Hvor er de kvinnelige lyd- og lysteknikerne?
I dette innlegget til Ballade tar en av landets få kvinnelige lys- og lysteknikere bladet fra munnen. Fordommer mot kvinner i yrket er omfattende, hevder Nina Buflaten - teknisk ansvarlig ved Kroa i Bø, som har følgende budskap: - Vær mer åpne for at kvinner kan gjøre en like god jobb, om ikke bedre, enn dere mannfolk. Tenk på alle talentene som aldri blir plukket opp, om dere ikke ser mulighetene. Og hva med å kutte noen av de sleipe kommentarene, og ikke minst slutte å være så inngrodd mistenksomme mot at jenter kan teknikk?
Nina Buflaten (330x420)

Av Nina Buflaten, student ved Høgskolen i Telemark/frivillig ved Kroa i Bø

Det er vel ingen hemmelighet at det er få kvinnelige teknikere i Norge. Du kan være nesten 100 % sikker på at en kvinne som er med i et turnécrew selger merchandise, eller er kjæreste med noen i bandet. Ser du en kvinne på jobb i lyd- eller lysbua er du virkelig heldig. En ringerunde til noen av de største lyd- og lysfirmaene på Østlandet bekrefter mannens overtak på bransjen. Ett av seks firmaer bruker av og til kvinnelige teknikere, de andre har knapt hørt om noen. Men alle jeg snakket med er enige om at de vil ha flere kvinner til å jobbe for seg - hvis det var noen å ta av.

Jeg jobber som teknisk ansvarlig på en av Norges store studentkonsertscener, og som kvinne kan jobben være ganske ensom. Er jeg på jobb sammen med en mannlig kollega, kan jeg regne med at teknikerne til bandet snakker med han først og spør han hvis de lurer på noe. Teknikerne er så vant til å bare jobbe med menn, at de automatisk henvender seg til andre menn.

Fordommer
Men kvinnen kan vel brukes til noe? For eksempel når kollegaen min lurer på om ikke bandet skal begynne å spille snart, og han sier med et glis rundt munnen: ”Kan ikke du gå backstage da Nina, og snakke med bandet? Du har jo pupper, så da blir det vel lettere å forhandle litt?”

Fordommene mot meg som kvinne på jobb, varer som regel ikke lenger enn til at teknikeren ser at jeg faktisk skjønner fagspråket, kan utstyret og vet hva jeg snakker om.

For det er vel egentlig ingen forskjell på en kvinnelig og en mannlig tekniker, bortsett fra det åpenbart fysiske?

I følge myten om at kvinner kan gjøre flere ting på en gang, og har god ordenssans, så har hun et stort fortrinn. God orden, oversikt, kunnskap og et godt øre eller øye, er nødvendig for å bli en god lyd- eller lystekniker.

Ingen vil vel si at dette er egenskaper kun menn besitter?

Trenger vi egentlig kvinnelige teknikere?
Teknikerbransjen er mannens domene. Sånn har det alltid vært. Men det sen-moderne mennesket i dag lar ikke lenger vaner og tradisjoner bestemme hvordan vi handler og oppfører oss.

Nå er det vel på tide at lyd- og lysteknikerbransjen følger med, og blir med over i den sen-moderne verden. Vær mer åpne for at kvinner kan gjøre en like god jobb, om ikke bedre, enn dere mannfolk. Tenk på alle talentene som aldri blir plukket opp, om dere ikke ser mulighetene. Og hva med å kutte noen av de sleipe kommentarene, og ikke minst slutte å være så inngrodd mistenksomme mot at jenter kan teknikk?

Nå er det ikke her snakk om at alt er mannens skyld. Kvinnene må ta sin del av ansvaret for den dårlige kjønnsfordelingen, ved å tørre å stå opp og fram, og kanskje gjøre noe som ikke er tradisjonelt for kvinner å gjøre. Men om noen av dere mannlige teknikere kan klare å skjerpe dere litt, så holder kanskje flere kvinner ut i bransjen.

Dere har selv sagt at dere vil ha flere kvinner, og da nytter det ikke å fortsette som før fordi det alltid har vært sånn!

Ballade hører gjerne fra flere lyd- og lysteknikere som er enige eller uenige med Buflaten. Innlegg tas imot på ballade@mic.no.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry, Women, Sound Engineering