VG: Stoler blindt på GGFs VG-listetall
Etter opplysningene som har kommet fram i Dagens Næringsliv etter nyttår, er det mange stemmer i bransjen som hevder at VG-lista stadig manipuleres for å tjene de store plateselskapenes interesser, og at de mindre selskapene og deres artister dermed blir skviset i markedet. I dag er GGF-salgstallene hemmelige - men som forretningspartner har allikevel VG rett til innsyn. Til tross for dette har avisen aldri brydd seg med å sjekke tallene bak listeplasseringene - og vil heller ikke gjøre det nå - forteller Bernt Olufsen, sjefredaktør i VG. Olufsen ser allikevel gjerne at tallene offentliggjøres, og beskriver GGFs hemmelighold og egenkontroll som "ikke en ideel situasjon".
Bernt Olufsen (Foto: VG) (272x413)

VG-lista utarbeides av Grammofonplategrossistenes Forening (GGF), som består av de største distributørene i Norge. GGF deler sekretariat og styreleder med IFPI, som er de samme selskapenes interesseorganisasjon. Kritikken mot VG-lista har vært hard siden nyttår, og det er i disse dager mange som trekker troverdigheten til VG-lista i tvil. Hva er din kommentar til det?

-VG-lista baserer seg på det bredeste tallgrunnlaget for platesalg som finnes i Norge, og har dermed den høyeste troverdigheten av listealternativene her i landet. Siden vi innledet samarbeidet med GGF i 1994, noe som også for eksempel TV2, NRK og Dagbladet var svært interessert i, har vi drevet et kontinuerlig utviklingsarbeid. Registreringen av platesalg på bensinstasjoner har vært en del av denne utviklingen, sier Olufsen.

Da VG inngikk samarbeidet med GGF fikk dere også rett til innsyn i tallene som ligger til grunn for lista. Har VG benyttet seg av det tidligere?

-Ved de få anledningene det har vært aktuelt å benytte seg av retten til innsyn, har omstendigheten rundt sakene latt seg oppklare uten at det har vært nødvendig.

Ser VG noen grunn til å kreve det nå?

-Påstandene som er fremført i Dagens Næringsliv er stort sett udokumentert, og framført anonymt. Det er ingen konkretiserte tilfeller som tilsier at vi bør kreve det, og vi vil derfor ikke benytte oss av retten til innsyn nå. Men VG ønsker to ting: Vi vil at salgstallene offentliggjøres, og vi vil at listene skal slås sammen til en liste. Det ville vært en fordel, sier Olufsen.

Christer Falcks stunt, da han sørget for å kjøpe opp singler av egen artist for å få dem inn på VG-lista, er godt dokumentert?

-Det Falck gjorde var ureglementert og ble avslørt.

Men det var Falck som avslørte det selv, det ble ikke fanget opp av kontrollsystemet til GGF. Viser ikke det at salgslista er manipulerbar?

-Det viktige for VG er at den listen vi presenterer publikum er så troverdig som mulig, og at grunnlaget er så korrekt som mulig. VG-lista er bygget på faktiske og dokumenterte salgstall.

Det er også hevdet at de fire store plateselskapene dumper priser og gir omfattende rabatter på plater for å få dem inn på listene. Denne formen for aktivitet reflekteres ikke i VG-lista.

-Det er ikke ulovlig å drive markedsaktivitet gjennom rabattering og markedsføring. Men når det gjelder de helt konkrete reglene for platemarkedet kjenner jeg ikke alle detaljene i lovverket.

GGF og IFPI deler sekretariat og styreleder. Hvordan ser du på at det er GGF alene som kontrollerer sine egne tall når de er ”part” i saken, og heller ikke vil offentliggjøre dem?

-Det er ikke en ideell situasjon, sier Olufsen.

Ballade vil følge denne saken videre. Hele artikkelen til Dagens Næringsliv kan du lese på denne lenken.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Media