Jubelen i taket på Café Mono
Næringsetaten i Oslo gjorde fredag ettermiddag helomvending i Mono-saken, og har nå gitt Café Mono tilbake skjenkebevillingen på permanent basis. - Akkurat nå har vi ikke annet enn godord å komme med, sier daglig leder Terje Bontveit, som ikke kjenner til at noen har fått en søknad om skjenkebevilling innvilget så raskt. Café Mono uttrykker også stor takknemlighet overfor de mange som har støttet konsertstedet i en vanskelig tid. - Alle støtteerklæringene har betydd svært mye for oss, og ikke minst for de ansatte. Det er sånt som gjør at man virkelig føler at man driver med noe som er verdt noe, sier Bontveit.

Av Arvid Skancke-Knutsen

- Vi fikk en telefon ti over fire på fredag om at en ny skjenkebevilling var innvilget. Kort tid etter fikk vi en faks fra Næringsetaten som bekreftet dette, sier Café Monos daglige leder, Terje Bontveit.

På spørsmål om hva han synes om næringsetatens behandling av saken, svarer Bontveit: - Akkurat nå har vi ikke annet enn godord å komme med, jeg kjenner ikke til at neon andre har fått en søknad om skjenkebevilling innvilget så raskt. Eller som Runar Eggesvik sa: "Næringsetaten har gitt oss tilbake skjenkebevillingen på en like seriøs måte som de tok den fra oss på."

Den midlertidige stengningen av Café Mono vakte sterke reaskjoner, og avfødte kritiske reportasjer og artikler i bl.a. Aftenposten, Dagsavisen og Dagbladet, samt Østlandssendingen, Oslo-TV og en rekke nettsteder.Her i Ballade gikk politikere som Knut Even Lindsjørn og Heikki Holmås, begge SV, samt Ellen Horn, Saera Khan og Tom Pape, Arbeiderpartiet, ut og forlangte at unødig byråkratiske avgjørelser ikke måtte kvele kulturlivet i hovedstaden.

Terje Bontveit ser ikke bort fra at det massive mediekjøret rundt saken kan ha påvirket behandlingstiden.

- Jeg tror nok det kan ha hatt en effekt - det har i alle fall satt søkelyset på hvor vanskelig det er å drive med formidling av rytmisk musikk i Oslo. En del mennesker som ikke kjente til denne virkeligheten, har nok fått åpnet øynene, og begynt å forstå at uten en underskog av små artister, vil man heller ikke få de toppene som har gjort norsk musikk til noe helt spesielt de siste årene.

Underskriftskampanjen på http://cafemono.kicks-ass rakk å passere 1835 signaturer før vedtaket fra Næringsetaten ble kjent. Inititiativtager til oppropet for Café Mono, Øystein Holmen, kunne fredag ettermiddag stenge oppropet med følgende jubelmelding: "Vi har klart det! Takk til alle som signerte og engasjerte seg for at Café Mono fortsatt skulle være en del av rockemiljøet i denne byen. Mono var lukket i 10 dager. Hadde det ikke vært for oss hadde det blitt minst 60-90 dager. Hvis Mono i det hele tatt hadde overlevd."

Terje Bontveit og resten av Mono-ledelsen uttrykker på ny stor takknemlighet for all støtte.

- Alle underskriftene og støtteerklæringene har vært helt utrolig. Til alle som har støttet oss, vil jeg bare si dette: Dere aner ikke hvor mye dette har betydd for oss, og ikke minst for de ansatte. Sånt gjør at man virkelig føler at det man driver med er verdt noe, sier Bontveit.

Selv om gleden nå er stor over beslutningen til Næringsetaten, har utestedet samtidig lidd betydelige tap under perioden de måtte holde stengt. Det vil også ta noe tid å få plass et live-program av sedvanlig kvalitet, siden mange planlagte konserter måttet settes bort til andre arrangører i byen.

Nytt og oppdatert program vil du etter hvert kunne finne på http://www.cafemono.no.

Også Ballade vil gjerne takke våre lesere for det store engasjementet som ble lagt for dagen, og vil i tiden fremover fortsette å rette søkelyset på forholdet for klubber og arrangører i hovedstaden.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Genre\Popular Music, Organizations, Politics