Nordisk sangkultur 2002
26. - 28. april blir det konferanse rundt den folkelige sangkulturen i Norge og Norden. Arangører er Norsk Visearkiv, Norsk Viseforbund og Foreningen NordVisa i samarbeid med Voksenåsen, Norden i Fokus og Norsk Musikkråd. Konferansen retter seg både mot fritidsmusikklivet, profesjonelle artister og politiske miljøer, og vil forhåpentlig bli en årlig hendelse.
Jørn Simen Øverli (150x223)

Konferansen forteller i et presseskriv at den tar sikte på å "beskrive den brede folkelige sangkulturen i Norge og Norden, undersøke dens stilling i dag, utforske arenaer som er viktige for sangkulturens utvikling og diskutere tiltak for å styrke sangkulturen som grunnlag for identitet, helse, trivsel og verdiskaping."

"Nordisk sangkultur 2002" retter seg til ressurspersoner fra ulike miljøer "som har stor betydning for sangkulturens utvikling slik som fritidsmusikklivet, profesjonelle artister, offentlig forvaltning, utdannings- og forskningsmiljøer og politiske miljøer." Initiativtakerne tar sikte på å etablere konferansen som en årlig hendelse der felles bevissthet og samhandling for utvikling den brede folkelige sangkulturen kan utvikles.

"Nordiosk Sangkultur 2002" arrangeres innenfor rammen av Norsk Musikkråds fellesaksjon "Syng for livet". Målgruppen beskrives som beslutningstakere og ressurspersoner for utviklingen av folkelig sangkultur i Norden. Det blir deltakelse etter invitasjon, i tillegg til et antall åpne plasser. Utvalgte norske og nordiske deltakere kan få stipend til hel eller delvis dekning av reise, opphold og konferanseavgift, men omfanget av dette vil avhenge av finansiering.

Konfeansen tar til klokken 14.30 fredag 26. april, og starter med et nordisk kulturverksted under overskriften "Visa i Norden - bare for spesielt interesserte?". Her setter trubadurer og forskere bl.a. fokus på egenarten og historien til den nordiske visetradisjonen, mens Jørn Simen Øverli, Josefine Viseklubb og Karl Heldal, Viseklubben Nye Skalder, vil diskutere om viseformen er blitt avleggs. HAnne Juel i NordVisa snakker om viseutdanning for dagens generasjon, mens det deretter blir diskusjon av tiltak for å få visekulturen frem i lyset på nytt, blant annet i forbindelse med Nordisk Råds 50-årsjubileum høsten 2002.Dagen avsluttes med middag, og deretter konsert med de nordiske artistene Sid Jansson (Sverige), Per Jensen (Danmark), Loke Nyberg (Sverige) med flere.

Lørdag 27. april er første sesjon viet temaet "Sang, penger og politikk". Tidligere kulturminister Åslaug Marie Haga snakker om "Politikk for et musisk samfunn", mens det deretter blir paneldebatt ledet av Theo Koritzinsky med bl.a. Haga og SVs stortingsrepresentant Lena Jensen. I sesjon 2 er temaet "Er folkemusikken folkets musikk?" - en uhøytidelig drøfting av folkemusikkens utfordringer og muligheter i Sverige og Norge. Her deltar bl.a. tidligere kulturredaktør i Nationen, Idalou Larsen, folkemusiker Knut Buen, forfatter Ove Røsbak, musikkprodusent Audun Tylden, med trubadur og kulturkonsulent Lars Hauge som vert.

Etter lunsj skal det først dreie seg om "Den levende sangen", der forsker Ann-Mari Häggman fra Finlands svenska folkmusik-institut snakker om sangens betydning for kultur og samfunn. Så blir temaet "Sangens arenaer" - om sangens plass i lokalsamfunn og skole, med bl.a. Marit Nandrup-Pettersen, studierektor i Norsk Musikkråd Nordland, høgskolelektor Conrad Hagen og musikklærer Unni Halvorsen. Rundt klokken 17. 30 snakker Velle Espeland fra Norsk Visearkiv om sangkulturens institusjoner i Norge, mens "Sang som (ut)dannelse og folkekultur - den frivillige opplæringen og det frivillige musikklivet" blir temaet for et panel bestående av generalsekretær Pål Djuve, Folkeakademienes Landsforbund, styreleder Theo Koritzinsky, Norsk Musikkråd og Bengt-Ole Nordstrøm, elev på viselinjen ved Den nordiske folkehøgskolen i Kungälv. Deretter blir det middag og uformelt samvær.

Søndag 28. april starter programmet alt klokken ni, med temaet "Sang fra livets begynnelse til slutt - sang og identitet". Konfeansens femte og siste sesjon har fått tittelen "Syng for livet - aksjoner og allianser for en styrket sangkultur", og fokuserer på Musikkrådets aksjon "Syng For livet". Og helt til sist blir det en avsluttende plenumsdebatt rundt temaene samspill og tiltak for en styrket sangkultur. Konferansen tar så slutt rundt klokken 11.30.

Innslaget "Er folkemusikken folkets musikk?" lørdag 1130-1345 er en del av programserien "Debatt Voksenåsen", og er åpen for både seminardeltakere og publikum.

Arrangører er Norsk Visearkiv, Norsk Viseforbund og Foreningen NordVisa i samarbeid med Voksenåsen, Norden i Fokus og Norsk Musikkråd. I programkomiteen finner vi Velle Espeland, Norsk Visearkiv, Hans Kåre Flø, Norsk Viseforbund/Norsk Visearkiv, Lars Hauge, Norsk Viseforbund og Per Jensen fra NordVisa. Norsk Visearkiv er teknisk arrangør i samarbeid med Voksenåsen, mens Norsk Viseforbund har det økonomiske ansvaret. Overnatting og måltider for hele konferansen vil komme på ca. kr. 2200,-, men det er også mulig å melde seg på til deler av dette. Selve konfeansedelen er gratis.

For nærmere opplysninger og påmelding kan interesserte henvende seg til Norsk Visearkiv, Tollbugata 28, 0157 Oslo, som har telefon 22 42 90 90, og telefaks 22 42 90 91. Man kan kan også henvende seg til Velle Espeland på denne e-postadressen.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Genre\Popular Music\Popular Songs / Songwriters, Conferences / Seminars, Choir, Organizations