Blandede reaksjoner på Trondheimsavgjørelsen
Det ble i går klart at regjeringspartienes votering i rockmuseumssaken endte i favør av Trondheim. Ikke alle er like glade for det - og ikke alle mener at saksbehandlingen har vært hva den burde vært. Kari Pahle fra SV hevder at kulturminister Trond Giske har opptrådt "fryktelig useriøst", og legger til at hun "ikke har respekt" for måten Giske har håndtert dette på. Om ikke SV og Ap fristiller sine Stortingsrepresentanter under selve voteringen, ser det uansett ut til at Trøndelag vil kunne ende opp med både opplevelsessenter, arkiv og kompetansesenter.
Trond Giske, 2003 (280x423)

Av Arvid Skancke-Knutsen

Svein Bjørge, som lenge har frontet Schousalternativet, innrømmet overfor Adresseavisen i går at toget nok er gått for hovedstaden.

- I alle fall for opplevelsessenterets del. For meg og veldig mange andre er det en absurd situasjon at Oslo skal stå igjen som taperen og ende opp med ingenting. Det er tross alt Oslo som har det meste: 80 prosent av musikkbransjen, de store musikkmiljøene, backing fra plateselskapene, det store publikumspotensialet og dessuten den billigste løsningen. Det blir merkelig hvis et nasjonalt senter skal ligge et annet sted enn der senteret for kulturen er, mente Bjørge, samtidig som han også passet på å gratulere trøndelagsalternativet med seieren.

Bjørge påpekte overfor Adresseavisen at spesielt SV har vært delt i saken, og mente derfor at "det er synd at regjeringspartiene skal svinge partipisken og tvinge representantene til å stemme lojalt". I følge opplysninger fra Bjørge skal rundt 40 prosent av Stortingsrepresentantene til AP og SV ha gått inn for Schous-alternativet som det beste.

- Det at gruppene ble nærmest overkjørt av kulturministeren tirsdag kveld er en svært dårlig start for Giske, sier en aggressiv Kari Pahle i Oslo SV, som har kjempet for hovedstadsalternativet. - Det er en useriøs måte å jobbe på når han nærmest tvinger stortingsgruppene til å fatte et vedtak. Til syvende og sist må vi forholde oss til at Stortinget kan mene noe annet enn lokalmiljøet. Men det jeg ikke har respekt for, er måten Giske har håndtert dette på, sier Pahle til Dagsavisen i dag.

Dette blir også understreket i et intervju Pahle har gitt til Aftenposten, der SV-representanten rett ut sier: - Man stiller seg jo spørsmål om Giske mener at han er kulturminister kun for Trondheim eller for hele landet.

Lokaliseringen tok mye av fokuset

Debatten rundt rockmuseet har i stor grad blitt en opphetet debatt om lokalisering - og i mindre grad om innhold. Da ABM-utvikling skulle bedømme kvaliteten på forslagene til i alt syv norske byer, ble en tidlig utgave av Schous-alternativet omtalt som "det faglig beste alternativet", men likevel vurdert som svakere enn Trøndelagsalternativet, bl.a. på grunn av den sterke politiske støtten trønderne tidlig klarte å sanke.

Noen offisiell avgjørelse i saken vil ikke falle før tidligst 11. november, da Stortinget legger frem revidert statsbudsjett. Den mest sannsynlige løsningen blir da at museums- og opplevelsessenteret havner i Trondheim, mens et kompetanse- og utdanningssenter legges til Namsos i Nord-Trøndelag, der bl.a. Rai-Rai Entertainment og DDE skal være tiltenkt en nøkkelrolle.

- Dette vil få veldig stor betydning for kulturlivet i hele Trøndelag, uttaler fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, til Trønderavisa. Sandvik har stått sterkt på for at Trønderalternativet skulle vinne, sammen med bl.a. kultursjef Terje Adde i Namsos kommune, Ketil Hustad i Sør-Trøndelag fylkeskommune og Bjørn Saxgård i Trondheim kommune.

- Jeg ser på en slikt opplevelsessenter som på et teater som skal være et speil av vår samtid. Det skal være mest mulig dagsaktuelt, så fleksibelt at vi hele tiden kan endre perspektivet og ta opp ting som akkurat i dag er aktuelle, sier museumssjef Petter Andreas Kjeldsberg ved Ringve Museum, som vil få ansvaret for det faglige innholdet i opplevelsessenteret, til NRK.no.

Siste ord er neppe sagt i saken. Blant annet virker det nokså uavklart om også arkivfunksjonen er tenkt lagt til Trøndelag, noe Giske tidligere har ivret for. ABM-utvikling var i sin evaluering krystallklar på et slikt arkiv burde legges under Nasjonalbiblioteket i Oslo, noe også den forrige regjeringen gikk inn for.

Vil Oslo få noen "trøstepremie"?

Nå spekulerer flere elllers i om Oslo vil få en solid håndsrekning, som en kompensasjon for at selve opplevelsessenteret ser ut til å glippe. Schouskvartalet er i så fall en kandidat til status som et regionalsenter, der også den foreslåtte Riksscenen for folkemusikk kan være med på å gjøre Schouskvartalet til et levende og attraktivt kulturkvartal i hovedstaden.

Jan Bøhler i Arbeiderpartiet, som også har ivret for Oslos kandidatur, er optimistisk i så måte.

- Trond sa i diskusjonen at han ville komme mindretallet i møte på en god måte, og avklare forpliktende rammer for Schous som et regionalt senter, forteller Bøhler til Dagsavisen. - I så fall vil Schous nyte godt av bevilgninger direkte over Statsbudsjettet. Og hvis Oslo kommune opprettholder sitt løfte om driftsstøtte, kan det fort vise seg at "trøstepremien" blir minst like bra som "hovedgevinsten".

Fullt så optimistisk tillater ikke Svein Bjørge seg å være:

- Siden det ikke er noen stor overvekt for Trøndelagsalternativet, er det selvsagt en mulighet å se på kompromissløsninger også. Jeg registrerer at kulturministeren har åpnet for det, men jeg har ikke de store forhåpningene eller forventningene. Når Trond Giske har vunnet denne kampen, så har han vunnet den, sier Bjørge til Adresseavisen.

Nedenfor finner du noen utvalgte lenker til hva avisene skriver om saken:

Music Industry, Debate, Media, Politics