Fløienfestivalen fortsetter
Plaskende regnvær, publikumssvikt, milllionunderskudd og negativ presseomtale skremmer ikke arrangørene av Fløienfestivalen i Bergen. Årets festival utvides til tre dager, og 10. mai offentliggjøres programmet for helgen 16. - 18. august.

- Finansieringen for årets festival er ikke helt i boks, men vi regner det som 95 prosent sikkert at vi får festivalen på beina, forteller festivalsjef Jo Strand.

Den første Fløienfestivalen ble arrangert 18. og 19. august i fjor med fokus på klubbmusikk og artister som Russian Percussion, Plaid, Illumination, Röyksopp og Bjørn Torske på programmet. "Vi har løpt opp på fjellet og tilbedt værgudene, og allerede fått bekreftet sol" sa festivalens Thomas Paulsen til BA i forkant.

Men festivalen ble rammet av kraftig regnvær, og da de budsjetterte 3000 besøkende bare ble 1700 endte det med et underskudd på 1,1 millioner kroner. Siden den gang har festivalledelsen hatt nok med å rydde opp i økonomien.

- Vi er nå kommet oss over kneika, og holdningen til festivalen er fortsatt positiv, selv blant kreditorene. Vi jobber nå mest med å skaffe små og store sponsorer, og selv om hele festivalen fortsatt kan kræsje har vi et godt håp om å komme i mål.

Festivalen skyldte 650.000 kroner til eksterne leverandører. En firedel av blir betalt i disse dager, og neste pott skal betales i juni. Etter årets festival følger siste utdeling, dersom det blir overskudd. Den siste firedelen har kreditorene gått med på å avskrive som tap.

Årets program offentliggjøres etter planen 10. mai, og da starter også forsalget. På den måten når man Bergens viktige studentmiljø før sommerferien, og årets utgave av Fløienfestivalen blir også bredere enn den knallharde klubbprofilen festivalen fikk første gang.

- En bredere festival er faktisk et ønske fra de verste technohodene, og vi vil trolig gå litt mer over i rockeleiren. Det blir kanskje en gitar på scenen i år. Samtidig vil vi også kutte ned på antallet mindre utenlandske navn, for heller å prioritere utenlandske hovednavn og lokale og nasjonale navn, forteller Strand.

Festivalområdet vil krympes, det blir flere takområder og man satser på en hovedscene og tre mindre scener. Spillestart på dagene flyttes fra kl. 18 til kl. 21, og man vil også gi mer spilletid til DJene og artistene som står på programmet. Fredag og lørdag vil festivalen søke om å få holde det gående til kl. 04 om natta. Budsjettet er også lagt opp til færre publikummere enn i fjor; 500 til 850 publikummere per dag.

I Bergens Tidende oppfordrer Ole Blues-general Frank Nes å flytte Fløienfestivalen til sentrum og innendørs.

- Jeg tenker ikke på selve avviklingen av konsertene, for det kan de. Men det er alt det andre som også skal fungere. Å legge festivalen til et område så utilgjengelig som Fløyen, er å skape seg ekstra problemer. Og dersom markedsføringen blir like sein og dårlig som i fjor, levner jeg ikke festivalen store sjanser, sier Nes til Bergens Tidende.

Strand synes ikke dette er noe godt forslag.

- Fløyen er Norges nest mest besøkte turistattraksjon og et ypperlig sted for å arrangere konserter og festivaler. Vi har ikke det samme publikummet som Ole Blues; vårt publikum tåler dårligere vær og man risikerer ikke å bli rundjult av 40-50-åringer, sier Strand, og viser til den ampre stemningen som oppsto under plaskregnet på Van Morrison-konserten i Bergen.

Strand mener årsaken til fiaskoen i fjor kan finnes flere steder. Festivalen fikk elendig presse i forkant, og ble nærmest omtalt som åsted for narkoorgier. I tillegg avlyste Morcheeba opptredenen på fredag, noe som til sammen førte til et såpass lavt besøk som 300-400.

- Etter at folk så at det var festival og at det fungerte, kom langt flere på lørdag. Da hadde vi 1500 mennesker her, og det var omtrent som forventet, avslutter Strand.

Av Øyvind Holen Foto/illustrasjon: