By:Larm Live fra L(avie) til O(st & Kjeks)

I vår guide til by:Larm LIVE sneier vi i dette avsnittet innom bl.a. folkemusikkinspirerte Lumsk, elektronikaduoen Magenta, det alternative country-bandet Muzzlewhite, tivolipop-orkesteret Nicolai og den kritikerroste, unge jazzfiolinisten Ola Kvernberg og hans band.

Lavie
Lavie Halima Hassani startet sin karriere som Bluesartist i Bergen. Sammen med H.P. Gundersen spilte hun rundt på lokale vestlandsklubber og opparbeidet seg solid live erfaring. Senere har hun både studert film i Danmark og studio-teknikk i Oslo. Hun har etter hvert utviklet seg til en sterk låtskriver i tradisjon med f.eks. Sheryl Crow, Aimee Mann og Susanne Vega. Live har Lavie med seg flere profilerte musikere, og hun har gjort en rekke opptredener det siste året. Det jobbes nå med debutalbumet, som kan forventes en eller annen gang i år.

Lowdown
Fem unge menn fra Rogaland entret norske konsertscener med et brak i fjor høst. Med sin andre opptreden noensinne vant de Stavangerdelen av Zoom. Under finalen i Oslo var Black Balloon Records til stede, og platekontrakten var raskt i boks. Rivende gitarer, blytung rytmeseksjon og en karismatisk vokalist kombineres med sterke låter, dynamiske arrangementer og melodisk puls. Band som Pantera, Meshuggah, Deftones, Machine Head og Faith No More kan være brukbare referanser. Deltok både på Infernofestivalen og Quarten 2002, og gir straks ut album i hele Europa.

Lumsk
Gåtes suksess har åpnet manges øyne og ører for den rike folkemusikktradisjonen vi har i Norge. Lumsk er et band fra Trondheim som tapper inn i de samme kildene, men som allikevel har en annen tilnærming til materialet. De syv bandmedlemmene har bakgrunn i alt fra folkemusikk, progrock og hardrock, til pop og country. Resultatet er et melodiøst, rått og til tider tungt trollbrygg som samtidig er stemningsfullt og vakkert. Lumsk byr på alt fra rolige folketoner til massive metall med melodiøst stryk og elementer av folkemusikk. Noe utenom det vanlige.

Magenta
Oslobandet Magenta, som i hovedsak består av Anders Odden (gitar, samplinger) og Vilde Lockert (vokal), var i høst store favoritter blant tyske DJer, samtidig som singelen "All Over" gikk rett inn på en imponerende 2. plass på de offisielle salgslistene i Hellas.
Albumet "Little Girl Lost" ble rett før sommeren gitt ut på den tyske labelen Re-Pop, og fikk straks svært god respons fra tyske kritikere. Det viktige musikkbladet Zillo kalte utgivelsen "...incredible exciting and varied", mens det mer spesialiserte tidsskriftet Gothic omtalte Magentas musikk som "...fascinating, genuine, undescribable". Albumet slippes nå endelig også i Norge, og byr på lekker elektronisk pop av beste merke, der gode melodier, spennende atmosfærer og delikate arrangementer gjør det hele til en usedvanlig flott affære. Anders Odden har tidligere spilt i metal-bandet Cadaver, og har også turnert med Apoptygma Berzerk.

Magic Pillows
En høstdag i 1999 kom kjernen av det som senere ble Magic Pillows sammen for første gang i Vestfoldbyen Holmestrand. Sommeren 2001 spilte de inn sin andre skive “Enter Twilight EP” der bandet har funnet formen etter et par år med utvikling. EPen ble plukket opp og utgitt av lille Osito Records tidlig i 2002, og Magic Pillows har det siste året vært hyppige gjester på hovedstadens klubbscener. Musikken er akustisk basert med intensitet og nerve. De fengende melodilinjene med innslag av psykedelia matches med drømmende tekster. Deres første album er under bearbeidelse og varsles i løpet av 2003.

