by:Larm - for tiende år på rad
by:Larm vender tilbake til Trondheim, byen som sist fikk larmsjef Erlend Mogård Larsen til å utbryte: - Bransjefolka har godt av å stå i kø! Nå venter nye og større scener på både publikum og artister. Ballade har snakket med programkomiteens leder Runar Eggesvik om utvalget av årets unge og håpefulle.
Runar Eggesvik (300x225)

Av Bjørn Hammershaug

Skandinavias største bransjefestival finner sted i Trondheim 8.-10. februar 2007. by:Larms konsept er todelt med en del musikk og en del konferanser/seminarer.

Musikkdelen finner sted på kveldstid; på Svartlamo’n, ubåtbunkeren DORA og i Trikkestallen, og er dessuten åpent for det lokale publikum.

Det legges som vanlig hovedsakelig vekt på å presentere artister som er i utviklingsmessig ”angrepsposisjon” mot hjemmemarkedet eller det forlokkende utland.

Alle de norske artistene er valgt ut av en programkomité som har lyttet gjennom rundt 1000 innsendte demotaper. Programkomiteens leder er Runar Eggesvik.

Fra demokonkurranse til viktig arena
- by:Larm har blitt større, sier han til Ballade. - Det har gått fra å være en demokonkurranse til en bra booka festival, som har blitt et viktig utstillingsvindu. Festivalene, plateselskap, mangement og bookingselskap - alle har skjønt nytten av by:Larm som arena.

Hvordan har dere tenkt i forhold til årets programmering?

- Det er to ting som skiller by:Larm i år: Av de utenlandske artistene har vi kun tatt med nordiske. Dessuten har vi flere kjente artister enn tidligere. Vi fyller 10 år og benytter sjansen til å for første gang skryte litt av oss selv.

Hva kan du si om den generelle kvaliteten på norsk musikks grunnplan ut fra de mange demotapene dere har lyttet gjennom?

- Det var litt færre norske innsendte bidrag i år, cirka 900 i alt, mens vi mottok omtrent 250 fra utlandet, noe som var en eksplosjon. Nivået er høyt - veldig høyt, og det har vært et helvete å velge ut hvem som skal være med, ler Eggesvik.

Han forteller at de har tatt med en del band som også tidligere har spilt på by:Larm:

- Noen trenger å gjøre det igjen, for eksempel har Real Ones spilt på by:Larm tidligere. Grunnen til at vi gjør det kan skyldes både en fornyet interesse fra utlandet, eller at bandet ikke fikk maks uttelling første gang de spilte. I eksempelet med Real Ones spilte de sist for 80-90 personer, nå skal alle spille for minst 1000 mennesker – så alle kan bare begynne å grue seg med en gang, sier programkomiteens leder med et smil rundt munnen og med tanke på mange av de ferske og urutinerte bandene som kommer til Trondheim.

by:Larm - trinn 2
Har det vært noen merkbar utvikling i kvaliteten på de norske artistene siden by:Larm startet?

- I løpet av de fire årene jeg har vært med har det rett og slett vært en enkel, oppadgående kurve, det er helt klart. Men det som først og fremst er viktig er at norske band nå blir tatt alvorlig i Norge. Det var dette som var selve utgangspunktet for å starte by:Larm. Nå har fokuset dreid mot at vi må få disse bandene ut, og vi tenker mer på eksportmuligheter. Vi har jobbet veldig godt i forhold til England og Benelux-landene, men ikke vært så flinke med målrettet arbeid mot Sverige. Vi satser derfor spesielt på det markedet nå i år.

Ser du en noe felles trekk i stimen av norske artister som er typiske for året - er det noe som er ”typisk norsk anno 2007”?

- Det må være selve variasjonen og bredden av selvstendige stemmer. Det er jo et paradoks at det er et karaokeband som selger mest i Norge når det er så mange dyktige som lager egne komposisjoner. Ellers vil jeg si at det er mindre bra rockeband i år, men mer pop, en del mer synthbasert enn tidligere. Det er veldig mange unge artister der ute som har mye å melde.

