Cikada Strykekvartett åpner Dansk Komponist Biennale 2002
Fredag 8. februar åpner den største danske samtidsmusikkfestivalen Dansk Komponist Biennale 2002 i Diamanten på Det Kgl. Bibliotek i København. Cikada Strykekvartett er invitert til å spille festivalens åpningskonsert under overskriften <I>Kvartet & Computer</I>. På programmet står bl.a. professor ved Norges Musikkhøgskole Ivar Frounbergs strykekvartett <I>Hoodoos</I>, samt finske Kaija Saariahos Nymphea, som er med på en CD, kvartetten skal utgi på ECM Records i løpet av 2002.

Årets festivaltema er Fremtidsbilleder. Musikk blir i stigende grad produsert og formidlet ved hjelp av computerteknologi, og det skaper både muligheter og utfordringer for partiturkomponistene. Overlever de? Spørsmålet stilles gjennom hele festivalen, som gir et enestående innblikk i dansk musikk og i enkelte utenlandske komponisters verk, da biennalen for første gang har åpnet for ikke-dansk komponert musikk.

Dette er også første gang at utenlandske utøvere er invitert til å delta på festivalen, som arrangeres annen hvert år av Dansk Komponistforening. Årets utgave av festivalen finner sted i en rekke forskjellige konsertsaler som Diamanten, Danmarks Radios Konsertsal og Den Anden Opera. Foruten Cikada Strykekvartett har festivalen bl.a. Birmingham Contemporary Music Group, musikFabrik fra Tyskland samt danske ensembler som Athelas Sinfonietta og Contemporanea (som for øvrig har programsatt NoTAM direktøren Jøran Rudis DVD "Routine Mapping) samt vokalgruppen Ars Nova på programmet.

Cikada Strykekvartetts konsert består av fire verk med elektronikk, samt et akustisk verk, som forsterkes. Konserten begynner med en uroppførelse av Jens Hørsvings SpaceBoxes, bestilt av Dansk Komponist Biennale til Cikada Strykekvartett. Deretter følger Ivar Frounbergs Hoodoos, som i sin opprinnelige versjon ble urfremført i Berlin forrige år og her står frem i revidert utgave. Siste verk før pause er den dansk-amerikanske Wayne Siegels Tracking. Etter pause fremfører strykekvartettens cellist Morten Hannisdal et solocello verk, John Frandsens Laterna Magica, og konserten avsluttes med Kaija Saariahos Nymphea.


Program:
Jens Hørsving: SpaceBoxes (2001)*Urfremførelse
Ivar Frounberg: Hoodos (1997/rev. 2001)
Wayne Siegel: Tracking (1987)
-pause -
John Frandsen: Laterna Magica (1996/rev 2002)
Kaija Saariaho: Nymphea (1987)

Cikada Strykekvartett besøkte København sist i 2000 og fikk strålende anmeldelser for deres konsert i Teater Sthyr & Kiær. "Norske Cikader synger bare bedre" skrev Berlingske Tidende og fortsatte: "Cikada skal have et stort hurra fordi de spiller så fremragende... Cikada Strygekvartetten gav et rent strygekvartet-med-elektronik-program som udviklede sig til et sandt orgie...blændende præcist og subtilt syngende og velformet...Tak er kun et fattigt ord - på genhør er meget bedre!"

Som sagt så gjort. Cikada Strykekvartett åpner Dansk Komponist Biennale 2002.

Cikada Strykekvartett
Cikada Strykekvartett er en selvstendig del av Cikada Ensemble, som ble dannet i Oslo i 1989. Ensemblet fikk sitt gjennombrudd under ISCM World Music Days i Oslo i 1990 og har siden turnert i USA, Mexico, Australia og Europa.

Cikada Strykekvartett har innspilt tallrike CD¹er både innenfor ny musikk og jazz, deriblant CD¹en Black Angels med kvartetter av George Crumb, Anton Webern og Witold Lutoslawski. Kvartetten har samarbeidet med komponister som Cecilie Ore, George Crumb, Magnus Lindberg, Richard Barrett og Bent Sørensen, hvis musikk de har innspilt på ECM CD¹en Birds and Bells.

Kvartetten er anerkjent for dens genremessige åpenhet og har samarbeidet med musikere som jazzbassisten Arild Andersen, pianisten Jon Balke, den svenske fiolinisten Mats Edén og den amerikanske vokalisten Annette Peacock. Sistnevnte var kvartetten på Europa-turné med våren 2001. Sentralt i kvartettens jazz-profil står samarbeidet med Manfred Eicher og ECM Records. Her har kvartetten bl.a. innspilt CD¹erne Hyperborean og An Acrobat¹s Heart.

I løpet av 2002 kommer kvartettens første ny musikk innspilning på ECM Records med kvartetter av John Cage, Bruno Maderna og Kaija Saariaho. I april er kvartetten, sammen med resten af Cikada Ensemble, invitert til Tysklands eksklusive Wittener Tage für Neue Kammermusik, arrangert av Westdeutscher Rundfunk Köln for å urfremføre et bestillingsverk fra WDR av Cecilie Ore. I november er kvartetten invitert til å spille på MAGMA ­ Nordiske Musikkdager, som for første gang finner sted utenfor Norden og det i Berlin.

Kvartetten består av:

Henrik Hannisdal, fiolin I
Odd Hannisdal, fiolin II
Marek Konstantynowicz, bratsj
Morten Hannisdal, cello

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Classical\Contemporary, Concerts, Outside Norway