Kari Pahle, SV: - Rock'n'roll i Oslo
Kari Pahle er leder i Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune, og har forlengst tonet flagg som en varm forkjemper for Schous-alternativet på Grünerløkka. - Hovedtyngden av musikkmiljøet er etablert i Oslo, bransjefolk holder til her, og publikum finnes i tusentall. I tillegg har Osloregionen ca. 30 % av alle landets turister, argumenterer Pahle. Bystyret i Oslo oppfordrer nå kulturbyråden om å kaste seg med full kraft og engasjement inn i arbeidet for å overbevise Regjering og Storting om at Oslo er det beste stedet for et rockmuseum.
Kari Pahle, 2005 (210x313)

Av Kari Pahle, SV, leder kultur- og utdanningskomiteen

Bystyret i Oslo har sagt sitt: Vi vil ha det nasjonale pop- og rockmuseet til hovedstaden. Og pop- og rockmuseet hører til i Oslo. Det var jo her rockefesten begynte i vårt land. Hvem husker ikke ungdomsopptøyene utenfor Sentrum kino på slutten av 50-tallet? Det var musikk, hestehaler, krøller i luggen, svingende skjørt og forrykende dans. Et pop- og rockmuseum vil være et spennende tilskudd til Oslos kulturliv.

Hovedtyngden av musikkmiljøet er etablert i Oslo, bransjefolk holder til her og publikum finnes i tusentall. I tillegg har Osloregionen ca. 30 % av alle landets turister. Mange vil derfor kunne glede seg over et besøk på pop- og rockmuseet hvis det legges til Oslo.

Oslo ”konkurrerer” med byer som Trondheim, Kristiansand og Halden om museet. Alle kan selvsagt trekke fram landskjente lokale artister og deres betydning for pop- og rock i Norge. Det er jo bra, for det betyr at pop- og rock har hatt og har betydning for folk i hver krok i dette landet. Men dette skal være et nasjonalt opplevelsessenter- og museum, og da mener vi at flest mennesker kan få glede av dette ved at det plasseres i Oslo der tyngden av musikere og bransjefolk oppholder seg. I denne saken er det viktig at hensynet til kulturen veier tyngre enn hensynet til distriktspolitikken.

I Oslos musikkmiljø går debatten om hvor i Oslo et slikt museum bør lokaliseres – enten på Grunerløkka eller i Bjørvika. Det foreligger allerede gjennomtenkte planer for å legge dette til Grunerløkka. Der arbeides det også for å få til et hus med øvingslokaler og med samling av musikkrefter i byen - det såkalte Vørterhuset. SV mener at Vørterhuset og et nasjonalt museum for pop- og rock vil kunne gi viktige synergieffekter, og er derfor kjempeglad for at bystyret i Oslo med et bredt flertall har vedtatt at vi ønsker et nasjonalt museum nettopp til Schous på Grunerløkka.

Bystyret i Oslo står altså samlet når vi ønsker det nasjonale pop- og rockmuseet velkommen!

Bystyret har sagt sitt. Nå må kulturbyråden kaste seg med full kraft og engasjement inn i arbeidet for å overbevise Regjering og Storting om at Oslo er stedet for rock`n roll.

Kari Pahle er SVs gruppeleder og oppvokst på Tøyen. Hun bor på Sagene og er utdannet lærer. Fast medlem av bystyret siden 1981 (varamedlem 68-71 og 80-81), og gruppeleder i SVs bystyregruppe siden 1992. Hun er i inneværende periode leder av kultur- og utdanningskomiteen, og har tidligere vært leder av finanskomiteen og nestleder i bytuviklingskomiteen.

Interesserte kan ellers studere Schous-alternativet nærmere på www.popogrock.no. Her finner du også et eget opprop til støtte for prosjektet.

Av Kari Pahle Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Genre\Popular Music, Organizations, Politics