EDNA blir avviklet
Platebutikken EDNA har opphørssalg etter drøyt halvannet års prøvedrift. Dermed mister norsk folkemusikk og samtidsmusikk et viktig utstillingsvindu i Oslo. - Det er vårt håp at noen vil ta over arbeidet med disse områdene, sier konstituert direktør i Norsk Musikkinformasjon, Hilde Holbæk-Hanssen.
Musikkens Hus, Tollbugt. 28 (250x188)

EDNA åpnet i Musikkens Hus i Tollbugt. 28 i desember 1999. Butikken har fra første stund vært en spesialforretning for norsk musikk, med særlig vekt på samtidsmusikk, klassiske noter og plater, samt folkemusikk. EDNA har til en hver tid hatt rundt 3000 norske CD-plater i hyllene, og har hatt drøyt syvhundre tilgjengelige titler bare innen hjemlig folkemusikk.

Nå er drømmen om en komplett norsk platebutikk over. Butikken i Musikkens hus hadde i utgangspunktet en prøveperiode på to år, men røde tall i regnskapsboken gjorde at styret måtte ta bestemmelsen om en styrt avvikling nå i sommer.

- Konseptet til EDNA ble rett og slett for dyrt, sier Hilde Holbæk-Hanssen, som er konstituert direktør for Norsk Musikkinformasjon. - Platesalget generelt har gått ned de siste årene, noe som selvsagt også rammer en butikk som har satset på en såpass sårbar nisje som rent norsk musikk. Om vi i ettertid skal ta selvkritikk på noe, er det nok at konseptet burde vært markedsført bedre. Men det ville igjen krevet store investeringer, både på markedsførings- og personalsiden. Det har vi desverre ikke økonomisk ryggrad til.

Det er Norsk Musikkinformasjon, Norsk Komponistforening, NOPA og Norsk Musikkforleggerforening som har stått bak EDNA, som har vært salgsdelen av det norske musikkforlaget Editio Norvegica. Rundt tredve prosent av salget til EDNA gikk til utlandet, der interessen var særlig stor for norsk folkemusikk, samtidsmusikk og jazz. Det var likevel ikke nok til å få båten til å bære.

- Vi ønsket å lansere en skreddersydd nettbutikkløsning, blant annet med sikte på mer effektivt utenlandssalg, men det viste seg fort å bli langt dyrere enn hva vi opprinnelig var forespeilet. EDNA ble i løpet av kort tid en viktig kanal for smalere musikkformer her hjemme, så vi får håpe at noen andre nå vil ønske å ta opp hansken, i tillegg til de eksisterende tilbudene som ennå finnes.

Norsk Musikkinformasjon ser for tiden etter samarbeidspartnere som kan utvikle konseptet rundt nettsalg av norsk musikk videre, men vet ennå ikke med sikkerhet hva som kan komme ut av dette.

Helt sikkert er det derimot at opphørssalget fortsetter ut denne måneden - og kanskje også litt til. EDNA har fremdeles rundt 1500 titler igjen i hyllene, og gir førti prosent på plater, og tredve prosent på bøker og noter.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon: