Boikott av jødiske musikere?
En rekke sentrale norske politikere, med kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i spissen, kritiserer i dagens Aftenposten spillestedet Cosmopolite i Oslo og arrangørene Rikskonsertene. Bakgrunnen er en avlysning av en planlagt konsert med det sveitsiske bandet Kol Simcha søndag kveld, der de ansatte på Cosmopolite skal ha fryktet bråk. Det var for øvrig minst et titalls ledige konsertsteder i hovedstaden der forestillingen kunne ha funnet sted.
Valgerd Svarstad Haugland (offisielt) (159x205)

Valgerd Svarstad Haugland fra KrF nøler ikke med å bruke sterke ord til Aftenposten i dag. - Avlysningen av konserten på Cosmopolite er et nederlag for demokratiet, sier kulturministeren.

Bandet fikk ikke gjennomføre sin konsert fordi to av gruppens medlemmer er ikke-israeliske jøder. Bakgrunnen er den for tiden svært så spente situasjonen i midt-Østen, der det også i Europa har kommet til voldelige sammenstøt mellom fraksjoner.

Daglig leder ved Cosmopolite, Miloud Guiderk, skylder i dagens utgave av Aftenposten på ansatte som ikke ønsket å jobbe og en lite hyggelig atmosfære.

- Skal det arrangeres konsert, må det være 100 prosent bra for alle, både de ansatte, publikum og musikerne, sier han. Han understreker at Kol Simcha, som betyr "Gledens stemme", er velkommen tilbake på hans scene når situasjonen har roet seg ned.

Stedet skal ikke ha ikke mottatt noen trusler eller annen utenforstående påvirkning. Direktør for Rikskonsertene, Einar Solbu, støtter likevel Cosmopolite i deres vurdering av situasjonen. Guiderk får også støtte fra leder for Flerkulturelt musikksenter hos Rikskonsertene, Tom Gravlie, som mener det ikke var praktisk mulig å finne ny arrangør eller nytt spillested. Dette til tross for at et titall veletablerte konsertsteder i går ikke hadde noe på sitt program, og det slett ikke er uvanlig med flytting av konserter på kort varsel.

- Det er trist at Rikskonsertene avlyser. I et demokrati er det viktig at alle får anledning til å ytre seg, sier SVs May Elisabeth Hansen. - Vi politikere kan ikke tvinge ansatte til å gjøre ting de ikke vil, men jeg synes dette er en merkelig sak.

Rikskonsertene markerte seg tidligere aktivt i den freds-skapende prosessen rundt Oslo-avtalen, og førte sammen palestinske og israelske musikere i samarbeid med Bel Canto og musikkprodusenten Sigbjørn Nedland.

Sensuren av orkesteret står delvis i ironisk kontrast til tidligere meldinger fra den landsomfattende konsertorganisasjonen. Kol Simcha presenteres på Rikskonsertenes hjemmeside i svært positive ordelag.

"Europas fremste klezmer-band", " musikken er smektende, potent og feststemt" og " smerte og livsglede, sorg og latter veksler hurtig. Kol Simcha engasjerer hodet, kiler hjerter og nærer sjelen", heter det seg der om orkestret, som allerede har gjennomført en langstrakt Norges-turne på et titall ulike steder uten noen som helst aksjoner eller dramatikk.

Sentrale politikere, som tidligere har vært viktige støttespillere for et spillested med økonomiske vanskeligheter, kommer nå med heftig kritikk både til spillestedet og deres ansatte - og den eksterne arrangøren Rikskonsertene, som attpåtil er et statlig organ.

- Det høres meningsløst ut at det ikke skal gå an å skape et sikkerhetsopplegg rundt en slik konsert som gjør at alle kan føle seg trygge. Man kommer i en horribel situasjon hvis kunstnere skal få spilleforbud fordi de er av en bestemt bakgrunn. Da er det pøblene som har vunnet, sier APs Trond Giske.

Stortingets visepresident Inge Lønning fra Høyre er enda skarpere i sin kritikk, og gjør landets politiske ledelse medansvarlig for avlysningen. Han råder i følge Aftenposten kulturministeren til å ta en telefon til sine underliggende organer og drøfte hvordan slike saker skal håndteres i fremtiden

Lønning er betenkt over den politiske makten slike utspill åpner for.

- For det første er det forferdelig trist. For det andre er det et eksempel på noe helt uakseptabelt, nemlig at man av frykt for bråk eller demonstrasjoner avlyser. Det er det samme som å sende ut en invitasjon til dem som ønsker å sjikanere jøder, sier Lønning.

Særlig kritisk er han til Rikskonsertenes håndtering av saken.

- Ansvaret for dette faller på alle impliserte, men jeg synes kanskje det faller et særlig ansvar på ledelsen for Rikskonsertene. Det er sånne eksempler som minner litt for mye om ting som har skjedd før i verden, sier Lønning.

Av Jan-Olav Glette Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Genre\Folk / Traditional\Ethnic, Politics, Tours