Øyafestivalen og Norsk Rockforbund med miljøhåndbok
Øyafestivalen i Oslo har i samarbeid med GRIP og Norsk Rockforbund lagd en miljøhåndbok for festivaler og utearrangementer, som er ment som et praktisk og nyttig verktøy for alle arrangører. Øyafestivalen har tatt initiativ til prosjektet, og har i den sammenheng samrabeidet tett med GRIP - en stiftelse for bærekraftig produksjon og forbruk. Norsk Rockforbund melder samtidig om rekordoppslutning til det kommende landsmøtet i Tromsø.

Av Arvid Skancke-Knutsen

Miljøhåndboken for festivaler og utearrangement er et samarbeidsprosjekt mellom Øyafestivalen, som er initiativtaker og ansvarlig for prosjektet, og GRIP - stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk. GRIP er stiftet av Miljøverndepartementet, og bistår private og offentlige virksomheter til å utnytte miljøutfordringene og tilpasse seg mer miljøbevisste markeder.

- Håndboken skal være et praktisk og nyttig verktøy for alle typer festivaler og utendørs arrangementer som ønsker å ta miljøhensyn. Boken inneholder eksempler på at miljøtilpasning av festivaler både er mulig og lønnsomt. Håndboken bygger på erfaringene fra Øyafestivalen og en rekke andre norske og utenlandske festivaler og kulturarrangementer, heter det fra Øyahold.

Lanseringen av Miljøhåndboken er lagt til Café Mono, onsdag 24. mars, og vil bl.a. by på appeller og innnspill ved Trond Giske, sentralstyret AP, Peter N. Myhre, byråd for miljø og samferdsel i Oslo, og Kari Pahle, gruppeleder i Oslo bystyres kultur- og utdanningskomité.

- Øyafestivalen er Oslos største rockefestival. Målet er å være en nasjonal spydspiss som miljøvennlig festivalarrangør. Ved å gi ut en miljøhåndbok ønsker vi at andre festivaler og utearrangører skal inspireres og lære av de erfaringene som allerede foreligger, sier Øyaledelsen.

Med på lanseringen av Miljøhåndboken er også Norsk Rockforbund, som er en interesse- og kompetanseorganisasjon for frivillige konsertarrangører innen rock og beslektede musikkformer. Medlemmene er blues- og rockklubber, studentsamfunn og festivaler.

NRF melder på sine nettsider om mer enn 130 delegater til landsmøtet i Tromsø, som skal avholdes helgen 26. - 28. mars.

- Det er tydelig at Tromsø trekker, for vi har rekordmange påmeldte, forteller Trond Bjørknes. - Med styre, stell og gjester blir vi over 150 mennesker. Vi har bl.a. satt opp et foredrag om hørselskader og øresus. Det er et superaktuelt tema, både praktisk og politisk. 500 000 mennesker sliter med øresus i Norge. Samtidig har forskeren Kristian Tams langt på vei frikjent både konserter og WalkMan i hørselskadesaken.

I løpet av landsmøtet vil for øvrig Per Kristian Olsen fortelle historien om The Pussycats, som var Tromsøs første rockestjerner. Olsen er mangeårig journalist i NRK, og i tillegg til å ha skrevet Pussycats-biografi, er han prosjektleder for NRKs dokumentarserie om rockens historie i Norge.

Rockforbundet kan også fortelle at tidligere NRF-leder Stein Andreassen nylig takket ja til stillingen som daglig leder ved Folken i Stavanger, etter først å ha avsluttet det store arbeidet med "Samstemt - taktskifte for pop, rock, jazz og folkemusikk".

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Media, Organizations, Politics, Press Conferences, Positions