Carte Blanche på Norgesturné
Hvor blir det av alle de små, hverdagslige hendelser som ingen husker? Hvor blir det av den kunnskapen som ligger gjemt i øyeblikkene? Det er noe av utgangspunktet for den nye forestillingen fra Carte Blanche og Ina Christel Henriksen.

En dør inn til et glemt værelse blir åpnet. Publikum og dansere inviteres inn til å gjenoppdage elementer av tid som har vært gjemt.

"Var tiden altfor trang for alle begivenheter?" -- Bruno Schulz, fra novellen "Krokodillegaten"

Nestoren i norsk dans, Ina Christel Johannessen, er tilbake med et nytt helaftens verk for Carte Blanches 12 utrykksfulle og anerkjente dansere.

Hvor blir det av alle de små, hverdagslige hendelser som ingen husker? Hvor blir det av den kunnskapen som ligger gjemt i øyeblikkene?

Publikum og dansere inviteres inn i et rom som er fullt av historier og glemt kunnskap. Ut av skuffer og skap kommer hendelser, små episoder og situasjoner som har ligget lagret over lang tid. Når noen åpner en skuff, reaktiveres hendelsene og dansere og publikum får gjenoppleve noen av de begivenheter som ikke fikk plass i sin egen tid.

I vår kultur bæres stadig ting inn og ut av rom og bygninger. De fleste tingene kastes, men noen blir værende og glemmes. Vi ser dem ikke lenger. Inntil de plutselig dukker opp igjen når noen finner dem. I sin nydelige bok The Senses Still, skriver sosialantropolog Nadia Seremetakis om hvordan vårt globale konsumsamfunn, med sin bruk og kast kultur, går glipp av de historiene som ligger lagret i materialer som får overleve i tiden og gjennom generasjoner. Tenk for eksempel på den gamle duken som bestemor heklet en gang da hun var ung, eller koppen som mor eller far drakk av hver dag. Den som har et lite skår på hanken.

I dag har slike ting mindre verdi fordi markedskreftene får oss til å kjøpe nytt. Historiene som lagres i ting over tid, kan trigges og gjenopplives i det sanselige møtet mellom objektet og kroppen, sier Seremetakis. Det er på denne måten vi skaper kollektiv kunnskap og en felles historie, mener hun. Det er fellesskapet som langt på vei går tapt i det globaliserte samfunnet.

Selve livet utfolder seg i øyeblikkene. Midt mellom alle gjøremål, innimellom planer og avtaler, oppstår sprekker hvor elementer av tid dukker opp. For igjen å sitere Bruno Schulz, som har vært en stor inspirasjon i arbeidet med denne forestillingen: "Denne virkeligheten er tynn som papir og alle dens rifter røper hvor kunstig den er".

Som i Carte Blanches prisbelønte suksessforestilling fra 2004, ”I lie, I speak”, samarbeider Ina Christel Johannessen med scenograf og kostymetegner Kathrine Tolo, og sammen har de utarbeidet en forestilling hvor publikum får møte en tilsynelatende velorganisert overflate, men hvor mye ligger gjemt i skuffer og skap…

Stykket handler om hva som er synlig og hva som er usynlig; hvordan vi forsøker å strukturere vår virkelighet gjennom kart og systemer, men der selve livet likevel dukker opp i sprekkene og i mellomrommene. Livets mer komplekse sider ligger i det vi ikke kan se. 


Elements of Time
                              
Torsdag 1.mars kl. 19.30
Urpremiere!
Elements of Time av Ina Christel Johannessen
Bærum kulturhus, Bærum
 
Fredag 2.mars kl. 19.30,  Lørdag 3.mars kl. 19.30, Onsdag 7.mars kl. 19.30
 
Trøndelag teater, Trondheim
Torsdag 8.mars kl. 19.30 , Torsdag 15.mars kl. 19.30,
 
Hålogaland teater, Tromsø
Fredag 16.mars kl. 19.30,  Lørdag 17.mars kl. 18.00

Teatergarasjen, Bergen, Onsdag 21.mars kl. 20.00, Torsdag 22.mars kl. 20.00, Fredag 23.mars kl. 20.00, Lørdag 24.mars kl. 20.00, Onsdag 28.mars kl. 20.00, Torsdag 29.mars kl. 20.00

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Dance, Concerts, Theatre, Tours