Instrumenter til besvær
De nye overvektsatsene som ble innført 1. mars har gjort det langt dyrere å frakte instrumenter med SAS Braathens. Etter et møte med flyselskapet ser representanter fra Norsk Rockforbund, Norsk Jazzforum og MFO positivt på muligheten til å få en bedre løsning, men det er usikkert når en eventuell ny prisfastsettelse vil tre i kraft. I mellomtiden kan arrangører og musikere vente seg en solid smell. - Vi skjelver litt i buksene, sier Tom Svendsgård i Nattjazz.

Nattjazz er en av de store festivalene som vil merke det når budsjettene skal gjennomgåes.

- Vi har heller ingen flyavtale så billettene til våre artister må kjøpes til fullpris. Hvor mye vi risikerer å betale i overvekt har vi ikke turt å regne på en gang. Men over halvparten av de drøyt 400 musikerne som spiller på Nattjazz er tilreisende, og det vil ikke være uvanlig om halvparten av disse igjen har overvekt, mener Svendsgård.

Siden 1988 har SAS og Braathens kun tatt betalt for ti kilo overvekt pr. kolli. Det spilte dermed ingen rolle hvor mye ekstra en instrumentkassen veide. Nå må musikere ut med samme beløp som alle andre, det vil si 30 kroner per kilo over grensen på 20 kilo. Reiser man med et Hammondorgel kan det fort bli noen tusen å betale.

Etter møtet Norsk Rockforbund, Norsk Jazzforum og MFO hadde med en
representant fra SAS / Braathens virker det som det kan åpne seg en løsning. De tre organisasjonene er i god dialog med flyselskapet og vil følge saken tett for
å få til en ordning alle parter kan leve med.

- Førsteprioriteten nå er en revidert avtale for flyfrakt. Vi ble vi møtt med en velvilje som virker tillitvekkende i forhold til å bli enige om dette punktet. I et lengre perspektiv er det også ønskelig å komme fram til en kulturavtale på linje med den SAS Braathens har med idretten, sier daglig leder i Norsk Rockforbund Monica Larsson.

- Vi har ingen løsning her og nå, men har lyttet til organisasjonene og forstår dem veldig godt. Dette er en prioritert hastesak, sier Øystein Stoltenberg, account manager i SAS Bratthens til Aftenposten.

Dersom en ny avtale ikke kommer på plass vil de økte utgiftene gå økonomisk ut over både utøvere og arrangører - og i siste instans publikum gjennom dyrere konsertbilletter. Festivalene i mai må nok uansett belage seg på uforutsette regninger.

- Vi prøver å omgå problemet ved å leie inn mer instrumenter og utstyr enn det vi pleier. Men dette koster jo også penger, så vi må ut med et femsifret beløp i ekstrautgifter. Uansett er det viktig snarest mulig å få til en ordning som ikke knekker ryggen på verken arrangører, musikere eller bookingbyråer, understreker daglig leder Helleik Kvinnesland i Maijazz.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry, Festivals