Vil blokkere Pirate Bay
Kulturdepartementet vil stoppe piratkopiering ved å blokkere nettsteder og tillate registrering av IP-adresser.

- Jeg er fan av Ida Jenshus. Men det betyr ikke at jeg har rett til å spre hennes åndsverk uten at hun får betalt for det, sa kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) under presentasjonen av forslaget til endringer i åndsverksloven.

Forslaget kommer etter vurderinger av andre lands tiltak, som for eksempel symbolsøksmålene i USA, hvor mer eller mindre vilkårlig utvalgte enkeltnedlastere har blitt satt opp mot massive søksmål, og Frankrikes utestengning av IP-adresser som har blitt brukt til nedlasting, noe som kan ramme andre nettbrukere i samme husstand. Dette er metoder Huitfeldt mener rammet for hardt og upresist, og eksempler på noe hun ikke ønsket seg.


Registrering av IP-adresser
I høringsnotatet heter det at "departementet mener at rettighetshavere bør ha mulighet til sivilrettslig forfølgning også ved krenkelser på Internett. Dette forutsetter en adgang til å registrere og lagre IP-adresser som er benyttet til krenkelser, og til å få adgang til identiteten til abonnenten som den aktuelle IP-adressen kan kobles til."

Registreringene må rapporteres inn til Datatilsynet, som også kan føre tilsyn med at dette skjer på forsvarlig måte.

Reglene for hvordan rettighetshavere skal kunne få ut informasjon om hvem som står bak en IP-adresse som er benyttet til ulovlig fildeling, foreslås forenklet og tydeliggjort. Før beslutningen om identifisering eventuelt fattes av domstolen, skal Post- og teletilsynet komme med en uttalelse om hvorvidt internettleverandørene skal løses fra taushetsplikten.


Blokkering av nettsteder
Samtidig åpnes det for blokkering av nettsteder som åpenbart og i stort omfang tilgjengeliggjør innhold i strid med opphavsretten. Et lignende grep har blitt gjennomført i Danmark. Huitfeldt nevnte Pirate Bay som eksempel på et nettsted som kunne blokkeres.

Blokkeringen skal pålegges internettleverandørene, og vil kunne skje etter to alternative modeller i høringsnotatet. Det første alternativet går ut på at Medietilsynet kan fatte vedtak om blokkering, og at eventuelle klager kan rettes til en egen klagenemnd. Det andre alternativet går ut på at man gjennom egne regler i åndsverkloven legger slik kompetanse til domstolene.

Av Espen A. Eik Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Internet, Politics