Kommando: Ber TONO legge ned
TONO og Phonofile har denne uken gjort mer enn 47 000 norske musikkfiler tilgjengelig for gratis nedlasting. Serverene til både VG Nett og Musikkonline har gått glovarme, men ikke alle er like fornøyde med tilbudet. Kunstnergruppen Kommando i Bergen mener at TONO og Phonofile med dette har gitt bort en gave som ikke er deres; en gave de ikke engang har betalt for. - TONO arbeider ikke lenger for rettighetene til de små artistene og selskapene, hevder de: - Det kan virke som om tiden nå er inne til å si: "Takk TONO! Dere gjorde en flott jobb i 75 år! Gratulerer med dagen! Legg ned!"

Av Jørgen Larsson, for Kommando

TONO og Phonofile arrangerer denne uken Deledager. 47000 musikkfiler er tilgjengelig for gratis nedlasting i en hel uke.

Vi i Kommando gratulerer TONO med 75-årsjubileet og gleder oss over at TONO og Phonofile i den forbindelse etteraper vårt arrangement Deledagen 7. april i år. TONO ønsker å nå ut til folk med musikk og positive assosiasjoner. Men dessverre kan det se ut som om TONO og Phonofile her bare bekrefter et allerede negativt inntrykk av manglende kompetanse og musikalitet.

For her står blemmene i kø:

- Man gir bort musikk uten at hverken komponister eller utøvere blir honorert, med andre ord: TONO og Phonofile gir bort en gave som ikke er deres - en gave de ikke engang betaler for.

- Websider som er så og si ubrukelige på andre plattformer enn Windows/Internet Explorer.

- Kryptering som skal umuliggjøre annen avspilling enn fra denne plattformen, med de lydlige begrensninger de aller fleste PCer har. "Fremtiden er uhørt!" lyder slagordet. Jepp. Faktisk helt uhørlig på våre datamaskiner, kan vi tilføye.

- Man reklamerer for et stort multinasjonalt selskap gjennom å gi bort norske artisters musikk gratis. Jeg vet ikke om alle artistene er forespurt om de vil være med på denne storstilte Microsoft-reklamen, men jeg gjetter at TONO og Phonofile ikke engang har tatt seg bryet å spørre.

- Musikken på Phonofile er ment å ikke være overførbar til de to mest brukte formatene, MP3 og CD, noe som gjør at varen ligner mer på en vareprøve, en demo, med begrenset kvalitet og bruksområder. Selvsagt er det bare et tidsspørsmål før noen cracker en Microsoft-teknologi. At TONO og Phonofile tror at de kan unngå flyt mellom formater og kopiering, viser med all tydelighet hvor lite kompetanse de har på området.

Da Kommando arrangerte Deledagen 7. April i år, var meningen å fokusere på det positive med å dele musikk. For anledningen hadde vi invitert musikere til å dele sin egen musikk, i form av et CD-brenneverksted i Bergen Kunsthall. På kvelden åpnet vi for debatt om opphavsrett og fildeling, hvor bl.a. TONO og Phonofile var invitert. TONO ville ikke komme, ettersom deres direktør Cato Strøm mente at Kommando oppfordret til ulovligheter. De hadde sågar sendt en regning til en av de andre debattdeltagerne, Mikal Telle, fordi hans plateselskap, Tellè Records, hadde lagt ut musikk av sine artister på nettet til fri nedlasting. Dette var avklart med artistene på forhånd. TONO mente at hver eneste nedlasting måtte ansees for en offentlig fremførelse og dermed skulle faktureres etter gjeldende takster for sådanne. Resultatet var at Tellè Records trakk tilbudet tilbake da TONOs pengekrav truet med å knekke ryggen på det vesle plateselskapet.

Et halvt år senere gjør TONO og Phonofile altså helomvending og åpner alle sluser. Uten å gi noe som helst vederlag bruker de norske artister som lokkemat i en storstilt Microsoft-reklame. Så lenge tjenesten koster penger, er det etter vår mening fritt frem å selge musikk gjennom så dårlig teknologi man finner tjenelig. Problemet oppstår i det øyeblikket man gjør tjenesten gratis. Da går det fra å være en elendig vare til å bli reklame. Og da gjelder helt andre normer og regler.

TONO har vært helt avgjørende for inntekter til de fleste norske komponister og artister i 75 år. Men det kan virke som om tiden nå er inne til å si: "Takk TONO! Dere gjorde en flott jobb i 75 år! Gratulerer med dagen! Legg dere ned!"

Denne ukens aksjon, sett opp mot tidligere hendelser som viser TONOs arroganse og manglende forståelse for dagens virkelighet, gjør at man kan spørre om Norge trenger en ny opphavsrettsorganisasjon for de mange små selskapene og uavhengige artistene. TONO arbeider ikke lenger for deres rettigheter. De fyller ikke lenger den rollen som forventes av en opphavsrettsorganisasjon. Dagens artister har behov TONO ikke klarer å dekke. For det ikke bare teknologien som forandrer seg. Hele musikkproduksjonsfeltet har endret seg enormt de siste ti-femten årene. Det har foregått en desentralisering av produksjonen og distribusjon som må medføre en opphavsrettsforvaltning som tar høyde for disse endringene.

Kunstnerduoen Kommando består av Morten Kvamme og Jørgen Larsson. Kommando arbeider med kunstprosjekter som i tillegg til å ha estetiske kvaliteter skaper debatt. Kommando har i 2003 gjennomført to prosjeker: Deledagen og Femte Veggen.Mer informasjon finnes på Kommandos hjemmesider.

Av Jørgen Larsson Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Internet