørefallende fengende og groovy, men med finurlige understrømninger som gir musikken en dybde du sjelden kommer til bunns i.

Tuna Laguna ble dannet i 2001 av en gjeng nordboere i eksil i Trondheim. Siden da har bandet etablert seg i byens musikkmiljø, og har høstet svært gode kritikker for sine liveprestasjoner. Nytt album ventes i 2007.

Tungtvann
10 år med by:Larm

Ryktene om duoen som rappet på ramsalt nordnorsk dialekt spredte seg som ringer i vannet sørover fra Bodø på tampen av 1999. Deres opptreden i Bergen var en av mange ting som skjedde i rask rekkefølge, og ganske snart var nordlendingene anførere for en hel bølge med norskspråklig hip-hop.

Tungtvann brakte noe helt nytt til bordet, og publikum visste ikke om de skulle le eller juble over deres saftige nordnorske raptekster om ”ubudne gjæsta” og ”bransjehora”. Deres unike og lokale tilnærming til hiphop ble en stor suksess, og de regnes utvilsomt som en av de fremste pionerene innen hip-hop på morsmålet. Etter tre kritikerroste album er Jørg1 og Poppa Lars fortsatt drivkrefter i norsk hip-hop, enten som Tungtvann eller med diverse andre prosjekter.

Ultra Mega Technobandið Stefán (ISL)

Bandet med det lange og litt snåle navnet Ultra Mega Technobandið Stefán, visstnok oppkalt etter en skolestil, består av gjeng unge kids fra den islandske villmark. De hadde sin første øving i mars 2006, og etter et par fjernsynsopptredener og spillejobber, overrasket de alle de fremmøte under Iceland Airwaves-festivalen i oktober med sin ultraenergiske teknopunk.

Gutta er tøffe i trynet og det er langt fra alle som liker dem noe særlig på ultra-hippe Island. Allikevel ble det allerede før festivalen var i gang hvisket om årets Jakobínerína. Ryktene skal ha det til at det er trommisen som er hjernen i bandet, men det er uansett frontfiguren som er toppen av krasekaka her. En hyperaktiv 16 år gammel islandsk Iggy Pop-punker som neppe har spist Ritalinen sin på noen år. Musikken til Ultra Mega Technobandið Stefán er en ode til 90-tallet techno, Kraftwerk og punkrock, Monomen goes Slagsmålsklubben.

Det er bare å innse det, dessverre, 90-tallet er allerede tilbake.

Varano (DK)

Varano med Chords er et vellykket svensk/dansk samarbeidsprosjekt med utgangspunkt i Morten Varano's elektroniske pop og Chords engelskpråklige rap. Chords debuterte i 2003 med 'Garden Around the Mansion' på Timbuktus pladeselskap JuJu Records og er kjent som den populære rapperens sidekick. Et samarbeid som ikke bare strekker seg på tvers av landegrensene, men også de musikalske.

Venom

Venom var med på å starte Vågsbygd Handy, som slapp debutalbumet "Hverdagsninja" i 2005. Nå er han igang med soloprosjektet "Gift". Venom har samarbeidet med blant andre DJ Pursuit og Salvador (Darkside of the Force). Venom beskriver selv sine tekster som giftige og til tider provoserende, og han sier at han har en evne til å treffe grasrota.

X-Queen of the Astronauts

Fra Notodden. Tommi le Wormser, AstroKing, Elvis Herodes og Jean Birchè spiller brutal pop, og planene om å spre musikken til massene er intense.

"Dance-Dance" og "Be like you" er spilt inn i Juke Joint Studio på Notodden. Kjetil Draugedalen (Jim Stärk, Vidar Vang, Johnny Hide etc.) har både produsert og mikset singelen. "Dance-Dance" har vært c-listet i flere uker på P3 og vært ”Ukas urørt”.

Samarbeidet mellom X-queen of the Astronauts og Kjetil Draugedalen fortsetter, og i oktober 2006 drar de til Silence Studio i Sverige, og derfra videre til Supermono Studio for å spille inn bandets debutalbum. Innen by:Larm vil bandets debutalbum stå ferdig.

Yoyoyo Acapulco

En frisk bris fra Vestre Gausdal. Yoyoyo Acapulco har i løpet av sommeren og høsten 2006 gjort opptredener på alt fra utendørs festivaler til dansefester med tilhørende tombola og loddsalg. De har også vært innom Olstad Lydsalongs studio og lagt en rekke låter på teip i forbindelse med bandets kommende langspiller. Sangen ”F-Word” fra denne sessionen ble kåret til Ukas urørt.

De bruker ukulele, et fransklydende orgel, et modifisert keyboards, risteegg, tamburin, kazoo, bass og trommer. Det som står i fokus er de gode melodiene.

Tekstmessig blandes underfundige metaforer med et rikholdig persongalleri. Bandets visuelle fremtreden byr på såpebobler, blomsterkranser og hestelgen i solgangsbris.

Zahl

Geir Zahl er først og fremst kjent som gitarist og låtskriver i det fyrrige og etter hvert svært så kontinentale sigøynerpunk bandet Kaizers Orchestra.

Zahl er nå klar med soloalbumet ”Nice for a Change”, som kommer ut 19. februar. Der andre profilerte band ofte genererer soloutspill som slekter sterkt på Moderbandet, har Zahl gått en helt annen vei med sitt soloprosjekt.

Sammen med et stjernelag av Stavangermusikere og Mike Hartung i Propeller Studios har han lagd et album som først og fremst bevitner at Zahl kan skrive ekstremt gode låter, og for det andre viser det har et hjerte for americana og de store amerikanske låtskriverne.

by:Larm blir Zahl og bands første liveopptredener. Her har du sjansen til å få sett dem første gang, for det som fort kan bli et svært så hyggelig bekjentskap i musikkåret 2007.

Mer om by:Larm her.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry, Festivals, Genre\Jazz, Genre\Popular Music, Conferences / Seminars, Concerts, Courses / Masterclasses / Workshops