- StatoilHydro ut av by:Larm!
I et innlegg i Dagbladet kritiserer Simen Herning og Ola Innset i Spoon Train by:Larm for å slippe StatoilHydro ”inn i varmen” gjennom sin stipendordning. by:Larm gir StatoilHydro muligheten til å utnytte unge band med pengetrøbbel, hevder Herning og Innset, og de mener at by:Larm burde vært rake i ryggen og utvist bedre dømmekraft.
The Whitest Boy Alive på Island (Foto: Christian Lysvåg) (320x240)

Av Carl Kristian Johansen

Det var i fjor at StatoilHydro-stipendet ble lansert på by:Larm. Stipendet er på 800.000 kroner og blir omtalt som ”alle musikkstipenders mor” på by:Larms nettsider. De nominerte artistene blir plukket ut av en jury der Magne Furuholmen er leder, og artisten/bandet som blir plukket ut som vinner får pengene fordelt over to år.


Betingelser

Ida Maria ble den første mottaker av stipendet i 2008. I forkant av kåringen trakk det nominerte Bergensbandet Ungdomskulen seg ut av prosessen i protest mot vilkårene StatoilHydro har satt i stipendavtalen. I følge Dagbladet må band/artist forplikte seg på at skifte av genre, bytte av bandmedlemmer, og bytte av manager må godkjennes av StatoilHydro. Opptreden eller uttalelser som skader StatoilHydros anseelse i stipendperioden vil også føre til stopp i utbetaling av stipendet.

Kontroversene kom også i forbindelse med årets nominasjon da det mandag 26. januar kom fram at Erlend Øyes band The Whites Boy Alive trakk seg ut av prosessen før listen ble offentliggjort. Saksofonist Håkon Kornstad erstattet The Whitest Boy Alive.

- Hele Norge er jo tuftet på oljepenger. Derfor har jeg problemer med å forstå hvorfor man ønsker å trekke seg fra muligheten til å motta 800.000 sa Øystein Ronander, stipendkoordinator i by:Larm, til Dagbladet forrige uke.

Erlend Øye vil ikke gi noen uttalelse til Dagbladet om årsaken til at The Whitest Boy Alive trakk seg, men Joakim Haugland i Smalltown Supersound, bandets plateselskap, bedyret til avisen at bandet avgjørelse ikke er politisk.

- Uansett hva man gjør, støtter man storkapitalen og bruker olje og bensin. Men jeg aksepterer at bandet vil noe annet.


Ny strid

Nå er krangelen om stipendet i gang igjen.

Under overskriften ”StatoilHydro ut av by:Larm!” langer i dag Simen Herning og Ola Innset, i henholdsvis Spoon Train Live og plateselskapet Spoon Train Audio, ut mot StatoilHydro-stipendet på Dagbladets debattsider på nettet.

”Det er sikkert fint for by:Larm å kunne dele ut et stipend på 800.000 kroner til en norsk artist de har tro på. Men når pengene kommer fra miljøverstingen StatoilHydro, og med en haug av betingelser for hva mottakeren av stipendet må stille opp på, og hva de kan og ikke kan uttale seg om, så begynner det å lukte dårlig av hele stipendet.” skriver Herning og Innset.

Hele verden ønsker å stoppe klimaendringene er budskapet til Herning og Innset, men det er noen som motarbeider verdenes anstrengelser for å redde jordens klima:

”De kanskje ivrigste klimamotstanderne er oljeselskapene. Norske StatoilHydro er et av verdens største.” heter det i kronikken.

Herning og Innset mener at by:Larm-stipendet er en del av en kampanje som framstiller oljeselskapet som et miljøvennlig firma. Gjennom StatoilHydros Morgendagens Helter-program, som foruten Ida Maria også inkluderer Tine Thing Helseth, Eldbjørg Hemsing, Camilla Løw og Silvia Moi, ” forteller StatoilHydro oss hvordan de nærmest ene og alene sørger for at norske talenter innen både musikk og idrett får utfolde seg og spre glede i de tusen hjem. «StatoilHydro er snille» er budskapet de prøver å selge, men det er ikke særlig snilt å tjene milliarder av kroner på å ødelegge miljøet. Støtten fra StatoilHydro er kjærkommen for både artister og idrettsutøvere, men tenker de på hvor pengene kommer fra, og ikke minst på hva slags virksomhet de er med på å legitimere” spør Herning og Innset.

De ønsker at norsk musikkbransje skal være en miljøvennlig bransje og peker på at festivaler som Øya og Hove har satt miljø høyt på dagsorden.

”Vi vil at Musikk-Norge fortsatt skal kunne kalle seg miljøvennlig. Da kan ikke by:Larm slippe StatoilHydro inn i varmen på denne måten. Det er ikke lett å si nei til så mye penger, men akkurat i dette tilfellet burde by: Larm vært rake i ryggen og utvist bedre dømmekraft.”


- Bør bryte samarbeidet

Herning og Innset skriver også at innlegget ikke er et angrep på festivalen som de betrakter som en viktig arena for norske band ”men ved å la seg bruke på denne måten gir by:Larm StatoilHydro muligheten til å utnytte unge band med pengetrøbbel. Vi mener at by:Larm bør bryte samarbeidet med StatoilHydro.”

”800 000 kroner er en billig pris å betale for å kunne bruke Norges største talenter i sine propagandakampanjer.”

by:Larm vil ikke snakke med Ballade om denne saken i dag.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry