Cantando: Skeptisk til åpne løsninger
INTERVJU: Cantando musikkforlag i Stavanger stiller seg skeptiske til at det nå blir mulig å laste ned digitale noter i pdf-format uten noen form for begrensninger. Cantando selger digitale noter knyttet til systemet Safe print. - Det må lages sikre løsninger. Vi har lært av feilene etter å ha jobbet med disse problemstillingene i en årrekke, sier forlagssjef Stefan Bengtsson til Ballade i dag.
Cantando_logo (400x280)

Av Bjørn Hammershaug

Cantando musikkforlag i Stavanger har solgt noter i over 20 år, og er blant landets ledende musikkforlag. De siste ti årene har de også satset tungt på salg av noter på Internett gjennom sine nettsider cantando.com og notebanken.no.

Forlagssjef Stefan Bengtsson er ikke over seg av begeistring for den nye satsningen til MIC og NOPA, det såkalte ”Låtprosjektet”, som gir muligheten til å kjøpe digitale noter av enkeltlåter på nett. Det er særlig at notene formidles som åpne pdf-filer som har vakt Bengtssons reaksjon.

Ingen beskyttelse

- Det er ikke aktuelt for oss å gå inn i dette prosjektet slik det er nå. Årsaken til det er at notene overhodet ikke er beskyttet. Jeg handlet en låt via musikkonline.no i går, som jeg uten problemer videresendte til min sekretær. Vi er veldig opptatt av opphavsmennenes sikkerhet, og de blir ikke ivaretatt på skikkelig vis her, sier Bengtsson til Ballade.

Han eksemplifiserer med at en ansatt i en større bedrift kan kjøpe én note, legge den ut på firmaets intranett og dermed gjøre den tilgjengelig for alle ansatte i bedriften.

- Dette kan sammenlignes med alle problemene som oppstod rundt nedlasting av lydfiler. Det må lages sikre løsninger. Vi har lært av feilene etter å ha jobbet med disse problemstillingene i en årrekke.

Bengtsson uttrykker forundring over at MIC ikke har tatt kontakt med Cantando rundt disse problemstillingene.

- Jeg er forbauset over dette. MIC vet vi har gode løsninger, noe vi også har presentert for dem, blant annet på musikkmessen i Frankfurt. Vi har også snakket med NOPA om dette og de inviterte til samarbeid, men vi hørte heller ikke noe mer derfra.
Safe print

Bengtsson kan fortelle at Cantando bruker systemet ”Safe print”, som knytter bestillingen direkte opp mot en printer, og som gir tilgang til noten gjennom en kvittering sendt på e-post.

Men det er vel like fullt mulig å scanne denne noten for ulovlig videreformidling?

- Det kan du si, men vi legger i hvert fall ikke opp til systemer som gjør det enklere å bryte loven enn nødvendig. Vi har veldig dårlige erfaringer med det. Safe print fungerer veldig bra hos oss, og vi formidler noter av norsk musikk ut til hele verden.

Territoriale grenser

Et annet moment Bengtsson trekker frem er ”territorial avgrensninger”.

- De store musikkforlagene, som EMI og Sony/BMG, er strenge på sine territoriale avgrensninger. De tillater for eksempel formidling av et produkt kun til Skandinavia og Baltikum. Med vårt system må kjøperen velge hvilket land han kjøper fra og dette sjekkes før produktet sendes. Det er mye å tenke på før man går i gang med et slik prosjekt, og dette virker litt lettvint, sier Bengtsson.

Han legger like fullt til at det viktigste i denne sammenhengen er at norsk musikk eksporteres utenfor landegrensene.

- Dette er en glimrende og fremtidsrettet måte å eksportere musikk på, og en mulighet til å nå utover lille Norge.

Cantando Musikkforlag AS ble etablert i 1986. Forlaget utgir ca. 250 nye verker årlig. I tillegg til tradisjonell noteutgivelse forvalter forlaget også rettigheter for flere artister, komponister og tekstforfattere.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Music Industry, Genre\Popular Music, Printed Music News, Copyright