Krise ved Griegakademiet
For et par uker siden kunne Ballade melde om en aksjon blant studentene ved Griegakademiet, som protesterte mot at biblioteket ved skolen skulle flyttes til et såkalt fjernarkiv. Nå viser det seg at uroen ved skolen stikker langt dypere enn som så. Professor Jiri Hlinka har nå bekjentgjort at han trekker seg fra sin stilling, og legger for godt mål til: - Hele akademiet bør legges ned. Det er en anstalt som er til kun for at lærerne skal beholde jobbene sine.

- Jeg trekker meg fra Griegakademiet fordi jeg føler meg mobbet bort, uttaler Hlinka til Bergens Tidende i dag. - Hele akademiet bør legges ned.

Hlinka sier videre til Bergens Tidende at Griegakademiet ikke lenger er en utdanningsinstitusjon for musikkelever, men en anstalt som kun er til "for at lærerne skal beholde jobbene sine." Han retter særlig søkelyset mot det dårlige nivået på strykersiden, og hevder at Griegakademiet ikke engang klarer ikke å være en utdanningsinstitusjon for Bergen Filharmoniske Orkester: - Som oftest kommer det folk til Griegakademiet som ikke blir tatt inn ved andre konservatorier. Det forteller også en del om situasjonen, sier han.

Håvard Gimse, som selv i mange år har vært elev hos den prisbelønte professoren, er heller ikke nådig i sin karakteristikk av Akademiet, slik han siteres i gårsdagens BT: - Musikkmiljøet i Oslo ler av Griegakademiet. Akademiet har dårlig rykte i musikermiljøet, og mange ler av deler av undervisningen som foregår der. Det er synd, for det er et veldig ok sted å studere.

Uenighet om fremstillingen
Etter det Ballade kjenner til, skal Gimse føle seg feilsitert av Bergens Tidende, og har i dag moderert uttalelsene overfor akademiet.

Hlinka, som er statsstipendiat og har mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid, virker på sin side ubøyelig, og vil via advokat kreve erstatning for den kontraktfestede lønnen han skulle hatt i 2001.

Instituttstyrer Frode Thorsen avviste i gårsdagens utgave av Bergens Tidende påstandene om uprofesjonell drift, og hevdet at Hlinka kom med løse påstander som ikke lenger har rot i virkeligheten: - Jeg tror han beskriver ting som for lengst er ordnet opp i. Hlinka lever i en forgangen tid

"Ingen drittskole"
Thorsen får et godt stykke på vei støtte av Tone Støylen, som har studert to år ved Akademiets klaverlinje.

- Jiri Hlinka kjenner nok ikke like godt til alle sider av skolen. For oss studenter føles det ille at folk gjennom disse oppslagene får inntrykk av at dette er en drittskole, mens mye har rettet seg til det bedre de siste årene. Gimse har aldri sagt det Bergens Tidende har sitert ham på, og har da også sendt et beklagelsesbrev hit. Griegakademiet holder et like høyt nivå som skolene i Stavanger, Trondheim og Kristiansand, så da er det synd at folk blir sittende igjen med et annet inntrykk.

Når det gjelder studentaksjonen for å beholde musikkbiblioteket, som Støylen var en av initiativtagerne til, har denne saken fått en midlertidig løsning ved at samlingen foreløpig flyttes til Historisk-Filosofisk fakultet.

- Vi får i det minste tilgang på det meste av materialet på denne måten, men håper fremdeles på et stort, samlet musikkbibliotek. Historisk-Filosofisk fakultet har stor pågang fra alle kanter, så dette bør nok bare bli en midlertidig ordning.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon: