- Folkemusikkarven kun for festtaler?
Siden Folkemusikkarkivet i Telemark ble formelt opprettet i 1998, har organisasjonen sørget for å holde folkemusikkarven i hevd. Organisasjonen sliter imidlertid med å få kommunal støtte fra en rekke av de viktigste kommunene i kjerneområdet Telemark. Resultatet blir vilkårlig innsamlingsarbeid.

Viktige folkemusikkkommuner som Sauherad og Notodden er ikke villige til å gå inn med økonomisk støtte for å holde liv i ordningen. Dette overasker mange da nettopp dise stedene er kjent for å knive om tittelen Myllarguttens hjemkommune. Heller ikke større steder som Skien eller Kragerø vil bidra til opprettholdelsen av den lokale kulturarven. Bamble, Siljan og Drangedal holder seg også utenfor ordingen, og vil ikke bidra økonomisk til at fylkets folkemusikkarv skal bli ivaretatt i et arkiv. Nome kommune har sågar trukket seg ut med henvisning til at 5.000 kroner blir for mye for kommunen å øremerke hvert år.

- Resultatet er at det blir vanskelig å prioritere innsamling av materiale i kommuner som ikke betaler. Vi sliter nok som det er med på å få ressursene til å strekke til. Når vi søker Sauherad om økonomiske midler, er det jo fordi vi skal kunne drive innsamling av kulturstoff i nettopp denne kommunen. Da er det litt skuffende at en slik kommune ikke ser seg i stand til å hoste opp et såpass marginalt beløp som 10.000 kroner,kommenterer den ene av arkivets to arkivarer, Kari Lønnestad i Bø, til avisen Varden.

Folkemusikkarkivet i Telemark har som hovudmål å ta vare på de rike folkemusikktradisjonene i fylket og å sikre at folkemusikken også i fremtida vil være et levande kulturuttrykk. Arkivet dokumenterer fortida og nåtida på folkemusikkområdet i Telemark. Innsamlingen skal sikre tradisjonene ved å hente inn opptak og materiale av avdøde utøvere som finnes i andre arkiv eller hos private. Videre skal en drive samtidsdokumentasjon ved å gjøre opptak med yngre og eldre nålevende utøverer, og ellers dokumentere det som rører seg innenfor dagens folkemusikk.

Opptakene omfatter over 10.000 lydkutt, og dette utgjør den største delen av arkivet sitt materiale. I tillegg finner en skriftlig materiale om folkemusikken i fylket samlet fra aviser, tidsskrift o.l. Her finst informasjon om utøverne og musikktradisjonene. De har også mange årganger av Spelemannsbladet. Arkivet har en mindre samling av bøker om folkemusikken i Telemark. Noter, filmopptak, foto, brosjyrer, plakater finnes også.

En viktig del av midlene kommer i dag fra fylkeskommunen.Telemark fylkeskommune har satt av lønnsmidler til to halve stillinger tilknyttet Folkemusikkarkivet.

- Forutsetningen er at kommunene skal bidra til driften. Nå befinner vi oss helt på grensa av hva vi makter, hevder Kari Lønnestad overfor Varden.

Med det står en viktig dokumentasjon av fortid og nåtid i fare.Innsamlingsarbeidet skal legge til grunn en vid definisjon av begrepet folkemusikk, som inkluderer allle lokale tradisjonar og musikk frå de ulike miljøene i fylket. dette være seg arbeider- og kystkultur eller religiøse tradisjonar.

Innsamlingsarbeidet skal omfatte både lyd- og filmopptak, skriftleg materiale, foto og evt gjenstandar der det er nødvendig for å dokumentere aktiviteten og når det er tilgjengeleg.

Vardens Andreas Soltvedt kommer med flengende kritikk til lokalkommunene i Telemark fordi få er interesserte i å bevilge midler til å opprettholde Folkemusikkarkivet i Telemark. Tross relativt lave kostander vil bare omtrent halvparten av kommunene støtte ordningen økonomisk.

" Myllarguten synes ofte god å ty til når kulturelle festtaler skal spres til lydhøre telemarkinger og andre. Men å betale noen usle kroner for at fylkets folkemusikktradisjoner skal bli ivaretatt i arkivform, se det er en helt annen sak. 5.000-15.000 kroner er hva den enkelte kommune årlig må ut med for å sikre seg inngangsbillett til Folkemusikkarkivet i Telemark.", skriver han og mener kommunene gir blaffen i folkemusikkarven.

Ordningen skal være veldig populær og blir spesielt brukt av lærere og musikere i fylket. Folkemusikkarkivet har også gode hjemmesider. De finner du her.

Av Jan-Olav Glette Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Genre\Folk / Traditional, Genre\Folk / Traditional\Norwegian, Press