Miksha
Et energisk og hardtslående band med sterke gitarer og strenge samples. Opprinnelig kommer Mikshas medlemmer fra Vadsø i Finnmark, men de har siden høsten 2001 hatt base i Trondheim. På samme tid sikret de seg tittelen Trøndersk Mester i Rock, og har i ettertid besøkt scener på flere kanter av landet. “Miksha spilte på Knaus sist semester, og da leverte de en så fantastisk bra konsert at vi bare måtte invitere dem tilbake. Bandet er trønderske mestere i rock 2001, og spiller en hardtslående form for industriell metall…Vi krysser fingrene og håper de ikke lager flere hull i scenen på Knaus.” (Studentersamfundets program 2002)

Mikkel
Mikkel er en artist med en stor spennvidde og et meget godt grep om sin egen musikkstil og image. Han skriver alt materiale selv, driver sitt eget plateselskap og lager videoer gjennom sitt eget videoproduksjonsselskap. Han er også involvert i booking-biten. Den første singelen til Mikkel, ”Jazzy Demon”, ble meget godt mottatt av lokalradioene rundt omkring i landet og ble A-listet hos mange. Mange har kanskje bitt seg merke i musikkvideoen etter at den har blitt vist på ZTV flere ganger. Musikkstilen til Mikkel er en spennende miks av soul og pop med elementer av jazz og rap. Han har skapt sitt eget lydbilde med reflektert lyrikk, som han mener er sjeldent i jungelen av moderne musikk.

Minor Majority
Har man hørt noe særlig på Petre i vinter kan man nesten ikke ha unngått å få med seg den vakre akustiske låta ”Dancing in the backyard” med Oslobandet Minor Majority. Denne er tatt ifra deres andre plate ”If I told you, you were beautiful”, som ble sluppet på Big Dipper Records i høst, og som skaffet bandet en masse gode lovord fra pressen for deres lavmelte og lune gitarpop. Siden den overbevisende debutplata ”Walking back from Nicole’s” som kom et snaut år tidligere, har Minor Majority blitt utvidet til en trio. I tillegg til produsenten Andreas Berzelly og låtskriver og vokalist Pål Angelskår, har Jon Arild Stieng fått fast plass i bandet. At Pål Angelskår er en av landets beste og mest produktive låtskrivere er ingen overdrivelse. På de siste fem årene har det resultert i fire flotte album, to med Minor Majority og to med hans andre band Reverend Lovejoy. ”Kanskje er ”If I told you, you were beautiful” årets norske album. Høstens vakreste opplevelse er det uansett” (Panorama.no)

Mohammed
Denne kraftsalven fra søvnige Horten i Vestfold oppsto ikke som et resultat av 11. september. Da hadde de faktisk holdt på et halvt års tid allerede, og tre måneder etter den skjebnesvangre dagen gikk de i studio der de bl.a. spilte inn låta “Evil dr. Fu Manchu”. Det tok ikke lang tid før Petre la demoen på B-lista, der den snurret i over to måneder. Dermed ble bandet, som inntil da ikke hadde satt sine bein på en konsert-scene, oppringt av den ene konsertarrangøren etter den andre. I løpet av sommeren gjorde de over 20 jobber før de konsentrerte seg om et nytt studioopphold. Musikalsk er Mohammed breibeint rock med punkreferanser og et tydelig snev av metall. Live spares det ikke på kruttet, og ryktene har surret i hovedstaden om en veritabel energibombe fra helvete som sparker deg rett i bakken. Det nye året bringer Mohammed ut på konsertscenene igjen med et nyutgitt minialbum i bagasjen.

Muzzlewhite
2002 var et bra år for Muzzlewhite. Deres selvtitulerte andrealbum sopte inn høye terningkast i de fleste større aviser, de turnerte flittig, og var bl.a. å se på Øyafestivalen. Nytt album er allerede i produksjon og kan ventes til våren. “Deilig melankoli…bandet har klart å skape sin egen sound innenfor det utvidede rockbegrep – hvori opptatt alternativ country… Muzzlewhites andre CD er intet mindre enn en uvanlig sterk styrkeprøve…her er det bare å løpe fort til nærmeste oppegående CD-forhandler:” (Øyvind Rønning, Dagbladet) “Dette liker jeg veldig godt…et uttrykk som står til troende og mer enn det…La like gjerne Wilco eller Lambchop være en referanse. Men Muzzlewhite er ikke kopister, de er sjarmerende og tilgjengelige på sine egne premisser… Dette er lyden av et band vi bare kan håpe fortsetter.” (Jon Erik Frydenlund, Natt&Dag)

