Tigerstaden viser tenner
I dag kommer jazzen til Tigerstaden. Oslo Jazzfestival tar 1500 kroner for et festivalpass, har ingen teltplass, og ingen gigantscener foran gjørmete fotballarenaer. Men hvem trenger vel det når man kan skilte med 17 eminente konsertsteder midt i Oslo? I en uke kan jazzfolket meske seg med over 60 konserter - noen av de 360 artistene kommer fra fjerne verdenshjørner, andre kommer med trikken fra Briskeby. I fjor kunne festivalen skilte med over 17 500 besøkende.
Nymark Collective (374x240)

Festivalgeneral Aage Teigen er en av to fast ansatte som gjør Oslos største jazzmønstring mulig.

- Vi har over 200 frivillige som jobber døgnet rundt, så ingen blir rike på dette, pengene går til å få inn de beste utøverne, forteller han.

Et kjapt blikk på spillelistene forteller at Teigen & Co. langt på vei har lyktes: Spredt over den kommende uken vil det meste av det beste innenfor norsk Jazz være å finne midt i Oslo sentrum - sammen med en hel rekke utenlandske attraksjoner ekte jazzfantaster ellers ville ha reist langt for å oppleve:

På listen over musikalske scoop finnes blant andre Bobby "Don't worry, be happy" McFerrin. Han har tidligere jobbet med Chick Corea, Herbie Hancock, Joe Zawinul samt cellisten Yo Yo Ma. Hittil er det blitt 10 "Grammy Awards" på McFerrin, som kommer til å åpne festivalen. Trioen han har med seg til Oslo er heller ikke smågutter: Gil Goldstein trakterer pianoet, Richard Bona spiller bass, og bak slagverket vil vi finne Omar Hakim.

Fra USA kommer blant andre gospeldronningen Etta Cameron og trompetesset Nicolas Payton. Fra Belgia kommer legendariske Philip Catherine, som gjennom sitt ekstensive samarbeide med blant andre Chet Baker, Larry Coryell og Benny Goodman har vært en frontfigur i europeisk jazzliv siden 60-tallet. Denne gangen spiller han med den norske bassisten Arild Andersen.

Av norske artister kan vi glede oss til jazzpoesi fra Sigurd Køhn Kvintett, "A Hungry Dog Bites A Dry Bone", og Oslo Jazzfestival sitt første bestillingsverk, som vil få sin uroppføring på i Gamle Logen: - Nymark Collective er et ungt og spennende ensemble som ligger i skjæringspunktet mellom New Orleans-tradisjonen og groovy moderne jazz, sier Teigen: - De imponerte stort på festivalen i fjor, der de ga ut sin første plate, som siden har fått strålende kritikker. I år får vi høre stykket "Contemporary Tradition" for aller første gang.

Ellers vil festivalen presentere musikk som spenner over hele jazzspekteret; som for anledningen også omfatter en Ninja Tune-aften med Amon Tobin, Ty, WTC, Oslo Fluid og DJ Bizznizz. Teigen forklarer at selv om disse artistene ikke er det folk flest forbinder med jazz, så har de helt klart sin plass på Oslo Jazzfestival:

- Sjangrene er ikke så klare som de engang var, nå om dagen spiller musikere i mange ulike kategorier, og de artistene vi har tatt inn berører alle jazzen på ulike måter. Vi legger også vekt på å ha et tilbud til alle musikksmaker - det viktigste er at det er rom for improvisasjon og krumspring innenfor musikken som fremføres. Jazz skal være lekent, spennende og nytt hver gang, hvis publikum vet hva som skjer blir det fort kjedelig.

Kjedsommelighet er neppe noe publikum trenger å bekymre seg over denne gangen - festivalpassene er det verre med: Det er kun en drøy håndfull festivalpass (kr. 1500) og dagspass (kr. 400) igjen. Disse kan du slå klørne i ved å ringe 22 42 91 20.

Full oversikt over konserter og spilletider finnes på http://www.oslojazz.no

Av Knut Steen Foto/illustrasjon: