Arvid Esperø: Tilbakeviser kritikken
INTERVJU: Ballade har møtt prosjektleder Arvid Esperø ved Det nasjonale opplevelsessenteret for norsk rock og populærmusikk i Trondheim (Rockmuseet). Han tilbakeviser den kritikken som kom til uttrykk her på Ballade vedrørende lokaliseringen av museet. - Jeg opplever ikke kritikken mot Brattøra som substansiell, sier Esperø.
Arvid Esperø (NRK) (250x339)

Av Bjørn Hammershaug

Prosjektleder Arvid Esperø sier til Ballade at to viktige milepæler nå er nådd i arbeidet med å skape et nasjonalt rockmuseum i Trondhiem:

- Vi har lokaliseringen av huset på plass og vi har økonomiske rammer å forholde oss til. Hvis fredagens budsjett blir vedtatt vil rockmuseet ha en kostnadsramme for innholdet på 90 millioner kroner, sier Esperø innledningsvis til Ballade.

Hva mener du om valget av Brattørkaia som lokalisering av opplevelsessenteret for pop og rock i Trondheim?

- Det er et valg jeg er tilfreds med. Både Dora og Brattøra ivaretok alle vesentlige punkter til våre spesifikasjoner, men jeg mener Brattøra er et veldig bra valg.

Hva gjør Brattøkaia best egnet?

- Den økonomiske forskjellen mellom de to stedene utgjør 4 millioner kroner i årlige leiekostnader. Omregnet til et betalt publikum med en gjennomsnitts billettinntekt på 50 kroner, ville vi med Dora trengt 80 000 flere publikummere i året for å gå i 0. Vi måtte altså hatt mer enn 100 000 besøkende. I stor-Trondheim bor det 160 000 mennesker, og det sier seg selv at det ikke hadde gått. I løpet av en leieperiode på 20 år snakker vi altså om hele 80 millioner kroner.

- Et annet vesentlig poeng er størrelsen. På Brattøra får vi 1600 kvadratmeter til rådighet helt for oss selv. Dora har en grunnflate på 16 mål. Vi ville altså bare leid en liten flik av dette stedet som består av veldig mye arkiver. Vi ønsker ikke å være i et arkivmiljø. Med Brattøra får vi muligheten til å etablere vår egen identitet i byen. Vi kan fylle alle fire hjørnene av et helt hus, ikke forsvinne blant alle andre aktiviteter på Dora.

Hvordan stiller du deg til kritikken som har kommet fra blant annet by:Larm og fra lokalt hold på denne beslutningen?

- Jeg opplever ikke kritikken mot Brattøra som substansiell, men mer som uttrykk for en skuffelse over at ikke Østbyen ble valgt - mer enn som en kritikk mot selve Brattørkaia. I en valgsituasjon vil det alltid være noen som er misfornøyd. Men som sagt, kritikken er ikke konkret på hva som kunne vært annerledes.

Hvordan møter du tilbakemeldinger fra det rytmiske miljøet, som mener de ikke har blitt hørt i denne prosessen?

- Dette er rett og slett et annet prosess enn når det skal bygges et øvingslokale eller et lokalt kultursenter. Det er et helt annet lovverk som trer i kraft, helt andre spilleregler. Jeg kan forstå kritikken mot manglende innflytelse fra det rytmiske miljøet i lys av dynamikken til prosessene når man skal bygge et øvingslokale. Men dette er et nasjonalt senter. Dessuten; jeg har holdt orienteringsmøter om prosessen - også i Trondheim. At kritikerne ikke var tilstede på disse kan nesten ikke jeg stå til ansvar for. Men det er klart jeg redd for at skuffelsen som Anita Overelv uttrykte. Vi er helt avhengige av støtte fra pop- og rockmiljøet. Det er min utfordring å sørge for entusiasme i dette miljøet. Hele vår legitimitet må hentes fra pop- og rockmiljøet i alminnelighet – og også i Trondheim.

Det ble også gitt uttrykk fra miljøet på at dere ikke har klart å skape nok engasjement lokalt. Hva vil du nå gjøre for å øke entusiasmen for opplevelsessenteret i Trondheim?

- Som nevnt, har jeg holdt presentasjoner tidligere blant annet for musikkmiljøet i Trondheim - og jeg vil fortsette med det. Jeg har også holdt informasjonsmøte i Oslo og i samarbeid med MFO. Men informasjonsbehovet er umettelig. Fra 1. januar har vi forhåpentlig et budsjett å forholde oss til, og jeg får muligheten til å ansette flere folk til å ta seg av dette.

Synes du det er bekymringsfullt når det påstås at Rockmuseet ikke virker å være forankret i kulturlivet i Trondheim?

- Jeg gjør alt jeg kan for at det skal være det. Jeg kunne sikkert gjort mer - og jeg skal gjøre mer. Det er selvsagt umulig å få 100 % tilslutning i slike store saker - og noen vil bli skuffet. Når den virtuelle delen av senteret åpner i september 2008 vil det inneholde en 3D-utgave av huset. Her kan publikum selv komme med forslag, og vi vil etterfølge gode forslag.

Har du noen vyer eller visjoner for fremtiden som du kan dele med oss nå?

- Nå skal bemanningsprosessen starte, og jeg ser etter dyktige folk – blant annet bibliotekar og prosjektledere, som forhåpentligvis vil være i sine stillinger fra og med 1. januar 2008. Nå går vi fra forprosjekt til gjennomføringsprosjekt. Det er nå det starter, resten er opp til oss, og alt vil stå og falle på selve åpningsdagen. Men vi skal gjøre dette så bra at vi vinner over alle skuffelser.

- Nå skal det leveres, ikke bare presenteres, slår Esperø fast.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Genre\Popular Music, Politics