Tellé svarer EMI - og legger ut gratis musikk
Da daglig leder i Tellé Records, Mikal Telle, i går ble intervjuet av Dagens Næringsliv, ga han sin fulle støtte til piratnedlasting av musikk fra internett. Sjef for EMI Recorded Music Norway, Per Eirik Johansen, som fra august 2002 innførte kopibeskyttelse på alle EMIs norske utgivelser, likte dette dårlig, og sa: "Hvis et plateselskap synes det er flott at man kan skaffe musikk gratis, burde de gitt bort platene gratis også". I dag svarer Tellé med å legge ut tre gamle og ett nytt album - pluss en single - for fri nedlasting.
Mikal Telle (200x192)

Av Arvid Skancke-Knutsen

Nærmere tohundre musikkinteresserte raste i forrige uke mot plateselskapet EMI på nettsiden Bertine.com. – Vi skal slåss mot piratvirksomhet på alle plan, uttalte EMI-direktør Per Eirik Johansen til Dagens Næringsliv i går, men samtidig hindrer ikke den omstridte kopisperren at musikken spres som nedlastbare filer på nettet. En undersøkelse som MMI nylig utførte for rettighetsorganisasjonen Norwaco konkluderte med at rundt 900 000 nordmenn over 15 år har lastet ned mp3-filer.

Dagens Næringsliv har den siste tiden hatt en serie artikler rundt dette - bokstavelig talt - brennbare temaet. I går intervjuet avisen Mikal Telle, som gjennom sitt Telle Records har vært en svært viktig pådriver for Bergensbølgen i ny, norsk musikk. Det var Mikal Telle som i sin tid oppdaget og ga ut senere størrelser som Röyksopp, Ralph Myerz & The Jack Herren Band og Kings Of Convenience, i tillegg til at han også har en backkatalog som bl.a. omfatter Bjørn Torske, Kaptein Kaliber, DJ Erot og Annie.

I intervjuet i Dagens Næringsliv i går uttrykte Mikal Telle full støtte til piratnedlasting av musikk fra Internett. Han uttalte bl.a. følgende: - Vi laster ned flere album hele tiden, hver dag. Vi har ingen problemer med at folk laster ned vår musikk. Vi er bare fornøyde med at flere får kjennskap til vår musikk og det vi driver med. Vi er uansett så små at vi ikke merker det økonomisk. Vi oppfører oss ikke som de store plateselskapene, som merker det økonomisk og blir desperate.

EMI-direktør Per Eirik Johansen, som den siste tiden har måttet tåle mye kjeft for sin kopisperre-politikk, var ikke uventet meget uenig i Telles vurderinger.

- Det er et enormt problem så lenge vi ikke får betalt for det vi gjør. Vi prøver alle muligheter vi har for å kunne ta oss betalt. Hvis platebransjen skal overleve, er vi nødt til å finnne en løsning på dette, sa Johansen til DN, samtidig som han måtte innrømme at kopisperrene ikke syntes å fungere etter hensikten, siden flere norske EMI-utgivelser alt er fullt tilgjengelige på nettsteder som Kaaza.

Per Eirik Johansen kastet også ut følgende brannfakkel i retning av Mikal Telle: - Hvis et plateselskap synes det er flott at man kan skaffe musikk gratis, burde de gitt bort platene gratis også.

Nå har Mikal Telle tatt EMI-direktøren på ordet. Samtidig som en kunngjøring ble sendt ut til pressen, der Telle bekreftet at dette var en reaksjon på Johansens utsagn, la platesjefen ut denne meldingen på Tellé Records hjemmeside:

"I går ble vi på Tellé kastet inn i diskusjonen rundt gratis nedlasting av musikk fra internett. En journalist i Dagens Næringsliv spurte oss hva vi syntes om at nordmenn i fjor lastet ned musikk for syv milliarder norske kroner, og hvordan dette påvirket oss.

De norske majorselskapene liker ikke at folk får tak i musikken deres gratis, jeg antar det samme gjleder for majorselskaper i hele verden. De tror de kommer til å tjene mindre penger. Jeg hørte at det norske salget av CDer økte med mer enn 10% sist år, så hvis de taper penger, er det vel de uavhengige selskapene som vokser!

- Hvorfor, tenkte jeg. Kanskje det er fordi vi ikke bruker mesteparten av pengene og tiden vår på å jage de nettstedene der du kan laste ned musikk, vi bruker mesteparten av tiden vår på den gode musikken, og mindre på salget av plata. Vi er alltid i angrepsposisjon. Vi vil alltid at nye mennesker skal få høre musikken vår.

Uansett - vi på Tellé-kontoret laster ned en masse musikk hver dag, vi respekterer de artistene vi laster ned, og hvis musikken er god kjøper vi antakeligvis vinylen (eller kanskje CDen) uansett.

Vi tenkte at vi skulle vise vår takknemlighet til våre musikknedlastende venner, og til vår musikkscene. Derfor publiserer vi nå fire album og en single fra Tellé Records som gratis nedlastinger, vi har til og med lagt ut coverkunsten, i et format som er lett å skrive ut. Det er nå mulig å laste ned Bjørn Torskes album "Trøbbel", Kaptein Kalibers tre plater "Pop Ultra 1", Pop Ultra 2" og den ikke tidligere utgitte "Pop Ultra 2b", i tillegg til den 7" "I Will Always Love You" av Fredrik Saroea (feat. Annie).

Så, på vegne av Tellé og de aktuelle artistene, ønsker vi dere en hyggelig lytteopplevelse, og håper dere liker musikken.

Mikal

Telle understreker i pressemeldingen at utleggingen har foregått med artistenes samtykke. Du kan nå laste ned de fire albumene og singlene, inkludert utskriftsvennlige covere i pdf-format, fra denne siden.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Organizations, CD Releases, Politics, Press