Røykeloven: Kulturdrap eller sunn tilvenning?
Hva skjer når det blir forbudt å røyke på alle utesteder, klubber og konserter fra 1. juni? Vil forbudet virke som en trivselsfiendtlig hemsko på kulturlivet, eller går musikk og utelivselskere en renere, triveligere fremtid i møte? Ballade har snakket med flere av Norges viktigste klubber og konsertarrangører, og spurt hva de tror den nye forbudstiden vil føre med seg på godt og vondt. I denne første artikkelen kan du lese om forventninger og reaksjoner fra Herr Nilsen i Oslo, Kvarteret i Bergen, konsertarrangør Egon Holstad og Driv i Tromsø.
Herr Nilsen-plakat, august 2003 (350x499)

Av Knut Steen

Et flertall av det norske folk stiller seg i følge undersøkelser positive til den nye røykeloven, men gjelder det også et så gjennombarket folkeferd som konsertgjengerne? Vi lar Espen Nilsen, daglig leder på Herr Nilsen i Oslo, være den første til å titte inn i en ikke-nedrøkt krystallkule:

- Vi vet jo ikke hvordan dette vil gå, men jeg tror ikke folk vil slutte å høre på jazz. Vi har et konsept og levende musikk, så vi er nok bedre stilt enn rene utesteder.

Nilsen mener at helsemyndighetene nok har lagt starten på forbudet til sommeren med vilje, for å få en glidende overgang, slik at ting har gått seg mer til når vinteren kommer.

- Ellers er det vel ikke så mye å gjøre med en slik lov, sier han. - Og vi har faktisk fått signaler fra allergiske ikke-røykere som sier at de gleder seg veldig til å høre jazz uten å "føle seg som et levende askebeger". Men om denne gruppen kommer til å materialisere seg som et stort publikumstilskudd, vil bare tiden vise.

Andreas Uhre, skjenkeansvarlig på Det Akademiske Kvarter (Kvarteret) i Bergen, tar også den nye loven med rimelig ro:

- Vi er i en spesiell situasjon fordi vi er sommerstengte, da tar et nytt styre over, som betaler folk for en jobb vi ellers driver på frivillig basis. Vi får bruke dem som forsøkskaniner, og ellers være flinke til å bruke ute-arealene, fordi loven setter klare krav til innebygging og sånt. Jeg ser ikke for meg at folk vil gå mindre ut, men den praktiske konsekvensen blir nok at de som er flinkest til å omgå loven, vil få store fordeler. Mulighetene ligger der, med røykebusser, eller å gjøre deler av området til privat eiendom.

Kjell Arne Gyberg, daglig leder på Driv i Tromsø, tror at den nye loven vil få sommeren til å vare uvanlig lenge i Ishavsbyen.

- Det blir sikkert reaksjoner i sommer, men det blir sikkert ikke problemer i lang tid. Vi er så heldige å ha Tromsøs flotteste ureservering - denne sesongen blir sikkert den lengste Tromsø har hatt noensinne, med varmelamper og det som skal til for at vårt røykende publikum skal kunne trives best mulig innenfor loven. Jeg frykter jo ellers at dette vil gå utover omsetningen, men mennesker er ganske tilpasningsdyktige, så mange vil nok gå over til snus. For folk som jobber på utesteder tror jeg loven kan fungere ålreit, selv om jeg personlig mener at loven er litt vel overbeskyttende.

Den siste innvendingen deles definitivt av den sedvanlig frittalende Egon Holstad, som både konsertarrangør og platebutikkinnehaver i Tromsø, som ellers er bekymret på de mindre rockestedenes vegne:

- For driften av drift av utesteder og mange små klubber vil dette ha mye å si, det er skummelt med tanke på ølinntekter. Steder som Last Train, Mono og Garage er avhengige av ølkjøpende og røykende kunder, konsertbiten er ikke nok til å holde slike steder i live - det er en myte som burde avlives jo før jo heller, mener han.

- På andre siden dette en nasjon fylt opp av servile lovverk-lakeier, så alle synes sikkert dette er helt i orden etter to uker. Egentlig burde alle bare gitt faen, og fortsatt å røyke. Dette er snakk om en trivselsfaktor, som den sniken Dagfinn Høybråten og hans rabiate gulrotknaskende helsefanatikere ikke kjenner til, sier Holstad med sedvanlig bramfrihet. - De rabiate ikke-røykerne har hatt tilgang på halve lokalet i mange år, og halvert omsetningen på flere utestereder fordi "deres" bord alltid står tomme. Nå skal de faen meg ha andre halvparten også.

Holstad mener at en ”helsefascistisk bølge rir landet som en trivselshemmende mare”.

- Det paradoksale er at de som står bak dette, begår hele stuntet med den ekle begrunnelsen av at det liksom er ”oss” de tenker på. Det er selvsagt bare sprøyt. Vi bor altså da i en nasjon hvor det å røyke en sigarett på et begrenset, offentlig sted nå blir strengt forbudt. Dette til tross for at vi har hatt denne tradisjonen lenger enn f.eks. det å se på eller sparke fotball. Likevel er det fortsatt lov å drikke brennevin både på offentlig sted og hjemme foran barna dine. Dette til tross for at dette er et stoff som er beviselig skadelig, lammer hjernecellene dine, svekker dømmekraften og (i mange tilfeller) avler vold. Dessuten tar det fyr om du prøver å tenne på det.

Blårock-innehaveren har heller ikke noen tro på at dette er siste utspill fra sunnhetsapostlenes rekker.

- Djevel-Dagfinn har neppe tenkt å gi seg med dette. Til neste år kommer han og tar fra deg ølet, vinen, snusen og spriten, majonesen, brusen, juleribba - og selvsagt musikken din som ikke har et forenlig innhold med KrFs grunnverdier, og generelt alt annet som gjør livet ditt gøy litt utenom det vanlige - i bytte mot en sykkelhjelm; som det selvsagt blir obligatorisk å bære utendørs. Hvorfor det blir slik? Fordi du fortjener det, vel!

Har du kommentarer eller synspunkter du syns Ballades lesere bør få med seg i denne saken, kan du som vanlig sende et innlegg til ballade@mic.no.

Av Glenn Erik Haugland Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Genre\Jazz, Genre\Popular Music, Interviews, Politics