Omstridt forslag fra Venstre
Venstre mener at dagens lover tilknyttet et åndsverk ikke er tilpasset det moderne samfunn, og ønsker et nytt regelverk knyttet til fildeling, sampling og DRM. Dagens løsninger har gått ut på dato og kriminaliserer tusenvis av borgere, mener partiet. Dette vekker nå sterke reaksjoner: - Dette er et helt håpløst forslag, tordner Larry Bringsjord (FONO) til Ballade. - Piracy Kills Music tilhører den reaksjonære delen av platebransjen, kontrer Unge Venstres Jonas Stein Eilertsen.
Limewire (illustrasjon) (330x236)

Av Bjørn Hammershaug

- Ny teknologi gir kunstnere og forbrukere enorme muligheter, men skaper samtidig nye utfordringer. Balansen mellom samfunnets og forbrukernes behov for åpenhet, tilgjengelighet og spredning av åndsverk, og kunstnerens krav på anerkjennelse og vederlag, må bedres, mener partiet som nylig vedtok forslaget fra Unge Venstre om opphavsbestemmelser.

Partiet mener disse bestemmelsen har gått ut på dato, og sier i en uttalelse:

- Et samfunn der kultur og kunnskap er fri og tilgjengelig for alle på like vilkår kommer hele samfunnet til gode. Det foregår i dag et utbredt og systematisk misbruk av opphavsretten fra de store distributørenes side, som motvirker både utbredelse og skaping av ny kultur.

Etter forslag fra ungdomsavdelingen i partiet vedtok et enstemmig Venstre dermed følgende endringer:

- Fri fildeling:

Den tekniske utviklingen har gjort det mulig å spre kultur, både smal og bred, over hele verden nesten uten kostnader. Det må utvikles modeller for kompensasjon for åndsverksskaperen som gjør det mulig å tillate fri fildeling. Gjeldende lover og regler, både nasjonale og internasjonale, må forandres slik at det gjøres helt klart at de bare regulerer anvendelse og kopiering av verker i kommersiell sammenheng.

- Fri sampling:

Venstre mener at dagens restriktive lovgivning rundt opphavsretten gjør det svært vanskelig for musikere, filmprodusenter, forfattere og andre kunstnere å gjenskape og bearbeide gamle verker og produksjoner. I prinsippet er alt slikt ulovlig med mindre man har fått spesiell tillatelse fra samtlige innehavere av den opprinnelige opphavsretten. Venstre vil gjøre det enklere å bearbeide og gjenbruke deler av gamle verk og produksjoner. Slikt skal sees på som en legitim form for sitat, og den eksisterende lovgivningen mot plagiat er mer enn tilstrekkelig for å beskytte opphavspersonens interesser.

Kortere kommersiell opphavrett: I dag er opphavsretten på et produkt opphavspersonens levetid pluss 70 år. Dette mener Venstre er urimelig. Venstre mener derfor at opphavsretten bør settes på et rimelig nivå ut i fra samfunnsnyttige hensyn og fra investorers og opphavspersonens synspunkt. Venstre vil jobbe for at opphavsrettstiden blir kortere.

- Forbud mot DRM:

Venstre mener at enhver som har kjøpt bruksretten til et åndsverk må ha teknologinøytrale muligheter til å bruke det åndsverket som en vil. Det betyr at produsent og teknologileverandør ikke kan styre hvordan borgere for eksempel skal spille av den musikken de har kjøpt. Partiet vil derfor forby såkalt DRM (Digital Rights Management), som er tekniske hindringer for å begrense forbrukernes lovlige rett til å fritt kopiere og anvende informasjon og kultur. I de tilfeller der et forbud er utenfor norsk jurisdiksjon skal produkter som inneholder DRM-teknologi være tydelig merket.

Enstemmig støtte i paritet

Venstres nestleder Trine Skei Grande støtter forslaget til ungdomsavdelingen:

- Lovgivningen vi har i dag gjør hele generasjoner til kriminelle, uten at vi har klart å lage noe system som sikrer at opphavsmennene får penger. Vi klarte å utvikle nye systemer for kompensasjon da kopimaskinen kom, men vi har ikke maktet å gjøre noe med dagens teknologiske utvikling. Lovverket må tilpasses borgerne og den moderne teknologien, sier Skei Grande.