Sjarmtroll & rocketroll
Av 80 norske artister som opptrådte på by:Larm 06 i Tromsø var seks artister signert på store plateselskaper, 31 artister på uavhengige og 43 artister hadde ingen platekontrakt. I tillegg var det 16 utenlandske artister som opptrådte. Tallene er ganske like i år. Hva har dere lagt vekt på i utvelgelsesprosessen?

- Vi jobber ut fra en kvalitativ vurdering, men når det kommer til de siste 40 artistene kommer selvsagt en del genrevurderinger inn i tillegg. Også har vi band som man bare blir sjarmert i senk av, som ikke nødvendigvis har de helt store musikalske kvalitetene.

Eksempler?

- Vi har blant annet Kakkmaddafakka som laget en video vi bare ler oss i hjel av, Yoyoyo Acapulco kommer fra Gausdal, men høres ut som de kunne vært fra Williamsburg, eller hva med Creep Colony; et par 16-17 åringer fra Alta som allerede har gitt ut et par plater lokalt.

Dårlig samarbeid med Jazzforum
Blant årets medvirkende finner vi blant andre Zoom Urørt-vinnerne Cables og Ida Maria, The Cheaters, Deleted Waveform Gatherings, Extol, Girl From Saskatoon, Pirate Love, Ranheim, Rockettothesky, Syme, The Lionheart Brothers og Tuna Laguna. (Ballade vil komme tilbake til ytterligere artistpresentasjon av alle de utvalgte på nyåret.)

Artistene spenner jo ganske vidt, men tilhører stort sett det utvidete indiepop/rock-begrepet. Hvor er de andre genrene på by:Larm?

- Man må virkelig lete etter god hip-hop, og vi gjør virkelig vårt beste for å finne gode navn. Når det gjelder f. eks jazzen, så har vi ikke fått til noe samarbeid med Norsk Jazzforum i år, og det er veldig synd. Det hadde vært naturlig med en bred satsning i alle genrene. Jeg tror ikke NJ helt har forståelse for hva by:Larm betyr som arena. Dessuten mottar vi lite støtte og kan ikke betale store artisthonorar, så det spiller nok også en rolle. Men jeg håper de kan være med neste år.

- Vi ønsker å vise fram den fantastiske norske scenene i hele sin bredde innvevd i programmet, sier Runar Eggesvik.

Fokus: Norden
by:Larm i Trondheim 2007 har valgt å konsentrere fokuset på utenlandske artister/band til kun nordiske artister. Tanken er å bli Nordens beste utstillingsvindu mot internasjonal musikkbransje.

- Vårt ønske er at vi om noen år har klart å skape et like spennende trademark i Nordic Music, som resten av verden kjenner Scandinavian Design, i følge Behnam Farazollahi i by:Larm.

Blant de nordiske artistene som er klare for by:Larm 2007 nevnes her finske Islaja, svenske El Perro del Mar og Lo-Fi-Fnk, danske Lampshade, Islandske Reykjavik og Angu fra Grønland.

Antall konserter og foredrag, debatter og workshops vil bli omtrent det samme i Trondheim som fjorårets larm i Tromsø – det vil si 1200 møter i forbindelse med Speed Meeting, 41 foredrag, debatter og workshops og 170 konserter. Det var 1005 registrerte delegater og nærmere 500 musikere/utøvere deltok på arrangementet.

Følgende personer sitter i programkomiteen som altså ledes av Runar Eggesvik:
Knut Martin Kristensen
Itta Helland-Hansen
Ingunn Sand
Tor Erik Munkvoll
Ninitha Dagslott
Øystein Løseth
Lennart Thue Hansen
Siri Narverud Moen
Kim Andrè Åsli
Henning Krane
Øystein Ronander

For mer info om artistene: bylarm.no.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Music Industry, Export, Festivals, Genre\Popular Music, Genre\Popular Music\Hip Hop / R&B, Genre\Popular Music\Pop, Genre\Popular Music\Rock / Metal, Genre\Popular Music\Techno / House / Electronica, Conferences / Seminars, Concerts, Courses / Masterclasses / Workshops