Kulturmoms: - In Trond we trust

Festivaler, konsertarrangører og fri scenekunst vil ikke bli omfattet av kulturmomsen. - For oss var dette et kjempegjennombrudd og vi er veldig glade for å bli hørt, sier Monica Larsson i Norsk Rockforbund.

Av Carl Kristian Johansen

Etter at det regjeringsoppnevnte Kulturmomsutvalget la fram sin innstilling i februar 2008 har konsertarrangører og artister, blant annet representert av Norsk Rockforbund og GramArt, ropt et høyt varsku om konsekvensene av en omlegging.

Kulturmomsutvalget foreslo blant annet å legge 8 % moms på billetter, noe motstanderne har ment ville føre til høyere billettpriser for publikum, som igjen ville føre til lavere besøk, dårligere økonomi for arrangører, lavere honorarer til artister og skuespillere, og til slutt færre arbeidsplasser i denne sektor av kulturbransjen.

Kulturmomsutvalget har presisert at forslaget innebærer at mens man må betale 8 % i utgående moms, vil man få fradrag for 25 % på inngående moms. Kultursektoren som helhet ville dermed få gevinst med det foreslåtte momssystemet, mener utvalget.

Motstanden mot forslaget har vært stor og trykket på saken har vært vedvarende siden oppropet mot kulturmoms ble en realitet for ett år siden. Kampanjen toppet seg denne uken under slagordet Dyrt nok, som henvendte seg direkte til kulturministeren.

Unødvendige bekymringer
Torsdag kom beskjeden fra finansminister Kristin Halvorsen og kulturminister Trond Giske om at festivaler, konsertarrangører og fri scenekunst ikke vil bli omfattet av kulturmomsen. Konklusjonen ble trukket for lang tid tilbake, og Giske sier til Dagbladet at han har registrert uro rundt kulturmomsen i kulturlivet.

- Dermed følte vi at det var riktig å gå ut og dempe den unødvendige bekymringen.

Monica Larsson i Norsk Rockforbund tar dette som en kjærkommen nyhet og mener at de har fått akkurat det de har ønsket seg. Forbundet har ikke fått gehør i Finansdepartementet og har vært bekymret for at spørsmålet om kulturmomsen skulle forbli en byråkratsak og ikke en politisk sak. Slagordet Dyrt nok! var en appell til Giske om at en innføring av moms ikke måtte spise opp det de siste årenes kulturløft.

- Vi fikk svar på tiltale. For oss var dette et kjempegjennombrudd og vi er veldig glade for å bli hørt av Trond Giske. In Trond we trust, sier Larsson.

- Igjen så viser det seg at det er viktig å stå sammen og at det nytter å gå på tvers av genreuttrykk, sier Larsson, og mener at samarbeidet med blant annet komikere og danseinstitusjoner viser at det nytter å stå sammen.

I artistorganisasjonen GramArt blir også nyheten om at feltet de representer ikke blir omfattet av momsordningen godt mottatt.

- Dette betyr at artistene kan fortsette slik de gjør uten å bli pålagt masse byråkrati og avgifter. De kan konsentrere seg om det de gjør best nemlig å skrive musikk. En innføring av kulturmoms på 8 % ville fått uheldige konsekvenser for artister og alle frilansere innenfor det frie kulturlivet, sier Elin Aamodt, daglig leder i GramArt.

At Halvorsen og Giske snudde seg rundt på få dager før sommerferien betyr at kultur betyr mye for den sittende regjeringen, mener Aamodt.

- Vi er glad for å bli hørt og glad for at de tok ansvar.

Museumsmoms?
Det er enda ikke bestemt hva kulturmomsen skal omfatte. Andre deler av kulturlivet, som museumssektoren, har ønsket seg en innføring av kulturmoms.

Generalsekretær i Norges museumsforbund, Tron Wigeland Nilsen, sier til Dagbladet at han håper momsen blir innført på de resterende områdene. Ved betaling av en fast momssats slipper man å bruke tid og ressurser på momsplanlegging av momspålagte deler av virksomheten som for eksempel kafédrift.

- Det kommer en ny museumsmelding i august, og der forventer vi å kunne lese om moms, sier Wigeland Nilsen til avisen.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Politics