Hva er det med sørlendingene?
Kristiansand er en merkelig kulturby. I løpet av årets første to måneder har den mistet sitt største konsertsted, mobilisert til opprettelsen av et nytt, og etablert Norges første rockeprofessorat. Samtidig har byens Quartfestival og arrangørgruppen Christianssands Idealistiske Arrangører tatt til orde for at Kristiansand skal bli Norges rockeby nr. 1: "Kristiansand Rock City"! Det skal etter sigende skje ved hjelp av dem selv, Høgskolen i Agder og kulturfondet Cultiva. Hva er det egentlig som skjer?
Quart-publikum (250x166)

Av Lars Nedland

- Vi må bygge et fullstendig apparat rundt kunstnerne, fra studioer og øvingsrom til managerapparat og konsertscener. Målet er å arbeide fram talenter fra de er amatører til de blir spilt på MTV, sa Quartfestivalens produksjonssjef Espen Hille til Fædrelandsvennen tidligere denne uka. Han ser for seg et senter for utvikling av nye musikktalenter. - Da jeg nylig lanserte ideen for styreformannen i Cultiva, Erling Valvik, tente han umiddelbart på den. Dette er helt i Cultivas ånd.

Cultiva-fondet ble opprettet av Kristiansand Kommune i 2002, og tar sikte på å stimulere kunst og kulturlivet på Sørlandet. I stiftelsens vedtekter heter det blant annet at "Stiftelsens formål er å sikre arbeidsplasser og gode levekår i Kristiansand ved å gi støtte til prosjekter ved etablering av kunst-, kultur- og kunnskapsinstitusjoner eller organisasjoner som bidrar til nyskapning, utvikling og kompetansebygging ved kreative miljøer i Kristiansand." Fondet skal etter planen dele ut sine første stipender i løpet av året, og det er disse midlene Quarten og CIA håper å få i ryggen når de nå snakker om å bygge opp under Kristiansands musikkmiljø. For ordens skyld: Cultivafondet er på 1,44 milliarder kroner, og tjener over 280.000 kroner på renter hver eneste dag.

Men det er flere aktører på banen i forhold til utviklingen av Kristiansands musikkmiljø enn Quarten, CIA og Cultiva. Hille forteller nemlig at han også vil ta kontakt med Høgskolen i Agder for å se på et eventuelt samarbeid med dem. Høgskolen har nettopp etablert seg på rockearenaen ved å åpne opp for Norges første rockeprofessorat, og viljen til arbeid innenfor det man i akademiske miljøer kaller "rytmisk musikk", viser seg å være svært stor. Kristiansand har fra før musikerutdanning i rytmisk musikk på høgskolenivå, og fra Quarten og CIAs side ser man for seg at det kan lanseres flere fag innenfor andre grener i musikkbransjen - for eksempel management. - Der kan studentene lære promovering, jussdelen og alt det andre som hører med til managerrollen, mener Hille, og har i dette fått støtte fra blant andre Kristiansands ordfører, Bjørg Wallevik.

Det hører til sjeldenhetene at nedleggingen av en bys største rockescene markerer starten for en storsatsing på rock og annen rytmisk musikk, men så synes å være tilfelle i Kristiansand. Det var nemlig i forbindelse med et allmøte om Vaskeriets konkurs ideene til rockesatsingen ble luftet av Quarten og CIA, og støtten fra ordføreren kom umiddelbart. Dermed ser det ut til at noe negativt har blitt snudd til noe positivt på rekordtid.

Morten Møllberg er sekretær i Christianssands Idealistiske Arrangører - sammenslutningen av alle klubbene som stod for driften av det nå konkursrammede Vaskeriet. Han har stor tro på ideene til Quartfestivalen og løftene fra Cultiva og det politiske miljøet i Kristiansand, og mener at byen kan få stablet en rytmisk scene på beina i løpet av kort tid ved hjelp av bevilgningene de har blitt lovet.

- CIA kommer til å være grunnsteinen i alt som har med revitaliseringen av den rytmiske scenen her i byen å gjøre, sier han, og forteller at han har vært i møte med ordføreren i hele dag. - Foreløpig har vi flyttet alle Vaskeriet-arrangementene over til Caledonien for å unngå avlysninger, men vi er sikre på at vi snart er tilbake enten på Vaskeriet eller i nye, egne lokaler. Det har ordfører Bjørg Wallevik gitt meg sitt ord på! Dessuten er det slik at Kjell Kallekleiv og Mantracon har sagt seg villige til å gå inn med 40% av aksjekapitalen til Vaskeriet dersom kommunen også forplikter seg til å bevilge penger, så det hele ser faktisk veldig lyst ut.

CIA er også sentrale i Espen Hilles "Kristiansand Rock City"-idé, og Møllberg forteller at ideen om å bygge et fullstendig apparat rundt byens musikere er langt mer enn et luftslott.

- Vi har foreløpig utarbeidet en tiårsplan for å gjøre byen vår til Norges beste sted å drive med musikk, og med både Cultiva, Kristiansand Kommune og Quartfestivalen i ryggen, skal vi få til dette raskt. Vi skal vise folk at det lønner seg å satse på rock, og Kristiansand skal bli spydspissen i det norske rockemiljøet! Mange ting kommer til å falle på plass i løpet av neste uke, så da kan jeg si mer om hvordan dette kommer til å utarte seg! Akkurat nå er vi bare glade for endelig å bli tatt på alvor, og vi er svært optimistiske på den rytmiske scenens vegne.

PS. I dag (fredag) åpner studentkulturhuset Østsia på Høgskolen i Agder. Dette vil bli drevet av studenter på idealistisk basis, og kan nok komme til å bli en viktig kulturaktør i Kristiansand på sikt. Kanskje det er muligheter for et samarbeid med Cultiva, CIA og Quart her også?

Av Lars Nedland Foto/illustrasjon:
Music Industry, Festivals, Organizations, Politics