Skei Grande sier hun ikke er enig i absolutt alt i uttalelsen, som også ønsker fri sampling, kortere opphavsrettighet og forbud mot DRM.

- Det er uansett internasjonal lovgivning som regulerer de fleste av disse spørsmålene. Jeg har heller ikke konkludert på alle områder, men jeg har stor tro på at Venstre kommer til å vedta en radikal, nytenkende og moderne politikk på IT-området, som samtidig ivaretar artistenes interesser, sier hun.

- Dagens regelverk er utdatert

Venstre mener at teknologien gir enorme muligheter til å spre alle former for kultur, både smal og bred, over hele verden nesten uten kostnader.

- Det er fantastiske ny muligheter som har åpnet seg. Venstre vil bruke teknologien og mulighetene for fildeling. Derfor vil Venstre oppmuntre til innhenting, utnytting, videreforedling og spredning av all kultur til ikke-kommersielle formål, sier sentralstyremedlem i Unge Venstre, Jonas Stein Eilertsen.

Til Ballade sier Eilertsen i dag at Venstre er det første partiet i Norge som ønsker å endre på et utdatert regelverk som ligger langt etter teknologien.

- Hundretusener av nordmenn blir kriminalisert av dagens regelverk, og det kan bare ikke forsvares. Det blir som å sette fartsgrensen på motorveiene ned til 30 km/t, tilpasset en trafikk med hest og kjerre, sier Eilertsen om bakgrunnen for at Unge Venstre ønsker denne endringen.

Hvordan stiller Unge Venstre seg til kampanjen mot ulovlig fildeling, Piracy Kills Music, som ble lansert tidligere i år?

- De prøver å gå baklengs inn i fortida, og tilhører den reaksjonære delen av platebransjen, fnyser Eilertsen.

- Det er en moralistisk kampanje og jeg tror folk flest ser hvor meningsløs den er. Poenget er jo at nå har vi en unik mulighet til å spre kultur. Det er mulig å ha et mangfold vi aldri har sett maken til. Folk kan sitte hvor som helst og oppdage nye ting, noe som er helt fenomenalt. Det vil også gjøre kulturen bedre.

Eilertsen understreker at det må skapet et avlønningssystem som fungerer:

- Det er flere måter å gjøre det på, og vi er åpne for å finne modeller. Eksempelvis går det an å legge en egen avgift på hardware eller på bredbåndstilgangen som styres inn til artistene.

- Et helt håpløst forslag

FONO er interesseorganisasjonen for uavhengige norske plateselskaper, og blant de som stiller seg bak kampanjen Piracy Kills Music. Leder Larry Bringsjord er ikke nådig mot Venstres forslag:

- Dette er jo et helt håpløst forslag, særlig punktet om fri fildeling brummer Bringsjord.

- Det er Venstre som har gammeldagse holdninger i dette spørsmålet, for det har jo vært fri fildeling i mange år. Nå finnes det et enkelt og relevant system som fungerer der alle som har rett på penger får pengene sine. Phonofile (som forvalter digitale rettigheter for norskeide plateselskaper, journ. anm.) har bygget opp dette i mange år, har fått opp et system i over 200 nettbutikker der det er mulig å kjøpe en låt for mindre enn en tyggis. Alle får altså pengene sine – inkludert staten som får moms, poengterer han.

Bringsjord sier til Ballade at dette forslaget er populistisk, og vedtatt for å tekkes Unge Venstre og unge velgere på bekostning av en hel musikkindustri.

- Hadde vi ikke kunnet tilgjengeliggjøre materiale på en fornuftig måte, kunne det vært noe fornuft i dette, men det kan vi altså. Jobben er gjort, fastslår han.

- Et annet viktig poeng som ofte blir borte i denne sammenhengen, er prinsippet i samfunnet om eiendomsrett. Med et håndslag fratas altså plateselskapene eiendomsretten til sitt eget produkt. Jeg skulle gjerne sett det skje i andre bransjer. Nei, jeg ser ikke noe positivt med dette i det hele tatt, avrunder Larry Bringsjord.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Copyright, Organizations