Nicolai
Nicolai er bandet som etter at de spilte på by:Larm i fjor, fikk journalisten i Universitas til å skrive: "Prektige piker åpner knapper i blusen, heller i seg øl som om de skulle være mannfolk, og stive studenter lar hoftene føres ut i rullende malstrømmer." Nicolai er med på Zoom-arrangementet i år, derfor kommer de med sitt forrykende tivolipopshow på by:Larm i år også. That's right, sir! Å være på konsert med Nicolai er nemlig en heseblesende og ekstremt morsom opplevelse. De gir absolutt alt hver gang. Musikken deres er en drøy blanding av surf-rock, sirkus, 60-talls harmonier, aggressive gitarer og forrykende rytmer. Denne miksturen setter publikum i ekstase, og Nicolai høster alltid en vanvittig respons.

Ola Kvernberg Band
Ola Kvernberg, med sterke røtter i folkemusikk, vokste opp på kysten av Møre og Romsdal, og har fra svært ung alder av vært en aktiv musikant under konstant utvikling. Han har tilbragt mangfoldige timer i orkester, spelemannslag, gammaldansorkester, i tillegg til å ha skolert seg klassisk gjennom 10 år i den kommunale musikkskolen. I en alder av seksten fant Ola veien til jazz, med særlig forkjærlighet for Oscar Petersons eminente pianospill, som for den unge nordmannen gar blitt et forbilde på hva swing egentlig dreier seg om. Ola hadde sitt offisielle gjennombrudd ved et spontant møte med de ikke ukjente Hot Club de Norvège under den årlige Django-festivalen i Oslo, noe som resulterte i utgivelsen ”Hot Club de Norvege presenting Ola Kvernberg & Jimmy Rosenberg”. Platedebuten fikk strålende kritikker, hvor bl.a. Dagbladets Terje Mosnes rullet 6 på terningen. Siden har Ola spilt på bortimot alt av jazzfestivaler i Norge, samt turnert i utlandet, mottatt en rekke priser, og medvirket på ytterligere fire utgivelser, inkludert den sterkt roste soloplaten ”Violin”.

On Trial (DK)
On Trial gjester oss fra Danmark, og blir betegnet som en av de “next big things” innen den moderne psykedelia-scenen. Musikken blir drevet frem av fuzzgitarer og hammondorgel, er blitt betegnet som psykedelisk garasjerock, men inneholder også konsise nikk til dagens hardrock. Bandet debuterte med en single for snart femten år siden, og nyter i dag en høy stjerne innen det internasjonale stoner-miljøet, via plater som ”New day Rising”, der de bl.a. gjorde covere av Roky Erickson og 13th Floor Elevators. On Trial er Bo (sang), Anders (den ene gitaren), Henrik (den andre gitaren), Nikk (bass) og Guf (trommer og primalskrik). Den sistnevnte er også hjernen bak Baby Woodrose, som gjorde en svært fin opptreden under by:Larm i fjor.

Ost & Kjeks
Bak aliasene Ost & Kjeks gjemmer Tore Gjeldrem aka Dj Tore Jazztobakk, og produsenten Petter Haavik seg. De har begge bakgrunn fra internettsiden Planet Noise, en side som presenterer flere norske elektroniske artister som animerte figurer.Ost & Kjeks er et slags ”musikalsk dogmekonsept” som tar utgangspunkt i lyder av Ost, kjeks og sang. Lydene blir videre samplet og bearbeidet til dansbar elektronika og lydkollasjer. Målet er også å skape en ny lydopplevelse både fra scenen og på plate. Live er Ost & Kjeks en blanding av performance og konsert. Ved hjelp av kostymer, video animasjon og live sampling ønsker de å ta publikum med på en reise i deres verden, hvor basstromma er en stor Edamer og hi-haten er en knasende Ritzkjeks.

Kilder: Norwegian Band Index, diverse presseskriv, nettaviser og ryktebørser. Disse mini-biografiene er hovedsaklig skrevet av Øystein Ronander og Henning Krane i by.Larm-organisasjonen, dels supplert av Ballade-redaksjonen. Madder Mortem har dessverre måttet trekke seg, etter å ha landet en stor Europaturné som oppvarmer for svenske Opeth, og Manngard fra Bergen går inn på deres plass.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry, Festivals, Genre\Popular Music, Concerts