Fakkeltog mot rasistisk vold
Torsdag 1. februar arrangerer Antirasistisk Senter fakkeltog mot rasistisk motivert vold. Bakgrunnen for dette er det tragiske drapet på norskafrikaneren Benjamin Hermansen i Oslo sist fredag. Det er nå også lagt ut både hilseprotokoll og protestlister på nettet.

I en pressemelding Ballade har mottatt fra Antirasistisk Senter heter det:

"Vi arrangerer nå et fakkeltog mot rasistisk vold for å gi alle en mulighet til å vise sin sorg over drapet på Holmlia og for å markere avsky overfor rasisme og vold.

Etter de opplysninger som nå foreligger er drapet på Benjamin Hermansen det første drapet utført av det høyreekstreme miljøet i Norge. Rasistisk vold og trakassering er imidlertid ingen nyhet, og det er viktig at samfunnet nå tar et krafttak for å bekjempe denne skremmende utviklingen."

Fakkeltoget går fra Youngstorget i Oslo torsdag 1. februar kl. 18.00. Det blir appeller ved statsminister Jens Stoltenberg, biskop Gunnar Stålsett og ordfører Per Ditlev Simonsen.

For folk på andre kanter i landet finnes det også muligheter for å uttrykke sin deltagelse. På nettadressen http://www.chillern.com/benny/ er det nå lagt ut en hilsebok, der man kan skrive inn sine tanker og uttrykke sin sympati med Benjamin Hermansens famile og venner. På siden http://home.online.no/~ivajoha/minneopprop.htm finnes det en ren signaturliste. Og nettsidene til Antirasistisk Senter finner du her.

Avsky i musikkmiljøene
Adressavisen i Trondheim hadde i går en artikkel der de intervjuet Philip Kruse i GramArt, kanalsjef Nils Heldal i Petre og Quart Festivalens pressesjef Pål Hetland. Alle tre er enige om at de gjerne støtter en markering mot den rasistiske volden. - Rent umiddelbart liker jeg tanken på å gjøre et eller annet i sakens anledning. Nynazistenes fremferd bekymrer, og musikk er et unikt, grensesprengende kommunikasjonsmiddel, sier Pål Hetland til Adresseavisen. Kruse kunne umiddelbart, og uten å konferere med sitt styre, love deltagelse fra GramArt om en henvendelse om en markering skulle komme.

- Det er ingen tvil om at musikk er verdens beste middel mot nazisme og fremmedfrykt. Globaliseringen av musikk er i seg selv antirasistisk, sier Nils Heldal. Han føyer likevel til tvil om en hurtig sammenkalt musikalsk markering på Rockefeller ville være veien å gå.

- De man må nå ut til, finnes jo ikke blant publikum i salen. Det handler om unge, usikre mennesker som trenger hjelp til å stå imot presset fra utgruppene. Om det er noen som har en god ide til hvordan vi skal få gjort noe som virker og varer, er det bare å ta kontakt med oss.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon: