Quart-Uppstad: - Vi kan leve med kommunale føringer på repertoaret
Etter sommerens Quart-avvikling oppdaget store deler av det politiske og religiøse liv i Kristiansand at kommunens kulturpenger hadde blitt satt bort til en stiftelse med strenge habilitetsregler og et langt mer liberalt kultursyn enn mange satte pris på. At festivalen, til tross for Cultivas "hjelpepakke", satt med 3.5 millioner i likviditetsunderskudd , satte enda flere sinn i kok. Murringen ble etterhvert til et entydig signal - skulle Quart tas i nåde, måtte de be om tilgivelse først. Daglig leder Asbjørn Uppstad og festivalsjef Toffen Gunnufsen gikk da også ut og beklaget scene-sexen i Bendiksbukta - uten en samlet Quart-organisasjon i ryggen.
The Cumshots, live på Quart 04 (300x234)

Av Knut Steen

Før Quartfestivalen 2004 tok til, var døren høy og porten vid - vidåpen i forhold til det politiske liv. Man hadde fått en ny giv, Quarten var reddet - nok en gang. Så kom sexen, styrtregnet, underskuddet og lyden av en dør som ble smelt igjen i sinne.

I stedet for å ha sikret seg troverdige, velstående og langsiktige samarbeidspartnere i Cultiva og Kristiansand kommune, kunne det se ut som om Quartfestivalen hadde funnet sengefeller som slett ikke ville være med på leken slik den hadde utviklet seg - i alle fall om det politiske liv skulle ha noe å si.

Politisk råkjør
Fædrelandsvennen meldte den 19. august om et "Politisk råkjør mot Quart", noe som ble bekreftet av styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen. Han fortalte her at en samtale med varaordfører Bjarne Ugland ble oppfattet som "meget utidig innblanding":

- Noen ganger får jeg inntrykk av at politikerne i Kristiansand er mer opptatt av å styre festivalen enn å sørge for at den overlever, sa Mejlænder-Larsen.

Styremedlem i Quart, Ellen Rudnes, fortalte at hun også hadde oppfattet Uglands henvendelse på samme måte:

- Jeg oppfattet at vi burde komme med en beklagelse hvis vi skulle gjøre oss noe håp om videre samarbeid med kommunen, mente Rudnes.

Varaordføreren bekreftet samtalen overfor Fædrelandsvennen, men benektet samtidig at meningen var å legge press på styret for å tvinge frem en offentlig unnskyldning.

Kontroversiell beklagelse
Derfor er det kanskje ikke så rart at det utløste sterke følelser innad i Quart da festivalsjefen og daglig leder for festivalen uventet gikk ut og beklaget det såkalte sexsjokket til The Cumshots på vegne av ledelsen - etter at et tilsynelatende samlet styre lenge hadde tviholdt på at man ikke kunne beklage noe man ikke visste om.

Styremedlem i Quart, Erik Landet, var en av de som slett ikke var enige i at festivalen skyldte noen en unnskyldning.

Den 20. august sa han til Fædrelandsvennen: - Jeg ble utrolig provosert (over beklagelsen, red.anm.). Jeg sitter selv i styret, men er overhodet ikke villig til å beklage eller ta avstand fra det som skjedde i Bendiksbukta. Det som skjedde var ikke vårt ansvar, og da trenger vi heller ikke beklage. Beklagelsen fra Uppstad og Toffen må stå for deres egen regning. Jeg vet at jeg har hele organisasjonen, inkludert alle gruppelederne i ryggen når jeg sier at vi slett ikke beklager hendelsen. Jeg synes politikernes innblanding i denne saken er mer beklagelig enn at to mennesker har sex, var Landets kommentar.

At denne unnskyldningen allikevel kom, kan ha vært sentralt i det samarbeidet som nå diskuteres - nemlig at Kristiansand kommune skal "inn i førersetet" i Quartfestivalens eierskap, slik fungerende daglig leder Asbjørn Uppstad fortalte til NRK Sørlandet.

