Oslo Kirkemusikkfestival
Oslo Kirkemusikkfestival legger i disse dager frem sitt program for 16. - 25. mars 2001. Det blir i alt 27 konserter, med en rekke fremstående norske og internasjonale navn. Årets festival er den første i sitt slag, og ideen ble unnfanget av festivaldirektør Bente Johnsrud så sent som i mars i fjor. På meget kort tid har man stablet på bena et imponerende oppbud av opplevelser og kunstnere, og blant festivalens samarbeidspartnere for året finner vi Den Norske Opera, Kringkastingsorkestret, Norges Musikkhøgskole, Göteborg Musikhögskola og Kirkelig Kulturverksted.

Festivalen består av 27 prosjekter fordelt over 10 dager. Vi kan fremlegge et gjennomarbeidet program som viser mangfold, kvalitet og tyngde. Programmet består av 27 konserter, en utstilling, en danseinstallasjon, to masterclasser, to høymesser, en vesper, en evensong og en konsert i Gøteborg. Festivalen gjør bruk av åtte av byens kirker samt Gøteborg Domkirke. Programmet inneholder konserter med ledende norske og internasjonale utøvere som vil presentere kirkemusikk fra de forskjellige tidsepoker i ulike sjangre; det kjente og det ukjente innen kirkemusikktradisjonen, samt den nye samtidige kirkemusikken.

Festivalen har utøvere fra åtte forskjellige land og vil presentere et mangfold i uttrykk, fra de store pasjoner fremført på originalinstrumenter av verdenskjente utøvere, engelsk kortradisjon på sitt ypperste, improvisasjoner på orgel av domorganisten i Notre Dame de Paris, fra Sverige middelalderhymner i møte med nåtidige sanger og jazz, til ungarsk tidlig musikk og gregorianikk for å nevne noe. Oslo Kirkemusikkfestival samarbeider i 2001 med Den Norske Opera, Kringkastingsorkestret, Norges Musikkhøgskole, Göteborg Musikhögskola, Kirkelig Kulturverksted samt det kirkemusikalske miljøets dyktige utøvere.

Festivalens programprofil har som målsetting å henvende seg til et bredt publikum, og det er arrangørenes ønske at festivalen skal virke kontaktskapende mellom kirke og samfunn.

Nærmere om konsertene
Av enkeltforestillinger kan vi trekke frem åpningskonserten med Händels oratorium "Oppstandelsen" i Oslo Domkirke fredag 16. mars. Stykket ble skrevet i 1708, og er sjeldent fremført, men tolkes her av The King's Consort - et av Europas ledende ensembler innen fremføring av tidlig musikk på originalinstrumenter. Det blir videre flere opptredener med Winchester Cathedral Choir, Consortium Vocale, Göteborg Musikhögskolas Kammarkör, Norges Musikkhøgskoles Kammerkor og Norges Musikkhøgskoles Kirkemusikkor , der de tre sistnevnte bl.a. skal fremføre verker av Knut Nystedt, Jan Erik Bäck og Egil Hovland. Andre medvirkende i løpet av festivalen er Oslo Strykekvartett, som bl.a. skal fremføre Magnar Åms "Sølvtråden" fra 1995, mens domorganist Kåre Nordstoga vil spille sammen med Kringkastingsorkestret med dirigent Ari Rasilainen.

Det blir videre innslag ved Den Norske Operas sangere og orkester, samt såkalte milleniumskonserter med den ungarske sangerinnen Maria Zadori med solistensemblet Ars Renata og instrumentalensemblet Sonatores Pannoniae. Den danske sangeren Povl Dissing vil fremføre salmer av Grundtvig i samarbeid med Iver Kleive og Knut Reiersrud, mens vokalensemblet Nordic Voices vil fremføre verker av bl.a. Brahms, Webern, Valen, Nielsen, Reger, Schönberg, D´Indy og Messiaen. Trond Kvernos store pasjonsverk "Mateuspasjonen" fra 1986 blir fremført ned Oslo Domkor og en rekke internasjonale solister, og vil mot slutten av festivalen også fremføres i Göteborg. Det Norske Solistkors Sinfonietta er med på å fremføre J.S. Bachs "Johannespasjonen", mens den norske organisten Sigurd Melvær Øgaard tar for seg verker av Bach, Reger, Hovland og Dupre. Avslutningskonserten lørdag 24. mars er en orgelkonsert med den franske organisten Olivier Latry, som er domorganist i Notre Dame de Paris.

Under hele festivalen vil det bli vist en utstilling av fotograf Stein Jarle Nilsen i Domkirkens krypt i kirkens åpningstid. Utstillingen er et samarbeid med lyddesigneren Tov Ramstad. Utstillingen består av 8 multieksponerte bilder, som sammen med et lyddesign søker å skape et sakralt rom for kontemplasjon.

Oversiktelige og informative hjemmesider til Oslo Kirkemusikkfestival finner du ved å følge denne lenken.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon: