Utdanner kordirigenter i Sør-Afrika
250 sørafrikanske kordirigenter har i løpet av de siste fire årene fått en utdanning gjennom Norges Korforbunds samarbeidsprosjekt med NORAD. Nå føres arbeidet videre, og NORAD vil satse 15 millioner på å profesjonalisere afrikanske kunstnere.

- Vi tok tidlig et initiativ overfor UD for å få dirigentopplæring og rekruttering på dagsorden, forteller generalsekretær i Norges Korforbund, Kåre Hanken, som synes det er svært gledelig at profesjonalisering av kunstnere forsetter å være et satsingsområde i norsk utenrikspolitikk.

Etter tre år med korlederutdanning ved Universitetet i Port Elizabeth har ca. 75 prosent av studentene fullført utdanningen.

Universitetet i Port Elizabeth har støtte fra NORAD til å ta opp om lag hundre dirigentstudenter i året. Høsten 1998 godkjente det sørafrikanske utdanningsdepartementet Norges Korforbunds forslag til treårig studieplan ved Universitetet i Port Elizabeth. I 2000 ble bachelor-nivået bygget ut med et tilbud som fører fram til en mastergrad.

Flertallet av studentene innenfor korlederfaget er svarte sørafrikanere som mottar støtte gjennom NORAD. Sør-Afrika har sterke vokaltradisjoner og en omfattende korbevegelse, men få utdannede dirigenter. Dyre universiteteter og gammel ideologi hindrer svært mange svarte i å få utdanning og skape seg et bedre liv.

I 1997 undertegnet daværende president i Sør-Afrika og statsminister Gro Harlem Brundtland en 5-årig avtale om kulturelt samarbeid og utveksling mellom de to landene. Samarbeidsavtalen er blitt fornyet og gjelder nå fram til 2005.

Afrika veksler mellom to typer repertoar; den tradisjonsbaserte folkemusikken, og musikk med røtter i vestlig kortradisjon.

Mer informasjon kan fås hos informasjonskonsulent i Norges Korforbund, Sara Reitan Jacobsen.

Denne artikkelen publiseres i samarbeid med Norges Korforbund. Vi anbefaler i den forbindelse også et besøk til deres egne hjemmesider.

Av Sara Reitan Jacobsen Foto/illustrasjon:
Choir, Organizations, Politics, Outside Norway