Har du en digital fortelling i ermet?
"Digitale fortellinger" heter et nytt kunstprosjekt på internett. - Målet er å få 20 nett-kunstverk opp og stå innen lanseringen av NRKs nye nettsatsing "Ulyd" i september 2005, forteller PNEKs Janne Stang Dahl til Ballade. I disse dager sendes det ut en åpen invitasjon der kunstnere fra alle felt oppfordres til å sende inn skisser og forslag til fortellinger som kan publiseres på nett. - Vi har lyst til å fange opp nye strømninger og alle typer aktører som arbeider i feltet kunst og teknologi, forteller Dahl. Kurator og leder for prosjektet er Per Platou.
Per Platou (foto: Øyvind Holen) (300x225)

Av Hild Borchgrevink

Ideen til de digitale fortellingene oppstod høsten 2004. Da hadde NRK såvidt begynt å arbeide med planene om å opprette et nettsted for multimediekunst, og de ønsket å trekke inn norske kunstnere som bidragsytere.

- PNEK på sin side arbeider for å gjøre norsk elektronisk kunst mer synlig, og vi syntes NRKs ideer var spennende, sier Dahl.

- For det første er dette en unik mulighet til å prøve ut forskjellige former for interaktivitet og kunstformidling på nett, overfor et mediebevisst publikum. Dessuten er det en utfordring til kunstnere, både de som allerede jobber i nettmediet og andre som kan bruke internett som utstillingsrom, for eksempel lydkunstnere.

PNEK har fått støtte fra Kulturrådet til prosjektet. Ved siden av å velge ut 20 kunstnere som får lage hver sin fortelling, skal prosjektet også bidra til diskusjon og utvikling av digitale fortellerteknikker i nettbasert kunst.

- Det digitale kunstrommet innebærer mange valgmuligheter både i forhold til å skape og formidle kunst, sier Janne Stang Dahl. - Vi håper å bidra til en bevisstgjøring rundt forskjellige måter å gjøre dette på.

Nye nettsider for lydkunst
De digitale fortellingene vil bli publisert på NRKs nye nettsider for lyd og lydkunst, ULYD, som skal lanseres i september. Sidene utarbeides av Tilman Hartenstein, som blant annet var ansvarlig for radioserien om internasjonal lydkunst som ble sendt på kanalen Alltid Klassisk hver første søndag i måneden i en periode i fjor, før den plutselig ble tatt av plakaten fordi noen i NRK mente den falt utenfor kanalens programprofil.

Nå kommer lydkunsten sterkt tilbake – på nettsiden forsikres det at ULYD vil gi deg ”lydopplevelser som radioen ikke kan (eller tør) sende”... ULYD har bygget opp et lite lydverksted i et av NRKs eldste lydstudioer, som kan brukes av alle bidragsytere. På nettstedet skal man kunne få tak i flerkanalslyd, se lyd-filmer, delta i lydeksperimenter og få med seg ny norsk mediekunst. ULYD blir altså en slags hybrid mellom utstillingsrom, debattforum, redaksjon og interaktivt forum.

Sveriges Radio har i mange år hatt en tilsvarende nettsatsning og en digital radiokanal for lydkunst. Sverige har en lengre tradisjon for lydpoesi og tekst-lyd-kunst, og denne typen uttrykk har dermed vært mer fremme i offentligheten der enn her hjemme. Den svenske nettsiden befinner seg her.

Internasjonal jury
- Der det er praktisk mulig ut fra de kunstneriske forutsetningene ønsker vi å benytte åpne formater i produksjonen av fortellingene, forteller Dahl. - Samtidig skal det jobbes for at alle verkene skal være tilgjengelige for alle brukere, uansett operativsystem.

Verkene vil bli liggende på en server hos BEK, Bergen senter for elektronisk kunst.

Kurator og prosjektleder for ”Digitale fortellinger” er Per Platou. Platou er kunstner og musiker. I 1989 startet han produksjons- og distribusjonsselskapet dBUT, og siden har han blant annet vært aktiv i kunstnergruppen Motherboard og har kuratert og initiert utstillinger og events innenfor det elektroniske kunstfeltet.

I utvelgelsen av verk til prosjektet får Platou følge av Jill Walker, som er førsteamanuensis ved institutt for Humanistisk Informatikk ved Universitetet i Bergen. Hun har spesialkompetanse innenfor elektroniske tekstuttrykk, og burde bl.a. være godt kjent for sin mangeårige og allsidige weblogg: jilltxt.net.

Tredjemann i juryen er Steven Cuzner, som bor i Stockholm og er utdannet billed- og lydkunstner. Han har blant annet vært produsent og kurator ved Sveriges Radios digitale kanal for samtidskunst.

- PNEK ser på ”Digitale fortellinger” som en mulighet til å nå bredere ut, både kunstnere og publikum, sier Janne Stang Dahl. - Vi er veldig nysgjerrrige på hva slags forslag som vil komme inn!

Et annet sted her på Ballade kan du lese utlysningsteksten til ”Digitale fortellinger”. Fristen for å sende inn skisser er 1. juni.

Av Hild Borchgrevink Foto/illustrasjon:
Genre\Classical\Electro Acoustic, Internet, Competitions, Media, Multimedia, Exhibitions