Vil nyansere fildelingsdebatten
INTERVJU: FriBit er en ny organisasjon som vil rydde opp i uklarhetene som hersker i offentligheten om hva som er lov og ikke lov i forhold til fildeling. FriBit vil høyne nivået på fildelingsdebatten og gi stemme til en tredjepart som ikke har blitt hørt; nemlig den jevne forbrukeren. - Det er viktig å huske på at fildeling kan tas i bruk på en positiv måte samtidig som man kan sikrer inntektskilder for rettighetshavere og artister, sier Svenn-Arne Dragly i FriBit.
Svenn-Arne Dragly (Foto: eget) (330x)

Av Carl Kristian Johansen

- Vi begynte å diskutere litt rundt lovverket og regler som gjelder fildeling. Vi fant ut at vi visste veldig lite selv, samtidig som veldig mye virker uklart og ulogisk. Da fant vi ut at det kunne være interessant å sette oss mer inn i dette, og etter hvert så vi at å drive saklig informasjonsarbeid rundt fildeling kunne være et spennende prosjekt.

Det er Svenn-Arne Dragly som sier dette om bakgrunnen for at organisasjonen FriBit ble opprettet.

- Det er naturlig å søke på Internett etter hva som er lov og ikke lov i forhold til fildeling. Informasjon fra sider som Wikipedia har hatt mangelfull og uriktig informasjon, men det er spesielt i diverse forum at mangelen på kunnskap er synlig.

Dragly og hans kolleger i FriBit mener blant annet det er en utbredt misoppfatning at det er lov å laste ned musikk- og filmfiler til egen maskin i tilfeller der man ikke har rettigheter til disse, mens det ulovlige ligger i å laste opp til de forksjellige fildelingsnettverkene.

- Det er urovekkende mange mennesker som gjør ting de tror er riktig, men allikevel bryter loven og står overfor en viss risiko for å dømmes for det. Det er fremdeles lite sannsynlig i Norge, men det kan skje. Hvis loven håndheves i større grad havner vi en situasjon som er veldig lite ønskelig etter FriBits mening, sier Dragly.


Klart lovverk

Dragly mener det er viktig å skape en god adferd i tråd med lovverket, men for å få det til mener Dragly at loven må være tydelig og ikke gå på tvers av folks oppfatninger om hva som er rett og galt.

- Det er lov å dele de fleste åndsverk med venner og familie uten tillatelse fra opphavsrettighetshaver, men det er ikke like lett å definere hva som er venner eller ikke. Vi har kommet inn i en generasjon som har utvidet vennekretsen betydelig. Det er for eksempel mulig å definere venner som kjennskap man har på Facebook, og da begynner det å bli vanskelig å avgrense den private sfære.

- Å måtte vente på en dom i rettssystemet som skal avgjøre hvor disse grensene går er lite hendig når det er så mange som deler musikk og film ulovlig der ute, mener Dragly.

Er FritBit en holdningskampanje som forholder seg til rammene lovverket gir, eller ønsker dere å påvirke lovverket i bestemte retninger?

- Det er viktig at vi har en regulering av åndsverk, men i dag er den vanskelig å forholde seg til. Det tar for eksempel ikke høyde for teknologiske framskritt den siste tiden.

- Samtidig er det viktig at man skaper god adferd i forhold til eksisterende lover, men for at det skal skje må loven være slik at folk er enige i den. Det er viktig at vi får en skikkelig lov på banen nå som gjør det mulig å leve av musikk og film i takt med de teknologiske framskrittene. Det er mange forbrukere som ønsker å leve etter loven, men det er allikevel mange som ikke gjør det i dag. Det tyder på at det er noe galt med lovgivningen eller at ting ikke er tilrettelagt slik at man kan leve etter den.

Piracy-kampanjen

Den norske musikkbransjen lanserte sin egen holdningskampanje for halvannet år siden, hvordan mener FriBit at den har fungert?

- PiracyKillsMusic var en stor skivebom fra bransjens side. Den tok opp en viktig problematikk, men skapte avstand til en generasjon som var interessert i fildeling. Jeg mener kampanjen kunne strukket ut en hånd til denne gruppen. I stedet framstilte de fildeleren som en svett og sliten gutt i et mørkt rom. Det dukket også opp direkte feil i kampanjen i forhold til hva som er riktig og galt.

- Det finnes artister som vil dele musikken sin gratis. Det er derfor viktig at man ikke påstår at det er ulovlig å laste ned musikk fra fildelingsnettverk i alle tilfeller. PiracyKillsMusic framstilte en hel generasjon på feil måte, og det førte galt an, mener Dragly.


Løsningsorientert

Hva mener du har preget debatten om fildeling fram til nå?

- Fildelingsdebatten i media har vært preget av ytterpunktene og et enten/eller-perspektiv; enten negativt og ødeleggende for rettighetshavere, eller som en genial mulighet som må utnyttes for en hver pris.

Hva er en god fildelingsdebatt?

- Å diskutere fildeling på en mer nyansert måte, se de positive sidene ved fildeling, trekke ut disse, og utvikle løsninger som gjør at opphavsrettighetshaver får betalt og blir fornøyd.

- Det er viktig å huske på at fildeling kan tas i bruk på en positiv måte, samtidig som man kan sikrer inntektskilder for rettighetshavere og artister.

- En god debatt vil ikke bare høre bransjens og piratenes synspunkter, men også den jevne forbruker. Det gjelder å få fram deres ønsker og behov.

For FriBit er det for tidlig å komme på banen med konkrete løsninger på hvordan man sikrer rettighetene til opphavsmenn og forbruker. Men FriBit vil altså ta en slags sentrumsposisjon og i første omgang drive informasjonsarbeid som ikke er preget av interesser i den ene eller andre retningen.

- FriBit er rett og slett en organisasjon for forbrukeren og mannen i gata. FriBit skal være en slags portal for å nå ut i debatten. Vi ønsker å samkjøre argumenter og meninger i ytterkantene og samle de gode løsningene i sentrum. For å gjøre det er vi avhengig av at flere kommer på banen og ytrer hva de selv ønsker, sier Dragly.

FriBit har inngått et informasjonssamarbeid med gruppen Urospredere i Kristiansand. Urospredere er i ferd med å ferdigstille en dokumentarfilm om fildeling i Norge, og har blant annet intervjuet Anne Solsvik i Unge Venstre, Aslak Borgersrud i Gatas Parlament, Daniel Søland Jackson i Rødt, Espen Tøndel i Simonsen Advokakfirma, regissør Harald Zwart, EMI-manager Bjørn Rogstad, Marthe Torsby i IFPI og Thomas Gramstad i Elektronisk Forpost Norge.

Filmen skal i følge Uropsredere kunne lastes ned fritt ved bruk av torrent-teknologi. Den skal samtidig gis ut på DVD.

FriBit vil før jul avholde et allmøte i Oslo der organisasjonen vil informere om sin virksomhet og høre publikum om fildeling. Tid og sted vil bli informert om på et senere tidspunkt.

Mer informasjon finnes på Internettsidene til FriBit og Urospredere.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Copyright