Akers Mic-direktøren forteller: - Derfor gikk vi konkurs
Platekjeden Akers Mic, som i mange år hadde en høy stjerne blant både musikk- hi-fi- og spillentusiaster, ga sist fredag sine ansatte melding om at de var slått konkurs. I dette åpenhjertige intervjuet forteller Akers Mic-direktør Trond Wikborg om hvordan storstilt underslag, brann, en stor administrasjon og sviktende tillit fra bransjen til slutt satte kroken på døren for Akers Mic. - Vi fikk tilbake 400 000 umiddelbart etter at underslaget ble oppdaget, men hvor mange millioner dette mennesket har kostet oss, vet vel bare vedkommende selv, sier Wikborg, som ikke ser gigantene Free Record Shop og Platekompaniet som grunnen til at det til sist gikk galt. Nå er det klart for storstilt konkurssalg fra butikken i Akersgata.
Plateutsalg (Foto: Asbjørn Slettemark) (233x130)

Av Knut Steen

Akers Mic-direktør Trond Wikborg har ikke vært en enkel mann å få i tale. Etter å ha avstått fra å uttale seg til flere andre sentrale media, gikk Wikborg allikevel med på å fortelle Ballade hvorfor Akers Mic-butikkene, som var en viktig drivkraft i å få CD-mediet akseptert i Norge, og i mange år var kjent for siott uovertrufne utvalg i Kongens Gate i Oslo, nå er et endelig avsluttet kapittel.

Storstilt underslag
- Konkursen kommer som en følge av flere ting. Akers Mic har vært offer for et betydelig underslag, som antakelig begynte før desember 1999, og fortsatte frem til 2002, da bedrageren ble avslørt. Dette var veldig destruktivt, og kostet veldig mye penger. Økonomisk var det ikke det han gjorde som var mest skadelig, men det han ikke gjorde - det ble ikke purret på utestående fordringer på halvannet år, forteller Wikborg.

Bedrageriet skjedde ved at vedkommende, som ikke var daglig leder men som satt i den øverste administrasjonen, førte en del bilag på transekonti, som han deretter førte i null mot tidligere årsregnskap, som var avsluttede. Bilagene til dette forsvant.

- Med en så omstendelig underslagsprosess var det ikke rart at vedkommende forsømte jobben - underslaget var sannsynligvis så tidkrevende at han ikke hadde tid til noe annet, tror Wikborg.

- Det at vi i det hele tatt fant ut av det var ved en ren tilfeldighet. Vi fikk tilbake 400 000 umiddelbart etter at underslaget ble oppdaget, men hvor mange millioner dette mennesket har kostet oss, vet vel bare vedkommende selv, sier Wikborg.

Slanket administrasjonen - men for sent
Direktøren forteller også at administrasjonskostnadene i Akers Mic lenge var alt for høye:

- Akers Mic startet med alt for tung administrasjon etter konkursen i 1999. Det ble gjort en del grep i fjor og år, men de burde vært gjort før. Siden jeg begynte som administrerende direktør 5. februar, har jeg kjørt en tøff nedskjæring av nesten halve personalet - men det var dessverre ikke nok. Arbeidsmiljøloven i Norge tilsier at oppsagte ansatte skal gå oppsigelsestiden ut, og at de har krav på å få utbetalt feriepenger i tillegg til vanlig lønn ved avgang. Dette svekket likviditeten vår i så stor grad at vi til slutt ikke hadde noe å drive for, og møtte veggen med et smell, forteller Wikborg.

Brann
Også brannen i Kongens Gate bygget om rett før, oppgis som en grunn til at driften ble ytterligere vanskeliggjort.

- Etter oppussingen vi hadde, fikk vi en tredobling i omsetning på hi-fi, spill og film solgte betydelig mer, og musikksalget var på det samme selv om avdelingen var blitt flyttet til 2. etasje.

Så brant det.

- Vi mistet 40% av omsetningen over natten, likviditeten gikk rett i dass, noe som gjorde at vi fikk problemer med vareleveranser. Dermed hendte det stadig oftere at vi manglet varer som andre hadde - det ble rett og slett en ond spiral, sier Wikborg.

David og Goliat
Men konkurransen med Free Record Shop og Platekompaniet - har den vært en viktig faktor for at dere til slutt gikk konkurs?

- Ja og nei - Akers Mic ble, etter konkursen, straffet med dårligere betingelser på grunnrabatter, plateslipp og på det meste, selv om dette varierte fra plateselskap til plateselskap. Jeg forstår dem godt, men det er allikevel ekstra krevende å måtte betale varene kontant på døra, og i tillegg stille en masse tunge bankgarantier, forteller Wikborg.

Gigantsalg
Akers Mic' gravøl kommer til å ta form av et kjempesalg av musikk fra butikken i Akersgata, kan Wikborg avsløre:

- Butikkene på Byporten og Ski blir stengt umiddelbart, her vil antakelig nye aktører flytte inn i lokalene. Butikken på Liertoppen antar jeg det kommer til å bli en ny plateforretning i, men jeg har ikke peiling på hvem som overtar. Akersgata er spesiell, fordi lokalet er mitt - hva som skjer der på lang sikt er uklart.

- Foreløpig gjør vi klart for et gedigent opphørssalg, der alle varene fra samtlige fire butikker vil samles. Vi kommer til å bruke uker, eller kanskje måneder på å få det ut - noe Free Record Shop rett over gata sikkert kommer til å sette stor pris på, humrer Wikborg.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Interviews