Kommunen inn i førersetet
På spørsmål om dette ikke ville sette Quartfestivalens kunstneriske integritet i fare, svarte Uppstad oppsiktsvekkende nok:

- Det er en balansegang som sikkert er veldig vanskelig, men jeg tror at Toffen, som har det kunstneriske ansvaret, vil være i stand til å leve med noen forsiktige føringer fra kommunen. Uppstad sa også til NRK at "Quartfestivalen har en viktig jobb i å gjenreise tilliten i kommunen", samtidig som han lovet at det ikke ville bli flere "stunt" i fremtiden.

Uppstad er om ikke så lenge på vei ut av Quart, fordi hans engasjement nærmer seg å bli fullført, forteller festivalsjef Gunnufsen.

- Uppstad var bare leid inn fra i fjor høst, for å finne ny daglig leder, og se på strukturer og arbeidsmetoder. Den nye daglige lederen vil begynne 1. oktober så sant vi har penger på bok.

Påtroppende daglig leder er bankmannen Einar Bue. Bue er kanskje ikke den typen man tenker på først i forbindelse med Quart, men Gunnufsen presiserer også at det ikke først og fremst var en "musikkperson" man var ute etter.

- Vi trengte en som kunne styre det økonomiske, en fagperson i forhold til revisor og regnskapsfirma, internkontroll, personalet og det offentlige. Vi fikk 26 svar på utlysningen vår med mastergrader her og revisorersertifikater der. Vi hadde også svært gode søknader fra kulturlivet, men valget falt på Einar Bue.

Orden i sysakene
- For oss var det viktig at han hadde erfaring fra arbeidtakersiden etter å ha jobbet i Yrkesorganisasjonenes Fellesforbund (YS) i 6-7 år. Han er også utdannet økonom, og har hatt mye kontakt med næringslivet. Vi trengte en mann som kunne holde orden i sysakene, og det har vi fått. Innholdssiden og produksjonsdelen har vi godt på plass fra før.

At det har vært en klimaendring i det politiske liv i forhold til Quart etter årets festivalavvikling, er ingen hemmelighet. Før festivalen var det stor optimisme i følge med friske Cultiva-penger. Så kom overraskelsen med The Cumshots og Fuck For Forest, og kontroversene rundt Detox-utstillingen, som til sist ble kraftig amputert - dels av lokale myndigheter, dels av riksutstillingene selv. Gunnufsen forteller at til tross for kritikken, så står det ikke så ille til som krigstypene i pressen gjerne kan gi inntrykk av.

- KrF, FrP og Demokratene har vært skeptiske eller direkte motvillige mot festivalen fra begynnelsen. Ettersom folk fikk erfaring med oss over tid, begynte KrF å tenke at vi kanskje ikke var så ille. Med den nye liberale KrF-ordføreren, som er i skjæringspunktet mellom AP og SV, begynte det å bygge seg opp en ganske positiv stemning.

Så skjedde stuntet, sukker Gunnufsen, som innrømmer at han skjønner reaksjonene.

- Jeg forstår at folk ble opprørte, men media gjorde saken utrolig mye større enn den var. De tvang frem svar fra politikerne, og plutselig var dette en viktig politisk sak. Hadde jeg visst hva som skulle ha skjedd ville jeg aldri satt The Cumshots på scenen. Det var stille i nyhetsbildet, og når pressen tvang politikerne til å ta stilling til saken, så de tydeligvis sitt snitt til å bruke dette som velgeråte.

I mandagens fortsettelse av dette intervjuet forteller Toffen Gunnufsen om hvordan han vil forholde seg til føringer fra kommunen, og hvorfor han plutselig unnskyldte festivalen etter lang tids tilbakeholdenhet. Gunnufsen forteller også om sine reaksjoner på styremedlemmers åpenhjertige motvilje mot denne avgjørelsen, og hvordan han opplever den politiske temperaturen i Kristiansand fohold til Quarten akkurat nå.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Festivals, Genre\Popular Music, Politics